Дребот Сергій: «В фіналі ми боролися з діючими чемпіонами світу – французами, в яких виграли з рахунком 3:2»

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 19 серпня 2011, 08:55
Дребот Сергій є членом національної збірної команди України з дзюдо, майстром спорту міжнародного класу. Цього року, завдяки зусиллям Сергія та інших членів, українська збірна стала Чемпіоном Європи з дзюдо.
Дребот Сергій: «В фіналі ми боролися з діючими чемпіонами світу – французами, в яких виграли з рахунком 3:2»

 

Пане Сергію, скажіть будь-ласка, де проходив чемпіонат Європи?

Змагання проходили в Стамбулі (в Туреччині). Україна ще ні разу не ставала чемпіоном Європи з дзюдо. Ми дуже раді, тому що це реальний подвиг, як для України, так і для кожного з нас зокрема.

Скільки Ви мали сутичок?

Було 4 сутички. В фіналі ми боролися з діючими чемпіонами світу – французами, в яких виграли з рахунком 3:2. Першу сутичку ми виграли у збірної Іспанії, другу – у збірної Великої Британії. Третю сутичку за вихід у фінал виграли в збірної Грузії.

Чи якось відрізняється бойова тактика суперників Європейських країн?

Так, звичайно. В кожного різна школа. Вони мають різну специфіку, тренування, тактику. Хтось – фізично  сильніший, а хтось – краще володіє бойовою технікою. От, наприклад, японці, мають стандартну техніку. Вони є основоположниками дзюдо. Тому всі рівняються до них. А Грузія у більшій мірі має вільний стиль боротьби. Кожна країна має свою тактику боротьби.

Хто є Вашим тренером?

Бавшин Олександр Миколайович і Гаврилова Тетяна Сергіївна. Цього літа ми мали спортивний збір на Львівщині. Бігали, тренувалися, але заодно й відпочили: подихали свіжим повітрям, здійснили кілька сходжень на Тустанські скелі.

Чи отримували Ви якісь серйозні травми, які доводилося лікувати?

Тяжких травм не отримував.  Найбільшою травмою був перелом лівої руки. Перелом був 2 рази. У дзюдо це прирівнюється до побутової травми.

Настільки мені відомо, в дзюдо не можна завдавати удари, а можна лише пхати, тягнути тощо. А якщо під час змагань суперник порушує правила, і ненавмисно завдає удар, то яке покарання він отримує?

З такого гравця знімають очки і дають попередження про дискваліфікацію. Якщо він виграє сутичку, то перемогу зараховують його супернику. Так можуть карати до трьох разів. На 4-й раз, за такі порушення правил виключають із змагань. Це називається дискваліфікацією.

Чому Ви обрали саме цей вид спорту?

Я обрав дзюдо якось неочікувано. Біля дому була секція дзюдо і я пішов на ту секцію. Потихеньку-потихеньку почало все виходити і подобатись. З часом, почав все більше і більше втягуватись  в ту справу. Я думаю, що дзюдо виховує такі риси, як самостійність і впевненість у собі. Крім того, я, нарешті, маю можливість поїхати на міжнародні змагання і побачити світ.

І де Ви встигли побувати?

В Японії, Китаї, Кореї, Домініканській республіці, Туреччині. В Європі всюди був.

Усім відомо, що отримати спортивне звання дуже важко. То як можна отримати спортивне звання в дзюдо?

Якщо ти виграєш чемпіонат України, тобі автоматично дають звання майстра спорту. Якщо нема цього,то є декілька турнірів, на яких можна вибороти звання майстра спорту за кількість виграних поєдинків.

Скільки часу тривають змагання з дзюдо?

Зазвичай, турнір проводиться протягом двох днів. Вагова категорія бореться в один день.

Як часто в Україні проводять змагання з дзюдо?

В Україні раз на місяць в якійсь області проводяться змагання. Проходять всеукраїнські турніри, змагання для популяризації дзюдо, дитячі турніри.

І якщо не секрет, то скільки годин на день Ви тренуєтесь?

Ми тренуємось 2 рази на день – зранку і ввечері по 2 години.

І цього достатньо? Мабуть, Ви віддаєте під тренування свій вільний час?

Ні, вільного часу нема. Я зараз закінчую Львівський медичний університет, стоматологічний факультет. Вільний час присвічую цій справі. Крім того, ми постійно їздимо на спортивні збори в Карпати, Німеччину, Іспанію. Я думаю, що цього достатньо.

Дуже дякую за розмову.

comments powered by HyperComments