Олександр Слюсар: «Українська діаспора Німеччини збирається кожної другої суботи. Ми споживаємо національні страви і розмовляємо українською мовою»

Жанна Титаренко  |  Субота, 4 червня 2011, 01:01
Олександр Слюсар три роки поспіль працює над заснуванням громадської організації «Молода Просвіта» на теренах Німеччини, є членом Харківського обласного осередку «Молодої просвіти» і не відмовляється від українського громадянства.
Олександр Слюсар: «Українська діаспора Німеччини збирається кожної другої суботи. Ми споживаємо національні страви і розмовляємо українською мовою»

Юнак народився в Харкові, але в 13 років разом із матір’ю переїхав до Німеччини. Кожного року він приїздить до рідного міста й активно цікавиться громадським та політичним життям Слобожанщини й України вцілому.

Пане Олександре, скажіть, будь-ласка, чому на теренах Німеччини Ви вирішили заснувати саме «Молоду Просвіту»,  а не якусь іншу громадську організацію?

Це давно було однією з моїх цілей. Я добре знаю колишнього очільника Харківського обласного осередку «Молодої Просвіти» Михайла Дюженка. Він мені цю справу добре пояснив. І я вже три роки налагоджую контакти з людьми і працюю в цьому напрямі.

Чи створено ініціативну групу зі створення «Молодої Просвіти»?

 Так. Це кілька десятків людей. Поки що так. Але до діяльності осередку долучиться значно більша частина українців діаспори.

«Молода Просвіта» в Німеччині буде заснована на місцевому чи на всенімецькому рівні?

 Звичайно ж, будемо розширюватись. Плануємо осередки в Кельні, Дюсельдорфі, Мюнхені, Берліні та Гамбурзі. Тобто в найбільших містах Німеччини.

Які українські громадські організації на даний момент діють на теренах Німеччини?

 Це Український Культурницький Центр у Дюсельдорфі та Український Вільний Університет в Мюнхені. З цими організаціями налагоджені контакти і співпраця.

То якою буде мета новоствореної «Молодої просвіти»?

Поширення української культури, мови, допомога українським заробітчанам, і, звичайно ж, поширення української історії і всього того, що пов’язано з Україною. Українська діаспора Німеччини підтримує український спорт. Десятки разів їздили вболівати за харківську футбольну команду «Металіст». Підтримуємо також українську національну збірну.

Плануєте проводити заходи, наприклад, до історичних дат?

Так, ми це плануємо. Наразі це питання активно обговорюється і я сподіваюся, що такі заходи будуть включені в діяльність осередку «Молодої Просвіти». Але кількість і масштаби заходів будуть залежати від фінансування.

Фінансувати організацію планує українська діаспора Німеччини?

Я цього точно не знаю, але скоріш за все так.

Німецька влада якось сприяє розвитку української діаспори, чи навпаки, ставить перепони?

Німецька влада ставиться до української діаспори абсолютно нейтрально.

А чи допомагає діаспорі Українська держава, і яким є стан цих справ з іншими діаспорами?

Російські та турецькі діаспори там дуже поширені. І їхні держави допомагають заробітчанам ходити на певні курси з вивчення рідної мови, сприяють утворенню релігійних громад тощо. Підтримки Української держави там зовсім немає.

Яким є мовний стан української діаспори?

Я мушу сказати, що там дуже багато людей із Західної України – із Луцька, Львова, Івано-Франківська, Тернополя, тобто з українських міст. І саме на теренах Німеччини я досконало опанував українську мову. У цій справі допомогла українська діаспора.

А як щодо культурницького життя?

Українська діаспора збирається кожної другої суботи. Споживаємо українські страви, розмовляємо українською мовою.

Скажіть, будь-ласка, як Ви оцінюєте стан справ з українською мовою та культурою на території України?

Я спілкувався з багатьма людьми у Німеччині і тут, то майже всі вони поділяють Україну на західну і східну. Але я з таким поділом не згоден, бо Україна – одна держава. У нас одна спільна мова і культура.

Дуже дякую Вам за розмову.

comments powered by HyperComments