Голова правління «Житлобуд-1»: Маленька криза нам би не зашкодила

Микола Кузнєцов  |  Середа, 20 серпня 2008, 16:23
ВАТ «Трест Житлобуд-1» є одним з найбільших гравців ринку будівництва Харківського регіону. У радянські часи саме ця організація першою в Україні побудувала 24-поверховий житловий будинок. У Незалежній Україні «Житлобуд-1» став лідером у зведенні церквей, що побудував Різдвяний храм на Павловому полі, церкву Священномученика Св. Олександра на ХТЗ.
Голова правління «Житлобуд-1»: Маленька криза нам би не зашкодила

Зараз будується храм Св. Володимира у Салтівському житломасиві та завершується будівництво православного храму на честь ікони Божої Матері «Стягнення загиблих» у районі станції метро «Наукова».

Цього року працівники «Житлобуд-1» готуються ввести в експлуатацію ще близько 90 тисяч квадратних метрів житлових приміщень. Трест продовжує комплексну забудову спальних районів Харкова в районі проспекту Постишева, вулиці Роганської, Салтівського шосе. У планах наступного року – будівництво більш ніж 120 тисяч квадратних метрів житла. Наскільки це співвідноситься з тим, що деякі учасники ринку заявляють про кризу в будівництві, розповів голова правління ВАТ «Трест «Житлобуд-1» Олександр Харченко.

Неначебто криза в будівельній галузі країни, ви не боїтеся не виконати такі плани?

Так, сьогодні багато тих, хто говорить про цю кризу. І дійсно, в Україні спостерігаються негативні тенденції. Але, по-перше, ще не дуже зрозуміло, як далеко вони зайдуть. А по-друге, не можна відразу зупинити великий корабель. Ми продовжуємо просуватися уперед. У першому півріччі обсяги продажів житла економ-класу в нас виросли на 50% (у порівнянні з 1 півріччям минулого року). У липні вони виросли на 7% стосовно червня. Ми запустили бетонно-змішувальний завод «Зеніт», відкрили новий цех складання алюмінієвих конструкцій, купили нові баштові крани...

Виходить, ця криза оминула вас стороною?

На жаль, це не зовсім так. Нам уже не вистачає грошей для нормального розвитку. Відчувається нестача оборотних коштів. Хоча ми разом із «Укрсоцбанком» розробили й реалізуємо програми порівняно «щадного» (11.99% замість 15–16% у більшості харківських банків) іпотечного кредитування населення. Довелося збільшити до 40 мільйонів гривень наш кредитний портфель.

Чи охоче нам видають кредити? Адже мова йде не про добродійність. Кредити видаються під заставу майна й під солідні відсотки. До речі, напевно, тільки в нашій країні станова нерухомість оцінюється банками в третину її реальної вартості. І при цьому президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко ще й говорить, що «ми не хочемо ділити з будівельниками їхні ризики». За таких умов кредитування ризиків у банків немає ніяких.

А в іпотеці банки також перестраховуються?

Те ж саме зараз відбувається з іпотечним кредитуванням населення. Це вже занадто, коли одержувач такого кредиту за п'ять років повинен віддати банку вартість ще однієї квартири. За кордоном практично всі купують житло в кредит, але під 3–4%. Крім того, я вважаю, рівень рентабельності випуску бетону й залізобетону міг би бути й нижче нинішніх 35%. А в цегли цей показник взагалі зашкалює до 40%. Рентабельність роботи будівельників? На порядок нижче. Хоча криза, безперечно, насувається...

У США вона давно вже йде на повний хід.

Не можна ставити Україну в один ряд із США, Великобританією, Австралією, Ісландією... У тих же США давно будують більше житла, чим можуть продати. Тому там упали ціни саме на ту нерухомість, що будувалася для спекуляцій, для перепродажу, а не для «кінцевого покупця». А потім уже цей процес потягнув униз ціни на іншу нерухомість. І чому ніхто не згадує про те, що в сусідній Росії ціни на нерухомість підіймаються і ще будуть підійматися?..

А що буде, на вашу думку, із цінами на нове житло в Україні?

Коли? Будь-яка криза – це явище циклічне. Сьогодні росте інфляція, ціни на енергоресурси, собівартість матеріалів, зарплати, відсотки по кредитах, їхнє обслуговування. Все це змушує будівельні компанії починати робити проекти більш економічними, більш стандартними, більш доступними.

Чесно кажучи, маленька криза в будівельній галузі нам би зовсім не зашкодила. Вона нормалізувала би, оздоровила ринок. Збанкрутували б дрібні «одноразові» фірмочки. Залишилися б надійні компанії та реальні ціни на нерухомість.


 

comments powered by HyperComments