Олександр Турчинов: «Чим більша зневіра в суспільстві, тим більше антидержавних настроїв – це завжди так було»

Жанна Титаренко  |  Середа, 17 серпня 2011, 09:04
Олександр Турчинов є заступником лідера Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" народним депутатом України (фракція "БЮТ-Батьківщина"), автором низки законопроектів та активним промовцем під час майданів проти «Харківських угод», арешту Юлії Тимошенко тощо.
Олександр Турчинов: «Чим більша зневіра в суспільстві, тим більше антидержавних настроїв – це завжди так було»

 

Чи не вважаєте Ви, що основною проблемою України є громадяни з проросійською позицією, завдяки яким, у Верховну Раду постійно потрапляють українофоби та інші, не зацікавлені в розвитку Української держави особи? І чи не вважаєте Ви, що для кардинальної зміни політичної ситуації в Україні необхідно зукраїнізувати східні та південні терени?

– Україна – це унітарна держава. Українці живуть і на сході, і на заході, і на півдні, на півночі. А головна проблема України – це байдужість і страх мільйонів людей. Коли вони поборють свою байдужість і страх, вони зможуть контролювати і Верховну Раду, і Президента, і прем’єрів, і тоді в Україні буде порядок. Тоді люди відчують себе господарями в своїй країні. А доки вони будуть відчувати себе сторонніми людьми у власній країні, без яких все вирішується, в них будуть постійні проблеми.

Тобто ті люди, які підтримують проросійську позицію, і не хочуть, щоб була така держава як Україна, хіба не гальмують її розвиток? А за словами Віктора Ющенка таких людей 14 мільйонів, то що з ними робити?

– Я думаю, що Ющенко перебільшує. Таких людей значно менше. Це люди похилого віку. Більшість з них прожили свою молодість в Радянському Союзі, і мають до нього ностальгію.

Ще раз хочу сказати: чим більша зневіра в суспільстві, тим більше антидержавних настроїв – це завжди так було. Чим більше демократичності і порядку в суспільстві, тим більше української патріотичності і порядку в суспільстві – це взаємопов’язані речі. Тому страх і зневіра найбільше б’є по таких речах, як повага до власної країни. Людина, яка боїться власну державу не може її любити. Тому треба прибрати бандитів, які привели до того, що люди починають боятися власну державу і власних керівників.

А прибрати в який спосіб? Через майдан?

–Я вважаю, у будь-який спосіб, що не виходить за межі Конституції і закону. І майдан – це теж реальний спосіб, оскільки Конституція дає можливість громадянам захищати себе у власній країні.

Дякую за розмову.

comments powered by HyperComments