Тренер школи «Металіста»: Ставимо експерименти на дітях

Микола Кузнецов  |  Четвер, 29 січня 2009, 09:27
Під час першого учбово-тренувального збору команди «Металіст» в Об'єднаних Арабських Еміратах поряд з нею знаходилися хлопці футбольної школи, які в той же строк проводили свій збір.
Ігор Кутепов: Все, що робить перша команда, робимо і ми.

Своїми враженнями про перебування команди в ОАЕ поділився директор футбольної школи «Металіст» Ігор Кутепов.

Ігоре Миколайовичу, яка з юнацьких команд їздила з «Металістом» в ОАЕ?

Їздили ми з командою 1994 року народження, яка бере участь в дитячо-юнацькій першості України. Проживали ми в тому ж готелі, де і перша команда, і, відповідно, режим – харчування, помешкання, тренувальний процес – був такий же.

Яким чином був побудований тренувальний процес?

Все те, що робила перша команда, робили і ми. Перша команда проводила перше тренування на пляжі (ручний м'яч, швидкісна робота на піску). Ми тренувалися поряд. Друге тренування у нас було на прекрасному зеленому полі. Ми тренувалися на тому ж стадіоні, де і перша команда. Там три поля: основне ігрове і два тренувальних. Перша команда тренувалася на одному з полів, ми – на іншому.

Чи сприяла погода проведенню занять?

Погода була просто чудова. Практично завжди, коли ми тренувалися, було сонячне, температура повітря – градусів 25. Правда, двічі був дощ, але він пройшов вночі і не зіпсував прекрасного стану поля.

З харчуванням не було проблем?

Ні, харчування теж було організоване на вищому рівні – три рази на день «шведський стіл».

Ви проводили контрольні матчі?

Так, того дня, коли команда Мирона Маркевича грала з командою міста Умм-аль-Кувейн – футбольним клубом «Араб клаб аль Кувейн» – і, як ви знаєте, перемогла 2:0, ми провели матч з хлопцями цього клубу. Вони, правда, були трохи старші за наших хлоп'ят: у нас 14 – 15-річні, а у них – 16-річні хлопці. Але ми їх обіграли з рахунком 3:1.

Тренери першої команди давали якісь рекомендації і поради з тренувань?

Ми тренувалися з першою командою на паралельних полях, і Мирон Богданович Маркевич приходив на тренування, дивився на хлоп'ят, давав поради. Взагалі, ми прагнемо тренуватися, підтримуючи графік і тренувальний процес такий же, як у першої команди. До того ж, тренери Олександр Михайлович Іванов і Юрій Генадійович Ушмаєв дали мені всю програму зборів, починаючи з першого дня. Ми її перенесли на наш тренувальний процес, природньо, зменшивши кількість і інтенсивність навантаження для спортсменів 14–15-річного віку. У розминці ми все-таки прагнемо давати більше вправ з м'ячем, специфічних в дитячому футболі. Крім того, такі ігрові напрями першої команди, як, скажімо, контроль м'яча, постійні відкриття під м'яч і багато інших – ми стараємося теж дітям привити.

Мирон Богданович був присутній на грі ваших підопічних з хлопцями клубу «Араб клаб аль Кувейн»?

Так, і вона йому дуже сподобалася. Тренер відзначив деяких хлопців.

Напевно він їх бачив в грі не вперше?

Звісно ж, адже вони виступають в першості України, і Маркевич регулярно проглядає ці ігри. Крім того, коли у нас ще не було таких прекрасних умов, як зараз, і ми їздили тренуватися на базу в селище Високий, Мирон Богданович постійно був присутній на тренуваннях, спостерігав за тренувальним процесом. Тепер втішно було почути з його вуст приємний факт, що команда дуже додала в грі. Хлоп'ята прагнуть грати в пас, відкриватися, тобто не б'ють просто так м'яч, а показують гру у футбол, що, звичайно ж, не могло приховатися від погляду досвідченого фахівця.

Що стосується відмічених Мироном Богдановичем футболістів, можете їх назвати?

Свідомо не озвучуватиму їх прізвища, адже хлопці зараз в такому віці – боюся, як би не наділи на себе корону. А то, що Мирон Богданович їх відзначив, звісно ж, приємно.

Як змінився план роботи школи у зв'язку з введенням в дію нових полів на ОСК «Металіст»?

