Степан Сапеляк: «Мені влада заборонила з’являтися в Галичині. І Харків став моєю другою Батьківщиною»

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 13 травня 2011, 12:42
Степан Сапеляк є не лише поетом, а й знаним громадським діячем. Його могутнє слово впливало на свідомість людей, і саме через це, письменнику було заборонено з’являтися в Галичині. Степан Сапеляк писав не лише вірші, а й листи до найвищих представників тодішньої влади, а зокрема, до Брєжнєва і Щербицького. Непокора, свобода і правда у Степана Сапеляка завжди стоїть значно вище за власні інтереси.
Степан Сапеляк: «Мені влада заборонила з’являтися в Галичині. І Харків став моєю другою Батьківщиною»

Пане Степане, скажіть будь-ласка, за яких обставин Ви опинилися в Харкові?

- Мене не було прописано в Галичині, з огляду на те, що тоді дуже активна була  "Солідарність" польська. Я мав певні контакти і мені влада заборонила з’являтися в Галичині. І дали мені місце на теренах Донецької області. Звідти я втік. Мене в Харкові затримали органи Комітету державної безпеки і таким чином я опинився в Харківській області, де народилися мої діти. І Харків став моєю другою Батьківщиною.

Чим для Вас був тодішній Харків і чим зараз для Вас є це місто?

-Тоді це було місто моєї невольничі. Зараз – це є місто літератури і культури, в якій я живу.

З чого починалося Ваше життя в Харкові?

-За наказом Комітету державної безпеки (КДБ) за мною була встановлено стеження. Зараз, звичайно, теж не зовсім визнається моє перебування і моя праця в культурі, але так по всій країні, така загальна тенденція, а не лише в Харкові.

Як швидко Ви знайшли спільну мову з мешканцями тодішнього Харкова?

- Дуже швидко. На відміну від галичан, люди тут дуже милосердні і добрі. Галичани різкіші, агресивніші, енергійніші, бо в них  там є гори Карпати, а тут є добрий козацький степ.

Дякую за розмову.

comments powered by HyperComments