Ігор Бураковський: Восени ми побачимо цінове дно ринку нерухомості

Іван Барбудов   |  П'ятниця, 10 липня 2009, 14:03
Директор українського Інституту економічних досліджень і політконсультаций – про магічну кнопку, ціни на газ, вибори і ефективність роботи парламенту.
Політолог прогнозує осіннє зростання безробіття.

Багато експертів пророкують другу хвилю економічної кризи в Україні вже восени. Чи дійсно є загроза поглиблення кризових явищ?

Всі ці прогнози пов'язані з тим, що восени українському фінансовому сектору, а саме банкам, потрібно буде виплатити достатньо великі суми зовнішніх запозичень. Існує побоювання, що якщо українські компанії з цим не впораються, у них почнуться значні проблеми, які можуть привести до банкрутств фінансових установ.

Другий момент – зараз ми бачимо проблеми на фіскальному рівні. Мова йде, в першу чергу, про ситуацію в НАК «Нафтогаз України». Наростання різноманітних проблем розпалює розмови про настання чергової хвилі кризи.

У чому може виявитися ця нова хвиля?

В першу чергу, це буде питання фінансового сектора, питання фіскальної частини виконання бюджету. Зрозуміло, якщо у підприємств будуть проблеми, і вони не зможуть працювати в нормальному режимі, то буде рости безробіття. З відповідними соціальними наслідками. Безробітним потрібно буде більше платити грошей як соціальної підтримки. А це, у свою чергу, додатковий тиск на бюджет і на економіку в цілому.

І що ж в першу чергу має робити уряд Україні, щоб зменшити наслідки кризи?

Очевидно, що уряду потрібно займатися тим, чим він останнім часом і займався. Потрібно рухатися по дорозі рекапіталізації банківської системи, потрібно шукати шляхи для скорочення витрат державного бюджету, потрібно зважено і реалістично підійти до змін до державного бюджету на 2009 і 2010 років. Тобто, мова йде про таку собі можливо і непомітну, але дуже потрібну бухгалтерську роботі. Сьогодні немає якоїсь магічної кнопки, натиснувши на яку можна було б вирішити всі проблемні питання. Потрібно зважено і наполегливо працювати.

Уряд Латвії, наприклад, пішов на дуже непопулярні кроки в боротьбі з кризою: зменшив соціальні виплати, скоротив кількість чиновників і тому подібне. Чи може латвійський досвід допомогти Україні? Подібна економія реальна в наших умовах?

Боротьба з кризою не може бути популярною за визначенням. Криза стосується абсолютно всіх, і ми повинні усвідомити, що такі непопулярні кроки нам все ж таки доведеться робити. Не важливо, в якій послідовності, але це все повинно бути зроблено. Втім, окрім уряду, у нас ще є і Верховна Рада. І Кабінет Міністрів повинен був би за допомогою парламенту просувати необхідні для боротьби з кризою закони. Проте на сьогодні в парламенті знаходяться 5 претендентів на пост Президента, і тому Рада перетворюється більше на формальний орган законотворчості, а не реальний.

Очевидно, що проведення президентських виборів створюватиме тиск на економіку України.

Звичайно, це погано буде впливати на економіку. Одразу хочу сказати, що вже на сьогодні існують різного роду питання щодо перегляду у бік підвищення соціальних стандартів. Це все сьогодні абсолютно недоречно. Парламент з такою кількістю кандидатів в Президенти навряд чи зможе логічно з економічної точки зору працювати.

Багато зараз розмов і щодо фінансового стану НАК «Нафтогаз України» і ціни на газ. Чи можете ви зараз спрогнозувати, якою ж буде вартість палива восени і на початку наступного року?

Зараз Україна отримує газ по формулі, яка визначає ціну на газ на кожен квартал року. Якщо я не помиляюся, ціна палива в середньому за рік вийде на рівень 207 доларів за тисячу кубічних метрів. З іншого боку, поки не відомо, як реалізовуватиметься політика держави щодо встановлення ціни на газ для конкретних споживачів і конкретних категорій населення.

Минулого тижня один з тих кандидатів в президенти, про яких ви згадали, – Арсеній Яценюк – спрогнозував ціну наступного року на рівні 600 доларів. Є економічне передумови у такого прогнозу?

Думаю, в газовому питанні зараз триває не економічна, а більше політична дискусія. Коментувати подібні цифри зараз просто смішно. Вони не мають відношення до реального ринку.

Окрім газового питання, населення уважно стежить і за ринком нерухомості. Ціни на житло продовжують невпинно знижуватися. Проте девелопери стверджують, що дно кризи в галузі вже досягнуте, скоро починається відновлення зростання. Чи дійсно це так?

Я думаю, що ми і надалі бачитимемо подальше падіння ринку нерухомості. Влітку і на початку осені ми побачимо істотне зменшення цін на квадратні метри, як столичніої нерухомості, так і в інших містах. В кінці III кварталу 2009 року – на початку IV ми всі і побачимо те знамените цінове дно ринку нерухомості.

 

comments powered by HyperComments