Янукович: Тимошенко розтринькала усі наші гроші

Дмитро Стриженко  |  Середа, 24 грудня 2008, 13:38
«Свого часу винні були губернатори, Президент, зараз – Національний банк і інші банки, а вони – в білому».
Янукович: Тимошенко розтринькала усі наші гроші

Інтерв'ю лідера Партії регіонів Віктора Януковича телеканалу «Інтер».

Ви кажете, що уряд, що діє, що він працюватиме до весни, а що буде потім?

Я вважаю, що влада, яка нездатна подолати економічну і політичну кризу повинна піти у відставку.

Ваша заява про те, що ви можете вивести на вулицю людей. Що ви мали на увазі: другий Майдан, революцію?

Перш за все, я в такий спосіб хочу змусити владу зробити все, на що вона здатна. Тобто це – наша мета. Потрібно підготувати антикризову програму, під неї потрібно підготувати реальний бюджет, визнати ті помилки, які були зроблені в цьому 2008 році, і не повторювати їх, зробити спробу взяти ситуацію в руки. Зараз ми не бачимо іншого шляху.

Ви можете зараз заявити, що якщо ПР повернеться у владу, ви впораєтеся з кризою і це будуть якісь оптимальні для країни терміни?

Безумовно, ми такий план маємо, ми готові цей план реалізувати, у нас є команда, яка в змозі реалізувати цей план.

Партія регіонів не визнає правомірність створення коаліції БЮТ, Блоку Литвина і НУНС. Якими будуть ваші дії, аби довести неправомірність такої більшості, яка фактично складається з меншості?

Ми хотіли б, як і вся країна, побачити, де ці 226 депутатів разом з урядом Тимошенко, які беруть на себе відповідальність за стан справ в державі. Ми розуміємо, що це є ситуативна більшість разом з комуністами.

Але комуністи відхрещуються від цього, вони не несуть сьогодні відповідальності, і вони не підписували цю коаліцію. Гаразд, але вони голосують, тобто вони продовжують життя уряду Тимошенко. Ми розуміємо, що головна мета – утримати крісла будь-якою ціною, а винним призначити кого завгодно.

Свого часу винними були голови обласних держадміністрацій, посадовці різного рівня, президент, зараз – Національний банк і інші банки, а вони – в білому. Ну такого ж не буває!

Яким ви бачите вихід з кризи – це ще одне переформатування коаліції в парламенті або розпуск ВР і дострокові парламентські вибори?

Якщо мову вести про вибори, безумовно, вибори потрібно проводити і парламентські, і президентські одночасно.

Тобто навесні ви ініціюватимете розпуск ВР?

Безумовно.

Кого ПР зараз бачить своїми політичними союзниками?

Я неодноразово вже говорив, що за умови створення такої більшості ми бачили, безумовно, нашими союзниками комуністів і Блок Литвина, але після того, як вони ради крісел підписали цю угоду, я маю на увазі Блок Литвина, а комуністи займають таку позицію, що вони, начебто, не мають до цього жодного відношення, але голосують вони разом з цією коаліцією.

На вашу думку, цей пік економічної кризи, на який час він припаде?

На мою думку, скільки буде ця влада – стільки буде і криза. Я в цьому впевнений. Тому все залежатиме від того, як скоро вони підуть і не перестануть заважати країні жити і розвиватися, і ми швидко наведемо лад.

Якщо так стисло підвести підсумки минулого року, що побачили українці?

На початку цього року українці були захоплені тими обіцянками, які давала помаранчева коаліція. В черговий раз. Тобто вони прийняли економіку з нормальним рахунком в казначействі, за рахунок чого вони відразу стали виплачувати заборгованість колишнього «Ощадбанку СРСР», цей був крок такий, знаєте, показовий, в стилі Тимошенко, популістський. А що далі? Вони розтринькали ці засоби. Спочатку була ревальвація гривни, обдурили людей навесні, зараз вже девальвація до 10 гривень дійшла. Тобто це політика, я сказав би так – піратська.

Коли показують ці фільми про піратів, я весь час думаю, ми набито на цьому човні всі знаходимося: його захопили пірати і все, що хочуть, те і роблять: захотіли – воду відключили, захотіли – відключили опалювання, захотіли – дали їжі, захотіли – не дали. І так далі.

Так яким же буде наступний рік для українців, чого їм варто чекати?

Я вважаю, що потрібно звільнитися від піратів.
 

comments powered by HyperComments