Олег Максименко: «Подумавши, чим же індивідуально можна займатися на селі, я зрозумів, що найкращим варіантом є бджільництво. Почав з того, що знайшов собі вчителя»

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 8 липня 2011, 15:24
Олег Максименко пасічникує і не приховує свої секрети бджільництва від інших. Він вважає, що ринку збуту вистачить для всіх пасічників. А оскільки мед є дуже корисним для здоров’я ми не повинні гребувати цією справою. Крім того, бджільництво дає чималі прибутки і не вимагає великого стартового капіталу.
Олег Максименко: «Подумавши, чим же індивідуально можна займатися на селі, я зрозумів, що найкращим варіантом є бджільництво.  Почав з того, що знайшов собі вчителя»

Наскільки мені відомо, Ви були міським мешканцем. Потім Ви вирішили значну частину життя проводити на селі і займатися пасікою. З чим пов'язаний такий вибір?

У мене була ідея зайнятися індивідуальним бізнесом у місті. Певний час працював у поліграфії друкарем на ризографі, планував відкрити свій копі-центр. Проаналізував увесь ринок, побачив, що копі центрів велика кількість. Оскільки, для того, щоб щось організувати у місті, треба щоб був стартовий капітал і допомога якоїсь особи, яка в цьому місті має велику вагу, я зрозумів, що нічого в мене не вийде. І вирішив подивитися в бік села.

Коли я задумався, чим можна зайнятись на селі, то вирішив, що можна піти працювати на якогось фермера. Але з 2006 року я працював у різних фірмах і мені хотілося мати свій бізнес.

Подумавши, чим же індивідуально можна займатися на селі, я зрозумів, що найкращим варіантом є бджільництво.  Почав з того, що знайшов собі вчителя. Він мене ввів у курс справи, показав деякі практичні моменти і дав перший поштовх. Валерій Корж пише книжки і має невелику пасіку на десять сімей.

Він такий своєрідний популяризатор бджільництва. Бере багато матеріалу, через себе пропускає, як через сито, відкидає все зайве, і вже потім видає книжку – алмаз. Залишає тільки те, що перевірив особисто, або перевірили його друзі. І видає дуже корисні книжки, бо вони акумулюють в собі багато інформації, яку треба за різними джерелами шукати.

2009 року я придбав дві сім’ї і на його дачі почав пасічникувати. В зиму пішов із трьома сім’ями. А в 2010 році я вже самостійно пасічникував. Знайшов місце де розставити вулики – ліс, яр, медоноси. І там у Валківському районі я вже другий рік пасічникую. І бачу перспективу.

З 2009 року я одразу пішов у різних напрямках – знайшов собі вчителя, познайомився на одній виставці-ярмарці з пасічницею, в якої декілька сотень сімей і вона запропонувала мені реалізовувати її бджоло-продукцію. Таким чином я одразу пішов у напрямку ринку збуту.

Можна меду назбирати багато. Але треба знати де і кому можна його продати. І стоячи на ярмарку, працюючи на цю пасічницю, я продавав бджоло-продукцію, спілкувався з людьми і побачив, що тонну меду можна продати без усіляких труднощів. А тонну меду у вдалий рік може назбирати 10 сімей. Тобто якщо вибрати гарне місце, то з одного вулика можна отримати до 100 кілограм меду.

А всередньому скільки?

Якщо брати середні умови, то 50 кілограмів з одного вулика. Це враховуючи те, що бджолам на зиму теж треба залишати.

А скільки треба на зиму?

На один вулик 18-30 кілограмів. Це треба залишати у вулику, щоб бджоли змогли перезимувати і мали що їсти ранньою весною. Весною є пилок. А нектару нема. І їм нізвідки взяти.

Скільки коштує один вулик з бджолами?

Сьогодні одна бджолина сім’я з вуликом коштує тисячу гривень. Якщо без вулика, можна за 800 домовитись. А якщо поїхати в глухе село, знайти там старенького пасічника, то він і по 400 гривень бджолину сім’ю без вулика віддасть. Тому що йому самому важко кудись виїздити і шукати покупця.

А скільки всередньому треба кілограм цукру одному вулику на одну добу?

В різний період по різному. Оскільки в різні періоди різна кількість розплоду. Але цукровий сироп взагалі краще не давати. Треба лише воду в поїлках ставити і залишати частину меду. Я проти цукру, тому що є кращий спосіб як підбадьорити бджіл і підгодувати, якщо немає нектару.

