Товариство прихильників фортець і палаців

Четвер, 23 червня 2011, 21:31
Товариство прихильників фортець і палаців — громадська організація, розташована у Львові, створена видатним українським вченим, директором Львівського історичного архіву, доктором історичних наук, професором Орестом Мацюком з метою збереження визначних пам'яток української архітектури, в тому числі оборонного характеру. Орест Мацюк до моменту своєї смерті у 1999 році виконував функції Голови Товариства.
Товариство прихильників фортець і палаців

З 1999 року по 2004 рік Головою Товариства був Михайло Рожко, дослідник оборонної архітектури, науковий співпрацівник відділу карпатознавства Інституту народознавства Національної академії наук України.
З 2005 р. Головою Товариства є історик Володимир Пшик.

Віце-президентом Товариства на теперішній час є Микола Бевз Микол, доктор архітектури, професор, завідувач кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів, Інституту архітектури, Національного університету «Львівська політехніка».

13 травня 2004 року у Львівській галереї мистецтв з ініціативи Товариства була відкрита унікальна виставка «Оборонні споруди Волині, Галичини, Закарпаття та Поділля» — графіка, фотографії, проекти реставрації, макети, а також архівні документи, за якими можна було скласти уявлення про майже 150 фортифікаційних пам'яток, які належали до історії України від часів Галицько-Волинського князівства.

20 лютого 2007 року, спільно з Українським комітетом Міжнародної ради з питань пам'яток і визначних місць (ICOMOS), кафедрою реставрації і реконструкції архітектурних комплексів НУ «Львівська політехніка», а також один із університетів США був проведений міжнародний науковий семінар, присвячений проблемам дослідження і збереження історичних фортифікацій і полів битв.

Товариство брало участь у експедиціях, метою яких було обстеження пам'яток, що збереглися, наприклад, на Рогатинщині.

 

comments powered by HyperComments