Борис Колесников: Луценко має зробити з Балоги ікону

Наталя Бублій  |  П'ятниця, 22 травня 2009, 13:37
Заступник Віктора Януковича по партії – про співчуття наступнику Балоги, дату виборів, помаранчевих гадів і коаліцію ПРіБЮТ.
Б. Колесников: Мене проблеми Банкової не цікавлять.

Домовляючись про зустріч з журналістами, Борис Колесников попередив, що не хоче обговорювати гучну франкфуртську історію з Юрієм Луценком, його давнім особистим ворогом: «Хай ним лікарі займаються». Але до моменту інтерв'ю самий час був обговорювати зовсім іншу, не менш гучну подію – відставку голови Секретаріата президента Віктора Балоги, якого в політичному середовищі вважають його другом.

Це стратегічний хід Банкової, або ж Балога серйозно посварився з Ющенком і їх думки розішлися?

Що б не було, це внутрішні проблеми їх компанії. Мене вони абсолютно не цікавлять. Ви вважаєте, що для нашої країни зараз таке актуальне питання – пішов Балога чи ні?

Проте воно актуальне для Партії регіонів. З ким працюватимете без нього?

Ми не співробітничаємо з президентською командою з 2007 року, та й тоді співробітничали всього лише два або три місяці. Я особисто бував на Банковій, коли мав доручення партії. Якщо зараз будуть партійні доручення саме до мене, то розберемося, з ким працювати, з ким не працювати. І якщо на те пішло, то це не ми знаходили шляхи. Це нас, представників Партії регіонів, Секретаріат запрошував, а не навпаки. Хай до нас знаходять шляхи, як до найбільшої політичної сили.

Тобто на вас виходив Віктор Балога?

Не на мене – на Віктора Януковича. А він доручив це питання мені.

Секретаріат очолила Віра Ульянченко – наскільки це полегшило або ускладнило вам співпрацю з президентом?

Нам абсолютно все одно.

А якби Раїса Богатирьова зайняла цей пост, ви б подзвонили їй з привітаннями?

Я привітаю і Віру Ульянченко, і Раїсу Василівну, і кого завгодно, – якщо ви вважаєте, що людина на цій посаді за 7 місяців до виборів потребує вітань, а не в співчуття. Я б, наприклад, подзвонив зі співчуттями.

Якщо говорити про виборчу кампанію, то соціологи стверджують: якщо кандидатом буде діючий президент, то шанси його невеликі. Як то кажуть: виграє команда, але програє тренер. Так от, якщо розглядати голову Секретаріату як тренера, що відповідає за команду, то шансів виграти дуже мало, а винен буде тренер.

Віктор Балога – поганий тренер чи хороший?

Знаєте, я не розумію зараз злорадності з боку «Нашої України» і «Народної самооборони». Тому що в 2007 році саме Балога зробив все, щоб організувати дострокові вибори за вельми сумнівних, я б навіть сказав, незаконних обставин. І коли б не він, «Самооборони» і в помині не було б в парламенті. А їх лідер Юрій Луценко просто писав би мемуари з серії чи «Є життя на Марсі» або, скажімо, чи «Є життя за межами вулиці Грушевського» (місце розташування Верховної Ради. – Ред.).

Помаранчеві намагаються звалити на Балогу всі гріхи, але таким, як Луценко, слід було б зробити з нього ікону і повісити на видне місце, тому що він, провівши незаконні вибори, зберіг цих діячів в політиці. Вони ж винять його в симпатіях до нас. Та як Балога міг бути нашим прихильником, якщо це у нас в 2007-му була коаліція, була влада, а він все зруйнував? А взагалі скажу: у нас чогось обговорюється, хто очолить Банкову. Та цієї людини не повинно бути видно і чутно! Це технічний співробітник. Від нього, чиновника, не повинна залежати держава.

Віце-спікер Микола Томенко сказав, що Балога – незамінний глава СП, оскільки під нього збудована вертикаль влади. Ви згодні?

Ви переоцінюєте роль тієї або іншої посади. Ось зайняв її Балога. І що? Країна наблизилася до ЄС, добилася економічного зростання? Ні. Чи міг він своїми повноваженнями добитися того, про що я говорю? Теж ні. Тому що це прерогатива уряду. Тому я не почав би розцінювати Віктора Балогу, вірніше – його посаду, як глобального гравця.

