Тартак: «Євген Коновалець – це одна з найяскравіших постатей української історії»

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 21 червня 2011, 01:41
Тартак – так називають відомого українського співака Олександра Положинського. Зараз таку назву носить естрадний гурт, у якому крім соліста є кілька музикантів. Олександр Положинський брав активну участь у помаранчевій революції, є автором багатьох пісень, одна з яких «Не кажучи нікому» (зі словами «Поплач за мною, сестро…») наразі, з політичних мотивів, є забороненою на теренах Росії.
Тартак: «Євген Коновалець – це одна з найяскравіших постатей української історії»

Скажіть будь-ласка, що Вас надихнуло написати пісню «Мій лицарський хрест…»?

– Я був у пластовому таборі з такою назвою. І там з’явилася пісня. А потім, в іншому пластовому таборі на Легіоні ця пісня дооформилася і я її дописав.

Під цю пісню на Харківщині козаки громадської організації «Наша воля» демонструють бойове мистецтво. А як часто Ви виступали на сході і як ставитесь до цих теренів?

– Ми виступаємо по всій Україні. В Харкові виступали не так давно, здається, у травні чи червні поточного року. Ми не обмежуємо географію своїх виступів.

Чим для Вас є фестиваль і постать Євгена Коновальця?

–  Фестиваль – це данина пам’яті людини, яка багато чого зробила для того, щоб сучасна незалежна держава існувала. На мою думку – це одна з найяскравіших історичних постатей України, особливо минулого сторіччя, та й взагалі, всієї української історії. Це людина, яка ніколи не змінювала своїх політичних поглядів, своїх життєвих пріоритетів, своїх уподобань, своїх ідеалів. І з того моменту, як почав боротьбу за Україну, він її не припинив до останнього моменту свого життя.

Ваша творчість дещо пов’язана з політикою. А як Ви вважаєте, чи може існувати пісенне мистецтво зовсім окремо від політики?

–  По-перше, далеко не всі мої пісні пов’язані з політикою. А по-друге, існування творчості окремо від політики може бути лише теоретично. Практично, всі ці речі є досить відносними, оскільки людина, яка творить не живе у вакуумі. Вона живе в суспільстві і так чи інакше перебуває під впливом якоїсь політики і світ здійснює вплив на людину яка творить.

Дуже дякую Вам  за розмову.

comments powered by HyperComments