Дмитро Котеленець: Заява Шустера про те, що у нього «все забрали», не відповідає дійсності

Станіслав Яблонський   |  Понеділок, 20 липня 2009, 15:02
Гендиректор продакшн-студии «Істіл Студіос» – про конфлікт з Савіком Шустером і нові проекти.
Гендиректор «Істіл Студіос»: Шустер сприймав студію як свою вотчину

В понеділок, 13 липня, продакшн-студия «Савік Шустер Студіос» була перейменована в «Істіл студіос». Проект покинув один з його засновників – телеведучий Савік Шустер.

Про дійсні причини уходу ведучого і подальші плани «Істіл Студіос» в інтерв'ю «ДІЛУ» розповів гендиректор продакшн-студії Дмитро Котеленець.

Савік Шустер в численних інтерв'ю відкрито звинувачує інвестора і голову «Істіл Студіос» Мохаммада Захура в тому, що той просто забрав собі його частку в компанії. Яка частка в продакшн-студії належала телеведучому?

По-перше, є нюанси відносно того, хто є засновником компанії, а хто ні. Ініціатива створення продакшн-студії дійсно належала Савіку Шустеру і Віктору Самойленку (президент групи компаній «Поверхня», – прим. Авт.), які переконали Мохаммада Захура вкласти свої інвестиції в проект. Але в процесі створення акціонерного товариства відповідні документи з різних причин, найчастіше, суб'єктивних, не були підписані паном Шустером. Таким чином, пан Захур, не отримавши ніяких зобов'язань з боку своїх партнерів, витрачав чималі кошти на студію і телевізійне виробництво. Відповідно, з самого початку єдиним власником «Савік Шустер Студіос» був Мохаммад Захур і інвестиційна група Istil, яка йому належить.

Що конкретно не влаштовувало Шустера?

Згідно з угодою, інвестор брав на себе зобов'язання вкласти в створення продакшн-студии кошти (близько $15 млн – прим. Авт.). Але при цьому Istil хотів гарантій эксклюзивності своєї співпраці з Савіком Шустером. Був чітко обумовлений термін – три роки спільної роботи. Після цього, у разі початку Шустером самостійної діяльності, телеведучий ще два роки не повинен був конкурувати своїми проектами з продукцією студії. Ці умови і стали каменем спотикання, причиною, по якій Шустер не підписав договір.

Тобто Савік Шустер і Віктор Самойленко ніколи не були акціонерами студії?

Не були. Тому заява Шустера про те, що у нього «все забрали», не відповідає дійсності. Якби він був усунений від програми, а нами було продовжено її виробництво в такому ж жанрі, він міг би говорити про те, що його слава якимсь чином використовувалася. Але оскільки він пішов разом з програмою, з ідеєю, з брендом, то кожен залишився при своєму.

«Істіл Студіос» претендуватиме на бренд «Шустер live»?

Нам він, насправді, не потрібний. Права на бренд належать телеканалу «Україна». У нас є компанія, менеджмент, технічні можливості, які дозволяють нам працювати на телевізійному ринку без Савіка Шустера і його команди.

Так в чому ж причина конфлікту насправді?

Причину більшою мірою може розкрити сам Шустер, оскільки конфлікт виходить від нього. Навіть не отримавши його підпису на акціонерній угоді, інвестор не збирався припиняти відношення з ведучим. Більше того, навіть коли стало ясно, що сторони зайшли в безвихідь, йому була запропонована нова форма співпраці. Савік сприймав всю студію як свою вотчину і не був відкритий до того, щоб на цих же потужностях робити інші проекти, окрім «Шустер live». Була запропонована модель, при якій йому виділялися кошти тільки на його проект, в той же час студія проводила б і інші проекти. Але в даній ситуації він порахував, що йде підміна попередніх домовленостей.

По суті, Шустеру було запропоновано стати менеджером тільки власних проектів?

Так.

Про які фінансові умови йшла мова?

Йому пропонувалося фактично отримувати в своє розпорядження велику частину коштів, які студія отримувала за контрактом від ТРК «Україна». Якщо в початковій схемі, будучи акціонером, Шустер планував отримувати дивіденди і зарплату, то тут йому давалася свобода розпоряджатися засобами, які отримує студія від операційної діяльності. Аж до того, що при економії коштів він міг використовувати їх на особисті потреби.

У чому тоді ваша мотивація?

Ми хотіли домовитися з ним про можливість використовувати свої ж ресурси на виробництво інших проектів. По суті, ми запропонували йому перейти на госпрозрахунок і перевести інші наші проекти на цю ж систему.

Тобто дивідендів від інших проектів він би не отримував?

Ні, природно.

Чи правда, що весь штат «Істіл Студіос» йде разом з Савіком Шустером?

Ми допускаємо, що якась частина людей може піти з Шустером. Зі свого боку ми запропонували людям швидше визначитися, йдуть вони або залишаються.

Над якими проектами зараз працює «Істіл Студіос»?

Рішення Савіка Шустера про ухід стало для нас досить несподіваним. Але ми продовжуємо працювати далі. Ще навесні студія почала спільну роботу з каналами «Україна» і «Інтер» з підготовки трьох форматів передач розважального жанру. Запуск цих проектів можливий вже у вересні-жовтні. Крім того, розглядаємо можливість виробництва і інших проектів.
 

comments powered by HyperComments