Нам розповідали, що саме Партія регіонів (зокрема група Ріната Ахметова, до якої відносять і вас), використавши свій вплив на Конституційний Суд, сприяла відміні президентських виборів 25 жовтня. Ваші представники тепер висловлюються за вибори взимку. Чому? Ви ж самі були за осінь?

Я можу стовідсотково сказати, що група, як ви назвали, Ахметова – Колесникова взагалі ніякого відношення до Конституційного Суду не має, не мала і мати ніколи не буде.

І вам це рішення було нецікавим?

Логічніше було б, якби в Конституції дата виборів була нормою прямої дії (тобто була б записана в Основному Законі. – Ред.). Таку пропозицію я вносив у Верховній Раді, і аргументацію готували Москаль і Омельченко, які до нас, регіоналів, взагалі ніякого відношення не мають. У нас в партії не було ніякої дискусії з цього питання, тому що нам все одно – 17 січня чи 25 жовтня. Просто 17 січня – дуже незручна дата для виборця. Після різдвяних, новорічних свят чи буде взагалі у людей бажання йти на вибори? Ось ця проблема найбільша.

А якщо зафіксувати дату виборів, змінивши Конституцію?

Якщо партнери готові прийняти зміни до Конституції, щоб ці вибори відбулися в останню неділю жовтня, ми підтримаємо цю пропозицію. Але щоб вистачило голосів, має і БЮТ проголосувати.

Кілька місяців тому ви говорили, що вірогідність створення коаліції ПР і БЮТ – 50 на 50. Зараз щось змінилося?

Ні. 50 на 50. Нічого не відбулося.

Проте нунсівець Юрій Костенко заявив, що на цьому тижні можливий конституційний переворот, в результаті якого відбудеться об'єднання ПР і БЮТ.

Всі ці помаранчеві гади навчилися видавати будь-які дії, які їх не влаштовують, за переворот, мафіозні структури і все інше. Так от: будь-яке рішення 300 і більше депутатів в контексті змін до Конституції, підтверджене Конституційним судом, – це є законне рішення. Кому це не подобається, будуть, звичайно, говорити, що це переворот. У їх головах переворот вже давно.

Микола Томенко припустив, що співпраці БЮТ і ПР перешкоджають регіонали, які не хочуть ділитися владою з Тимошенко. Це вірна оцінка?

Томенко колись говорив, що і «Гринджоли» на «Євробаченні» переможуть. Чи можна вірити тому, що він говорить?

Ви якось сказали, що якщо група Фірташа в ПР не визначиться зі своєю позицією, то буде виключена з партії. Судячи по тому, що Бойко і Льовочкін не виключені, вони виправилися?

Почекайте. По-перше, групи Фірташа не існує взагалі. Тому що Дмитро Фірташ – це бізнесмен і бізнесом займається. Що стосується регіонала Сергія Льовочкина, він приніс свої публічні вибачення (за різкі вислови в адресу однопартійців з інших груп впливу. – Ред.). Сказав, що піддався емоціям і вибачається перед всіма членами партії. Питання вичерпане.

Тобто ви їх перевиховали. Як вам це вдалося?

Вони переглянули свої погляди. Щоб партія була монолітом, вони повинні прислухатися до більшості. Думка більшості первинна. А перевиховувати, як ви говорите, ніхто нікого не збирається. Ми всі дорослі люди.

У інтерв'ю «Фокусу» Леонід Кравчук виділив зі всієї ПР Андрія Клюєва як єдиного прагматичного регіонала, завдяки якому можливий союз ПР і БЮТ. Ви згодні з таким формулюванням?

Для мене Кравчук взагалі не є авторитетною особою, тому що у нього негативні результати роботи на посаді президента України. Що стосується Андрія Клюєва, то він, безумовно, дуже поважний наш однопартієць. І йому керівник партії доручив проведення переговорів з БЮТ. Він вів переговори, він конструктивний і прагматичний – я згоден. Але коаліція залежить від Віктора Януковича і Юлії Тимошенко перш за все. Ви хочете сенсації? Її нема!

 

comments powered by HyperComments