Антоніна Кравченко: «У Конституції України обов’язково мають бути прописані механізми, які можна було б застосовувати, щоб відкликати владу»

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 11 липня 2011, 19:59
Антоніна Кравченко є координатором Харківського осередку громадянського руху «Спільна справа», вдалим організатором різних акцій спрямованих на захист конституційного ладу і прав громадян, і тією людиною, яка готова пожертвувати своїм часом і працею заради майбутнього.
Антоніна Кравченко: «У Конституції України обов’язково мають бути прописані механізми, які можна було б застосовувати, щоб відкликати владу»

Скільки часу діє громадянський рух «Спільна справа»?

З грудня 2010 року. Після податкового майдану, коли з’явилися провокатори, які призвели до розколу і знищення майдану.

А хто є Вашими лідерами?

Координатором нашого руху є Олександр Данилюк. Це професійний адвокат. Він координував наші дії під час податкового майдану.

Чи в усіх областях є Ваші представництва?

Ні не в усіх. Київ, Харків, Кривий Ріг, Дніпропетровськ є основними, а також є в Донецьку та Полтавській області.

Наскільки відомо, громадянський рух «Спільна справа» не є зареєстрованою організацією. То з чим пов'язаний такий вибір?

Зараз це така принципова позиція. Громадянський рух не потрібно реєструвати. До нас можуть входити різні сили і різні громадські організації. Не реєструємо для того, щоб бути більш доступними для інших. У нас немає статуту, правління і ми його не обираємо. Бо на кількох людей можна тиснути, або перекупити їх. Наш рух більше схожий на штаби. Кожен має свої обов’язки, які він бере сам на себе і виконує їх. Тому що на війні потрібні штаби, а не засідання, збори і вибори. Це більше мобілізує людей для дій, а не порожніх розмов.

Пані Антоніно, скажіть будь-ласка, якими методами Ви плануєте боротися за захист прав громадян та відновлення демократі?

Зараз ми проводимо мобілізаційну роботу, для того щоб консолідувати всі сили, які спрямовані на відновлення конституційного ладу в нашій країні. Це й громадські організації, й партійні структури, і профспілки – всі, хто підтримують нашу позицію. Ми вважаємо, що після скасування конституційної реформи 2004 року у нас вся влада нелегітимна. Ані президент, ані Верховна Рада, не обиралися і мають не ті повноваження, які вони собі привласнили. Влада узурпована незаконно, неконституційно, і з цим треба боротись.

Ще хочу додати, що «Спільна справа» прагне до консолідації всіх сил, які виступають за знищення окупаційного режиму в Україні. Адже демократичних перетворень у нашій державі так і не було, оскільки вся верхівка комуністичної партії у свій час перефарбувалася, пристосувалася до обставин і весь цей час маніпулювала свідомістю людей. А справжнього народовладдя так і не було.

Що є першочерговим завданням громадянського руху «Спільна справа»?

Зараз ми ведемо роз’яснювальну роботу. Адже для того, щоб громадяни могли боротися за свої права, вони повинні їх знати.

Ви виступаєте за відновлення конституційного ладу. А за якою Конституцією: за тою, що діє зараз, чи за попередньою?

Не важливо якого року Конституція. У ній обов’язково мають бути механізми, які можна було б застосовувати, щоб відкликати владу. У будь-якому випадку Конституція потребує змін – і  2006, і 2004 року, тому що, і там, і там було записано все гарно, але ніяких механізмів для того, щоб її застосовувати не було. І для того, щоб у нас було справжнє народовладдя, бо за Конституцією України джерелом влади є народ, необхідно, щоб кожен мав доступ до механізмів контролю над можновладцями.

І скільки людей Ви плануєте консолідовувати до спільних дій?

Чим більше, тим краще. Малі акції зараз не будуть мати успіху. Треба, щоб одночасно на міські майдани вийшло 200 тисяч свідомих громадян.

І якщо ця інформація не є закритою, то скажіть будь-ласка, хто матеріально підтримує цей рух?

Ми самі себе підтримуємо. У нас працюють лише волонтери. Є добровільні пожертви. Хто чим може допомагає. На податковому майдані підтримували підприємці і зараз підтримують. З депутатів – Андрій Парубій допомагав. З боку БЮТ допомагали обладнанням, не грошима.

Дуже дякую Вам за розмову. 

comments powered by HyperComments