Віктор Скопенко: Нема підстав говорити, що корупції у вузах немає

Людмила Полях  |  Понеділок, 18 травня 2009, 11:00
Колишній ректор Національного університету ім. Тараса Шевченка – про недоліки тестування, про те, як вступають до вузу діти депутатів і за що його звільнили.
В. Скопенко: Діти високопосадових батьків за рідкісним виключенням вступали до вузу не самі.

Вікторе Васильовичу, хто вам дзвонив з проханням влаштувати дитину до ВУЗу?

До мене зверталися деякі депутати. Серед тих, хто звертався, були випадки, що їх діти на сесії демонстрували хороші знання.

Скільки зараз потрібно заплатити, щоб стати студентом Київського інституту міжнародних відносин?

Останніми роками говорили, що потрібно заплатити порядка $50 тисяч. Але перевірених фактів у мене немає.

Коли ви були ректором, ваші співробітники брали хабарі?

Немає ніяких підстав бити себе в груди і говорити, що корупції у ВУЗах немає. Але це одиничні випадки, коли викладачі беруть гроші. Потрібно говорити і про те, що студенти самі проявляють ініціативу в цьому плані.

Інший вид корупції – дзвінки і знайомства, коли люди просять посприяти їх протеже у вступі або складанні іспиту. Біда в тому, що розмов про це багато. Але коли до мене приходили батьки з скаргами, і я їх просив написати письмову заяву, на підставі якої можна починати службове розслідування, відмовлялися. А що без заяви я можу пред'явити викладачу?

Чия була ініціатива усунути вас з посади ректора?

До цього я був готовий з часів обрання президентом України Віктора Ющенка. По-перше, не підтримав Ющенка на президентських виборах у 2004 році. По-друге, вирішив навести порядок з Київським інститутом міжнародних відносин.

Щоб прибрати людину довго працювати не треба. Схема класична. Створюється комісія з перевірки фінансової діяльності університету. За бажанням недоліки завжди будуть. Мене звинуватили в нецільовому використанні грошей. Це таке формулювання, що хоч став ректора до стіни.

Так, я давав щорічно 2 млн. грн. зароблених університетом грошей на кредит співробітникам для будівництва або покупки житла. Але ж я це не сам робив. Було рішення профкому університету. За цей час співробітники університету змогли купити собі не менше 100 квартир. Вчепилися за землю, що я нібито її розбазарив. Все це виходило з Секретаріату президента.

Вам не пропонували підтримати Ющенка в обмін на спокій?

Ні, таких пропозицій не було. Була зустріч в позаминулому році з президентом України, на якій був присутній Іван Васюник і Віктор Балога. Мені натякали, що я затримався на посаді. Я їм відповів, що я згоден піти у відставку, дайте тільки відзначити восени 2009 року 175-річчя університету. Всі погодилися з цим. Але в квітні 2008 року дзвонять мені з Секретаріату президента з вимогою зібрати вчену раду. Приїхав Віктор Ющенко і на вченій раді зачитав указ про мою відставку. Встав і пішов. Хоч би попередив. Адже в 2007 році Кабінет Міністрів підписав зі мною контракт до 2014 року. Виходить, Ющенко порушив закон.

А чим ви не сподобалися народним депутатам Володимиру Ярощуку, Михайлу Поживанову, Валерію Келестіну, які ініціювали вашу відставку?

Коли вони мене розлютили, я написав до прокуратуру листа, вказавши прізвища деяких депутатів. У листі заявив, що у мене є факти, що їх діти поступили до Інституту міжнародних відносин по блату. Ці депутати і були задіяні в моїй відставці. Наприклад, син Поживанова в 2004 році «блискуче поступив» до Інституту міжнародних відносин, маючи в атестаті з профілюючих дисциплін низький бал. Хоча на кожне місце претендували медалісти.

Дочка Келестіна в 2006 році, закінчивши школу з медаллю, теж «поступає», здавши правознавство на 45 балів (це 5 балів за старою шкалою оцінок). А під час зимової сесії в 2007 році Келестіна здає римське і цивільне право на «4», соціологію, історію України і теорію держави і права — на «3».

У ІМВ також вчився син президента Віктора Ющенка; вчаться діти Івана Васюника і Володимира Литвина. Приблизно 70 дітей депутатів Верховної Ради там вчаться. Я знаю, що деякі викладачі отримували завдання на іспитах не ставити трійок цим видатним дітям. А я їм заважав, тому що про це відверто говорив.

Діти високопосадових чиновників, депутатів до ІМВ за рідкісним виключенням поступали не самі. Окрім ІМВ користуються популярністю у дітей чиновників і депутатів юридичний, економічний факультет і інститут філології.

Вікторе Васильовичу, ви активно критикуєте незалежне зовнішнє тестування. Але воно начебто перешкода корупції?

Я не оскаржую той факт, що тестування потрібне. Але треба його, по-перше, проводити згідно з законом. По-друге, проводити з розумом. Наприклад, Міністерство освіти забороняє нам робити вузівські тести або співбесіди. Як же тоді вузу відібрати студентів з числа тих абітурієнтів, чиї бали в сертифікатах однакові? Як ми можемо перевірити знання вчорашнього школяра, його придатність до навчання в нашому вузі? А раптом йому просто пощастило, і він вгадав правильні відповіді або визубрив необхідний об'єм знань? Я вважаю, що потрібно дозволити всім вузам проводити за фахом співбесіду, щоб вуз міг відібрати собі кращих. Треба щось робити з пільгами, які дозволяють з низьким балом з тестів стати студентом, відтіснивши більш здатного абітурієнта.
 



Довідка

Віктор Скопенко народився в селі Новгородка в Кіровоградській області. У 1958 році закінчив хімічний факультет Київського державного університету ім. Т.Шевченка. З 1962 по 1977 ролки працював на кафедрі неорганічної хімії. 1977–1998 рр. – завідувач кафедрою неорганічної хімії. У 1985-му призначений ректором Київського державного університету.

Доктор хімічних наук, професор, академік НАН України і АПН України, Герой України, почесний доктор Ягеллонського, Братиславського, Московського, Чернівецького і Таврійського університетів. Автор близько 400 наукових робіт. Почесний громадянин Києва. Одружений, виховує сина і доньку. Захоплюється розведенням голубів і рибалкою.

comments powered by HyperComments