Ігор Поканевич: Готова вакцина від нового грипу – це піар

Олена Сергеєва  |  Четвер, 14 травня 2009, 13:27
Керівник бюро ВОЗ в Україні – про новий, не свинячий, вірус грипу, заходах з його профілактики і другий, осінній спалах епідемії.
І. Поканевич: Ми маємо бути готовими до того, що восени все повториться.

Днями вірус, що викликав спалах епідемії в Мексиці і зареєстрований в 21 країні світу, був перейменований. Тепер це не свинячий грип?

ВОЗ дійсно підкоригував назву свинячого грипу, і тепер його рекомендується називати «грип А (H1N1)». Це новий вірус, який раніше не був відомий і зареєстрований, і тому зараз до нього така пільна увага.

Але весь світ турбується саме через свинячий грип. Чому трапилася така плутанина з назвами?

Перші випадки захворювання були зареєстровані в 80 км. від свинячих ферм в Мексиці. Але на сьогодні всі офіційно зареєстровані випадки хвороби передавалися від людини до людини.

Чи змінилися характеристики грипу із зміною назви?

На даний момент всі характеристики не відомі, необхідно більше часу для дослідження вірусу. Швидше за все, це комбінація пташиного, свинячого і людського грипу. Симптоми такі ж, як і при будь-якому грипі: кашель, невелика температура, головний біль, якщо важкий випадок, може бути пневмонія, яка безпосередньо приводить до смерті.

Можна спрогнозувати, як вірус поводитиметься далі?

Складно сказати. Зараз вірус може піти на спад. Наприклад, в 1918–1919 роках, коли була подібна хвиля грипу, весняний спалах продовжився недовго, але восени пішла друга хвиля, небезпечніша. Ми повинні бути готовими до того, що восени все повториться.

Багато держав, у тому числі і Україна, ввели заборону на ввезення м'ясної продукції з тих країн, де був зареєстрований вірус. Крім того, в аеропортах прибулих пасажирів оглядають лікарі. Чи ефективні такі застережливі заходи в боротьбі з новим вірусом грипу?

ВОЗ не рекомендує ніяких обмежень щодо імпорту м'ясних продуктів з країн, в яких зареєстрований вірус. Добре приготована свинина безпечна. Також ВОЗ не рекомендує вводити обмеження на міжнародний туризм. Те, що роблять в різних аеропортах і різних країнах, – це рішення національних органів влади. Ми ж радимо обмежити поїздки тільки тим людям, які відчувають себе не дуже добре. Крім того, огляд лікарів в аеропорту може нічого і не дати, враховуючи, що інкубаційний період хвороби – від 2 до 6 днів.

Як же тоді країнам уберегтися від нового вірусу грипу?

У п'ятій фазі розповсюдження вірусу країнам необхідно переглянути свій план підготовки до боротьби з пандемічною фазою грипу. Оцінити свої лабораторні можливості.

Що стосується кожного з нас, люди зобов'язані дотримувати особистої гігієни. Ретельно мити руки з милом – це найперший і найефективніший засіб на даний момент. Якщо ви відчуваєте себе погано, слід звернутися до лікаря і обмежити поїздки.

В Україні є лабораторії, здатні діагностувати цей вірус?

У країні існує лабораторія при Центрі грипу, яка добре обладнана ще з часів спалаху пташиного грипу. Вона може підтвердити наявність цього вірусу, природно, за умови повторного тесту в європейських лабораторіях. На сьогодні уряд виділило 50 млн. грн. для профілактичних заходів в боротьбі з новим вірусом грипу. І один з напрямів, на який планується витратити гроші, – посилення лабораторних можливостей.

З'явилася інформація про те, що ВОЗ нібито знайшла препарат, яким можна лікувати свинячий грип, і він вільно продається в Україні. Чи це так?

Препарат той же, який використовувався при пташиному грипі, – озельтамивир. Він зареєстрований в Україні. Чи є він в аптеках саме зараз, не знаю, але до недавнього часу був. У Мексиці лікували цим препаратом, і більшість людей видужували, тобто вірус до нього чутливий.

Які першочергові завдання ВОЗ в період такого швидкого розповсюдження вірусу?

Зараз ведуться дискусії з виробниками, щоб щонайшвидше випустити вакцину проти цього грипу. Якщо хтось і говорить, що вже готовий надати вакцину, швидше за все, це піар, про вірус немає достатньої інформації. Ми плануємо, що до наступної хвилі вже буде вакцина.


 

comments powered by HyperComments