До цієї події у нас був свій розклад занять, і, коли відкрилися нові поля, ми не могли відразу перебудувати його і погоджувати тренувальний процес з навчанням дітей в загальноосвітній школі. Повинно було пройти якийсь час (до кінця першого семестру в загальноосвітній школі), і ось з нового року нам вдалося зробити новий розклад. Тепер хлопці кожного з шести спецкласів обов'язково мають можливість тренуватися на великому полі, по черзі поступаючись місцем одній з вікових груп, яка працювала до цього на полі маленького розміру. Це сприятливо відображається на тренувальному процесі. По-перше, з введенням нового розкладу дотримується чіткий режим тренувань. Крім того, навіть коли на вулиці сніг і мороз, поле розчищається, і хлопці тренуються в шикарних, враховуючи особливості нашого клімату, умовах.

Окрім дітей 1994 року народження, які вікові групи мали можливість поїхати потренуватися в інші міста?

Наприклад, вихованці Юрія Рудинського і Олександра Тюріна (це хлопці 1995 року народження), що йдуть на другому місці в Чемпіонаті України в своїй віковій групі після донецького «Шахтаря». У цій команді теж є дуже перспективні гравці. На початку року команда їздила на турнір до Маріуполя. Там теж є штучне поле, але воно знаходиться в манежі.

Як виступили юні харків'яни в Маріуполі?

Вони зайняли друге місце. Але для нас головне – не зайняте місце, а то, що всі фахівці відзначають, що наші діти грають у футбол.

Тобто відчувається школа?

Так, є напрям, прагнення грати у футбол, а не просто ганяти м'ячик. Звісно ж, щоб створити команду однодумців, треба підбирати виконавців, постійно шукати їх. Ми ж відштовхуємося від того, хто у нас є, закриваємо очі на те, що не всі вони можуть грати по наший системі, і робимо ставку на тих, хто це може, тобто, на особі. А коль ми робимо ставку на особі, ми, природно, не можемо підібрати команду, яка б займала тільки перші місця. Хоча ми, звичайно, прагнемо до цього. Ось у «Шахтаря» завдання – все вигравати. Але вони з будь-якого регіону можуть узяти дитину. Ми намагаємося щепити нашим вихованцям бачення такої гри у футбол, яку зараз показує перша команда.

Напевно, хлоп'ята постійно дивляться не тільки тренування, але і офіційні матчі першої команди?

Звісно. Учні наших спецкласів обов'язково мають бути присутніми на матчах «Металіста», не тільки міжнародних, але і Чемпіонату України. Цей пункт внесений до програми навчання. Плюс до того, кожен тренер проводить тренування по методичній допомозі, розробленій на основі тренувального процесу першої команди. Там в трохи зменшеному вигляді розписані всі тренування, аж до показників пульсу.

З відкриттям нових полів принцип спадкоємності знайде стрункішу форму?

Поза сумнівом. Ми тільки почали такого роду роботу. Раніше ми просто не могли цього робити. Наприклад, основа того футболу, який сповідає наша перша команда, – м'ячик повинен весь час знаходитися внизу, тобто, слатися по травичці, а не літати. А щоб навчитися цьому, потрібна хороша якість футбольного поля. Зараз ми прагнемо добитися, щоб діти не піднімали м'яч, утримували його, намагалися зіграти не з дальнім партнером, а зробити середню або коротку передачу, не дивилися на гравця, що володіє м'ячем, а постійно відкривалися, і не один-два, а вся команда, щоб рух не перетворювався на загальну купу і так далі

Які найближчі плани вашої школи?

З того, що вже реалізується, участь в зимовій першості області. У нас багато викликів на турніри, але, на жаль, фінансове положення у всій країні вам відоме. Звісно, якщо буде можливість, якщо з'являться спонсори, як це відбулося з поїздкою в ОАЕ, виїжджатимемо. Ігри необхідні, і чим більше їх буде, тим краще. Адже тренування у будь-якому випадку залишається тренуванням, а то, чого вдалося досягти на тренуванні, переноситься на гру. Це свого роду іспит. Іншими словами, те, що накопичене на тренуваннях, утілюється в грі.

Ви згадали про зимову першість. У ньому, як відомо, бере участь команда «Металіст» з футболістів 1992 року народження.

Хлоп'ята грають не проти свого року, там є старші гравці. У нас всі команди грають на рік молодше. Наприклад, 1995 рік грає проти 1994-го.

Для чого це робиться?

Щоб був опір. Чого гріха таїти, у нас по підготовці діти все-таки вище, ніж у звичайних команд. І для того, щоб наші гравці випробовували опір хоч би у фізичному плані (адже ті, хто проти них грає, на рік старше і, як правило, фізично міцніше), ми і робимо такі експерименти.
 

comments powered by HyperComments