Віктор Янукович: Розв'язка настане дуже скоро

Понеділок, 25 травня 2009, 16:25
Лідер опозиційної Партії регіонів – про валізи уряду, зміну міністрів, розкол в Партії регіонів, кризу і майбутні вибори.
Янукович: Переговори з БЮТ не припинялися ніколи.

Віктор Янукович наприкінці минулого тижня дав інтерв'ю телеканалу «Інтер», в якому, зокрема, заявив, що чергові вибори повинні відбутися у визначені Конституцією терміни. «Швидше за все, це буде 17 січня 2010 року. Якщо це буде на 2-3 тижні раніше або пізніше – це не матиме великого значення», – сказав він.

Вікторе Федоровичу, останні півроку від Вас постійно було чутно заклики відправити уряд у відставку, а з ним – і всю владу. Однак нещодавно прозвучала заява: нехай уряд допрацює. Тож що змінилося?

Політика виживання уряду працює, але не політика виживання країни. А країна котиться далі. Загублені всі терміни, коли ми пропонували провести дострокові вибори. Ми б вже про це давним-давно забули, і відбулася б зміна політичних команд і уряду.

Ми цей театр абсурду спостережуємо вже п'ятий рік. В останній рік до цього додалася ще й світова фінансова криза, про яку прем'єр-міністр говорила, що вона обійде нашу країну, що ми її не пустимо в країну.

Але вона не обійшла, і її не просто не пустили, а вона увірвався в країну.

Тому про що мріє сьогодні уряд? Вони вже давно «сидять на валізах», і дуже часто у них зривається з вуст, мовляв, та швидше б це все закінчилося.

Вони говорять так: якби нас звільнили восени, ми б вже сьогодні були в опозиції, ми б вже сьогодні в нормальній формі підходили до президентських виборів. А зараз, якщо їх звільнити, а як же країна житиме?

Сьогодні, в такій ситуації, коли до виборів залишилися вже лічені місяці, уряд повинен працювати.

Як може повноцінно працювати уряд, коли зараз немає міністра фінансів в країні під час економічної кризи, коли немає міністра закордонних справ, коли ще під двома міністрами – міністром внутрішніх справ Луценком та міністром оборони Єхануровим – зараз хитаються крісла? Причому розхитують їх вчорашні соратники. В такій ситуації Партія регіонів буде пропонувати своїх фахівців, можливо, на оці посади, якщо будуть розглядатися кадрові питання у Верховній Раді?

Не можна міняти таким чином уряд. Його треба замінити одразу увесь. А якщо міняти так, як це зараз пропонується, то це призведе тільки до погіршення ситуації.

Вікторе Федоровичу, а ті нові призначення, які відбулися в останні дні у президентській силі, і в керівництві «Нашої України», і в першу чергу – призначення Віктором Ющенком нового керівника свого Секретаріату – ці кадрові кроки, на Вашу думку, про що вони свідчать, і як би Ви могли їх прокоментувати?

Було дуже багато питань, по яким Віктор Балога був принципово не згоден з діями Президента, і він про це відверто казав. Те, що він зробив цей крок зараз, свідчить, що розв’язка наближається. Вона настане вже дуже скоро. Президент втрачає зараз таких людей, які були завжди поруч з ним. Це, на мій погляд, для нього погано.

А що стосується того, як це буде для держави… Це не буде мати, за великим рахунком, ніякого значення, тому що сьогодні – системна криза влади. Ручне управління, яке сьогодні діє, воно не дасть можливості в таких складних умовах оптимально, ефективно працювати ані уряду, ані президенту.

Вікторе Федоровичу, сьогодні говорять і про розкол у Партії регіонів. Мовляв, одна її частина не хоче ризикувати, і виступає за об’єднання зусиль з політичною силою Юлії Тимошенко. Інша виступає категорично проти, виступає проти будь-яких об’єднань. Скажіть, будь-ласка, чи має місце такий розкол у Партії регіонів?

У нас внутрішня дискусія була завжди. Зараз гострий період часу, тож і вона, можливо, гостріше, ніж це в деяких випадках було раніше. Але абсолютно нічого страшного немає. Я сказав би так: в країні іде політичний процес, і ми є його повноцінними учасниками. Учасниками процесу, в якому є переговори з різними політичними партіями, в тому числі – і з Блоком Юлії Тимошенко.

Ми і сьогодні, і завжди принципово підходили до питань своєї відповідальності. Готові ми взяти за себе відповідальність разом з цією політичною силою, чи ні? На сьогодні відповіді на це питання немає.

А спільні розмови з БЮТ щодо завершення конституційної реформи, щодо нового проекту Конституції – вони продовжуються, чи ні?

Вони не припинялись ніколи. Ми ініціювали і будемо ініціювати зміни до Конституції, які стосуються, наприклад, судової реформи. Це та реформа, яку вкрай необхідно сьогодні робити. Серед найактуальніших також реформа місцевого самоврядування.

В якій послідовності Ви бачите перезавантаження влади? От парламентські вибори і президентські – коли і які мають відбутися?

Я вважаю що президентські вибори розставлять всі крапки над «і». І вони відбудуться першими. Що далі робити – покаже життя. Після президентських виборів, можливо, відбудеться єднання політичних сил у парламенті, і тоді непотрібні будуть дострокові парламентські вибори.

Як людина, як громадянин, як політик я хотів би, щоб це так і сталося. Але це малоймовірно, хоча й, підкреслюю, можливо.

А якщо цього не відбудеться, то тоді, безумовно, після президентських будуть і дострокові парламентські вибори.

Уявімо, що президентські вибори вже відбулись, і уявімо, що Ви на них перемогли. Скажіть, будь-ласка, Ви будете намагатися знайти спільну мову з парламентом, чи будете діяти якось по-іншому? От на минулому тижні я мав розмову з Леонідом Даниловичем Кучмою, і він сказав, що в принципі сенс буде тільки тоді, якщо новий президент одразу розпустить парламент…

Я слухав інтерв’ю Леоніда Даниловича Кучми. Безумовно, він досвідчена людина, досвідчений політик, і те, що він сказав, такий розвиток подій є найбільш ймовірним. Але я повторюю, що, можливо, буде і єднання після президентських виборів тих політичних сил, які зараз є в парламенті, в нове об’єднання.

Ви вірите, що наступні президентські вибори змінять життя українців на краще?

Я вірю в силу українського народу.

 

comments powered by HyperComments