А чим, якщо не цукром?

Медом. Тому що цукровий сироп закладає погані властивості в бджолах. Вони стають лінивими. Вони звикають, що в них крапає зі стелі вулика цей сироп і вони беруть цей сироп. Інколи його ставляють у банка, або поїлках. Бджоли полюбляють теплий корм. Холодний вони не беруть.

Якщо вони звикли, що цукровий сироп у них кожен день, вони не бачать сенсу багато літати і чекають коли ти їм іще наллєш. Це неправильно. Генетика бджоли порушується і вона стає малопродуктивною.

Цукром можна годувати лише тоді, коли безвихідне становище. А це ранньої весни. Багато пасічників залишає мед лише щоб бджоли перезимували. А правильний пасічник залишить більше.

Щонайменше березень і квітень, тобто два місяці до садів, бджолам потрібен мед. І якщо залишити 30 кілограм для одного вулика – це надійно.

Покупцями меду, мабуть, є люди літнього віку. А чи відстежуються ще якісь тенденції?

Молодь бере мало. Люди у яких стан здоров’я гарний беруть тільки ті, що люблять солодке і прагнуть вести здоровий спосіб життя. Здоровий спосіб життя у свою чергу тягне за собою відмову від цукру і перехід на натуральні продукти. Але молодь мало піклується за здоровий спосіб життя. Мед купують ті, кому вже за 40.

У який сезон можна зібрати найбільше меду?

Кожен сезон різний і медоноси різні. Травневого меду мало буває, тому що його треба залишати бджолам на розвиток сімей. В Україні головний взяток припадає на липень і серпень. Тобто це гречка, соняшник, якісь кормові трави, наприклад, еспарцет, фацелія, синят. Всі вони цвітуть починаючи з червня.

А який мед є найкориснішим?

Коли мед є натуральним. Кожен мед має свої яскраво виражені властивості, які впливають на окремі органи людини, на дихання, на травлення та інші системи. Так, для легенів найкраще вживати липовий мед, для печінки – гречаний, для серця – соняшниковий.

Я вважаю, що кожній людині кожного меду, починаючи від весняного і до осіннього, за сезон треба з’їсти пів літра або літру..

Так весняний же не продадуть, а бджолам залишать?

Буває так, що доводиться відкачувати. Я відкачав весняний мед майже весь. Чому? Тому що головний взяток у мене пішов у травні. Це був ріпак, російською мовою "рапс". Було велике поле, гектарів на 8-10 і воно у травні дало гарний розвиток сімей. Коли ріпак закінчився, одразу зацвіла акація. І вони автоматично переключились на акацію і назбирали акації дуже багато.

Але я не хотів відкачувати увесь весняний мед, але довелося, тому що ріпаковий мед швидко густіє і кристалізовується в сотах. Ріпак належить до таких рослин, у яких багато цукру. І якщо мед закристалізується швидко, бджолам буде важко його споживати.

Я знав, що через два тижні після акації піде липа. А в яру цвістимуть різні трави – еспарцет тощо. Тому знаючи, що у мене не буде питань з нектаром, я спокійно відкачав і вони переключилися на трави, а потім одразу й на липу пішли.

Зараз у наших краях закінчується липа. Лісова липа, яка цвіте не повністю від вершечка до низу крони, а тільки вершечок. У лісі нашому зараз останній вершечок доцвітає.

Цього року отримав 97 кілограм з 5 сімей. Вважаю, що це дуже гарно.

Чи можна кидати мед у гарячий чай і чи не втрачає він після того лікувальні властивості?

Це так. Тому що 40 градусів це крайня температура, коли мед ще не втрачає свої властивості. Після 40 градусів мед починає розкладатись на складові, які вже не будуть корисними для людини. А якщо ще більше підігріти, мед матиме отруйні властивості. Це вже буде не мед, а патока.

Перегрітий мед є отруйним і споживати його не можна. Тому мед треба налити в тарілочку, і звідти хлібцем чи ложечкою його брати. Для лікування вистачить кілька чайних ложечок на день в прикуску, або розсмоктати мед у ротовій порожнині.

Дуже дякую за таку корисну інформацію і розмову.

comments powered by HyperComments