Віктор Рог: «Якщо коротко, то українець має бути розумним, сильним і красивим»

Жанна Титаренко  |  Четвер, 12 травня 2011, 10:38
Віктор Рог є відомим публіцистом, редактором тижневика «Шлях Перемоги», автором тематичних збірок історичних аналітичних статей та одним із творців осередку Спілки Української Молоді на Сумщині.
Віктор Рог: «Якщо коротко, то українець має бути розумним, сильним і красивим»

Пане Вікторе, скажіть будь-ласка, коли Ви долучилися до української справи і з чого починали?

-Долучився до визвольного руху 1989 року. Був одним із творців Спілки Української Молоді на Сумщині і в той же час її очолював. Писати почав також у той час. Перші дві статті були опубліковані в журналі «Напрям», потім почав дописувати до газет «Нескорена нація» та «Шлях Перемоги» (зараз є редактором).

Статті складалися збірками. Вийшло в мене кілька збірок – «Молодь і націоналізм», «Життя для України»,  «Українофобія». Вони об’єднані тематично. Витримали кілька видань. І власне, у формі такої публіцистики, у формі донесення правди про минуле намагаюсь достукатись до сердець сучасного покоління.

Тобто Ви бачите повернення Україні власне українського обличчя через книги, чи можливо, ще в якісь способи?

- Дуже багато способів. Але найкращий спосіб – це власний приклад. Це коли ти стаєш таким, щоб до тебе прагнули рівнятися, щоби з тебе хотіли писати своє життя. Саме тому я і пишу про тих людей, котрі своїм життям показали, яким має бути українець. Якщо коротко, то українець має бути розумним, сильним і красивим. І власне такими ми маємо прагнути бути. Мої книжки саме для таких людей.

Як Ви вважаєте, чи можна зукраїнізувати східні і південні терени і за який час?

- Я вважаю, що не треба нікого зукраїнізовувати, треба дерусифіковути. Тому що термін «українізація» звучить дуже банально, коли мова йде про дерусифікацію. Ці терени завжди були українськими. Мусимо тільки звести той намул,  і тоді ми побачимо Україну  власне українською. Дерусифікацію треба здійснювати і вона буде зроблена.

І за який час можна здійснити такі процеси?

-Це залежить від нашої активності, від наших здібностей.

На останок, скажіть будь-ласка, чи часто Ви відвідуєте Харків і які враження на Вас справляє це місто?

- Я в Харкові далеко не вперше. Напевно, це вже раз з десятий. Із різними заходами, а зокрема, презентаціями книжок, об’їздив усю Україну і то неодноразово. Харків відрізняється тим, що тут є інтелектуальна база і тут є великий вакуум, і є потреба в таких заходах, оскільки вони тут відбуваються не так часто, не так масово. Ми будемо звертати увагу на те, щоб наші зустрічі відбувались частіше, і щоб вони були плідними, активними і масовими.

Щастя, здоров’я і успіхів моїм дорогим харків’янам – моїм землякам. Я також із Слобожанщини.

Дуже дякую Вам за розмову.  

comments powered by HyperComments