Дзвінка Манько: «Українська народна пісня є дуже багатою, і в ній можна знайти такі глибині, яких немає в сучасній музиці»

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 19 серпня 2011, 16:11
Дзвінка Манько є солістом і засновником українського етно-гурту «Бузиновий яр». Вона також хормейстер, головний диригент Львівського зразкового дитячого хору «Радуниця» і дуже щира життєрадісна людина.
Дзвінка Манько: «Українська народна пісня є дуже багатою, і в ній можна знайти такі глибині, яких немає в сучасній музиці»

Розкажіть будь-ласка про свій гурт.

Ми створені зовсім недавно. До складу гурту входжу я, Дзвінка Манько, мій брат, Богдан Манько, ми граємо на сопілках, гітарист Данило Клех і скрипаль Руслан.

«Дзвінка» – це Ваше ім’я чи псевдо?

Це ім’я. Повне – Дзвонислава.

Українські народні пісні Ви співаєте лише на фестивалях, чи вони є у Вашому постійному репертуарі?

Ми співаємо народні пісні в авторському аранжуванні. Це і є нашим постійним репертуаром. Мабуть тому обрала цей напрям, бо мама прищепила мені велику любов до української етнічної музики. Вона музикант і я майже щодня чула українську пісню. І я її дуже люблю. Хочу сказати, що українська пісня є дуже багатою, і в ній можна знайти такі глибині, яких нема в сучасній музиці.

Ви граєте ще на якихось музичних інструментах крім сопілки?

Я музикант за освітою. Граю на сопілці і фортепіано. На сопілці граю 15 років.

Сопілки є дуже дорогі, а можна й за 10 гривень придбати. То на такій дешевій сопілці можна хоча б приблизно награти якусь простеньку мелодію?

Якщо сопілка придбана в сувенірних крамничках, то я сумніваюсь. Якщо в музичних магазинах, то починаючи з 60 гривень можна придбати цілком нормальну сопілку і грати на ній.

І за скільки часу людина середніх здібностей зможе навчитись грати на сопілці?

Приблизно за рік. Звісно, якихось віртуозних партій не буде, але цього достатньо, щоб грати в своє задоволення. Але досконалості немає меж.

А скільки може коштувати такий автентичний інструмент як ліра? Чи є він доступним для всіх?

Лір в продажі немає. Їх дуже тяжко робити. Ліри виготовляють лише на замовлення. Це коштує доволі дорого – близько 400 доларів. Сопілку можна зробити на фабриці, тому вони дешеві й для всіх доступні. А з лірами так не вийде.

Як ви вважаєте, які етнічні інструменти є найскладнішими і найпростішими для опанування?

Не можна сказати, що якийсь є найлегшим, тому що в кожному є своя специфіка. Сопілка також не є легким інструментом. На народних інструментах переважно грають імпровізацію. Але є й ноти. Ми теж не відмовляємось від нот.

В мережі Інтернет Вас можна послухати?

Так. Шукайте «Бузиновий Яр». Є записи в «Youtube» і «В Контакті».

Дякую за цікаву розмову.

comments powered by HyperComments