Герман: Харків'яни мають самотужки вирішити, чи потрібний їм Салигин

Дмитро Стриженко  |  П'ятниця, 22 серпня 2008, 12:30
Ганна Герман в ексклюзивному інтерв'ю «Варті» розповіла про те, що не зрозумів Борис Колісників у Харкові, про зміну керівництва у Харківській обласній організації Партії регіонів, а також про українську новинку щодо проведення виборчих кампаній.
Герман: Харків'яни мають самотужки вирішити, чи потрібний їм Салигин

Як ви оцінюєте ініціативу з будівництвом бібліотеки Кушнарьова у Харкові? Гра має сенс?

Якщо це проект, що несе у собі ідею інтелектуальних мостів між містами, між Сходом і Заходом – я вважаю, що це стратегічний проект. Розмовляти книгою, розмовляти за допомогою книги – це новина у політиці. Я вважаю, що сьогодні покладено початок нової тональності в мові українських політиків, якою вони спілкуються з людьми. Мені здається, що навіть сам Колісників до кінця не усвідомлює, яку важливу справу він сьогодні розпочав.

Ганно Миколаївно, напередодні минулих парламентських виборів у Харкові розгорнулася досить брудна піар-кампанія, що спрямована проти міської влади. Як ви вважаєте, напередодні президентських виборів варто очікувати чогось подібного?

Я повинна вам абсолютно відверто сказати, що я була серед тих людей, хто піддався цій пропаганді. Під тиском цієї пропаганди, цього анти-піару в менеу самої був певний стереотип по відношенню до Харківського міського голови Михайла Добкіна. Я теж гадала, що це хтось такий страшний, жахливий і таке інше. І я чесно вам скажу, я вважала так доти, поки я не поговорила з Добкіним чесно, відверто. Коли він почав з'являтися в ефірі у Савіка Шустера, в інших програмах, я почала прислухатися до того, що він говорить: я бачила інтелектуала, я бачила порядну відверту людину, що робить цілковито конкретні речі й поводиться у політиці дуже чесно. Мені потрібен час, щоб стереотип, що було створено помаранчевими медіа, зруйнувався.

Мені здається, що Добкіну потрібно більше з'являтися у медіа, більше розповідати про себе людям, про те, що він робить. Тому що це велика ілюзія, що люди це розуміють і відчувають. Багато з них, як і я колись, піддалися дії цього створеного штучно стереотипу, на гроші людей, яким потрібно було захопити владу в місті Харкові. І я думаю, що ця (негативна) пропаганда буде тривати, будуть нові сценарії, нові технології, боротися з якими буде дуже важко.

Але сьогодні я відчула по атмосфері, що, у цілому, преса вже на стороні Добкіна, що перелом від такого негатива вже відбувся. Це дуже важливо: якщо преса серцем на твоєму боці, виходить, скільки б їй не платили, тобі однаково буде простіше донести до людей свою позицію. Тому мені здається, що Добкін зараз на гарному шляху. Мені здається, до нього вже почали прислухатися, і багато людей розуміють, що пропаганда пропагандою, а об'єктивні речі далекі від того, якими їх представляють.

Зараз у Конституційному суді розпочався розгляд питання про легітимність демократичної коаліції. Які ваші прогнози щодо рішення КС, як довго проіснує ця коаліція?

Ви знаєте, ця коаліція вже не існує, і говорити про те, що вона ПРОІСНУЄ, – підтримувати ілюзії, що вона дійсно існує. Я вірю в те, що Конституційний суд прийме об'єктивне рішення, я завжди вірила у краще. Але яким би не було рішення Конституційного суду, факт залишається фактом – коаліції на сьогоднішній день просто немає.

Який же тоді вихід із цієї ситуації? Нові дострокові вибори або переформатування коаліції?

Мені здається, найближчим часом нових виборів не буде. Я не знаю, чи відбудеться переформатування коаліції, але нова коаліція, безумовно, потрібна, нова більшість просто необхідна українському парламенту.

Хто сформує нову коаліцію? Які конструктивні, на Ваш погляд, політичні сили могли б до неї ввійти?

Я точно знаю, що Партія регіонів може до неї ввійти. Я не хотіла б розписуватися за інших. Ми точно можемо сьогодні скласти основу нової коаліції... Ви помітили, що я не говорю слово «широка» коаліція?

Останнім часом КПУ почала активно виступати проти Партії регіонів. Нещодавно з'явилася заява Компартії про те, що ПР підписала якусь угоду з Президентом...

Мені складно останнім часом зрозуміти комуністів, тому що колись вони були нашими партнерами і до речі непоганими: ми домовлялися, ми приймали загальні рішення. Після того, як вони кілька разів відкрито підтримали помаранчеву владу – Юлію Тимошенко та її уряд – після цього важко говорити про них як про потенційних партнерів. Я гадаю, що про політиків потрібно судити по справах, а не по заявах. Справи Компартії однозначно свідчать про те, на чиїй стороні вони сьогодні перебувають. А якісь припущення про якісь підписані домовленості, – це всього лише припущення, і, напевно, спроби виправдати свої дії. Але, на мою думку, ці спроби не зовсім удалі.

Коли закривалася сесія Верховної Ради, у повітрі зависло два питання про відставку: Прем'єр-міністра й міністра МВС. Чи має намір ПР підіймати ці питання восени?

Ми ніколи не приховували своїх позицій, ми завжди чесно й відверто говорили, що це уряд знищує економіку України. Ми, на жаль, не мали змоги змінити свою думку, тому що дії цього уряду протягом літа ще раз підтвердили правильність наших оцінок. Тому ми не знімали це питання. Але, хочу відзначити, що на раді фракції ми не обговорювали це. Завтра (інтерв'ю записувалося у четвер, 21 серпня, – авт.) у нас буде ще одна рада фракції перед відкриттям сесії парламенту (4 вересня, – авт.). Але поки що ми не обговорювали питання про наші ініціативи щодо цього голосування.

Після конференції міської організації Партії регіонів у Харкові почали активно обговорюватися прийдешні перестановки в обласному керівництві ПР. Наскільки виправдані ці слухи, і чи підтримає кадрові ротації в Харкові вище керівництво вашої політичної сили?

Мені здається, що харків'яни повинні вирішити це питання самотужки. Вони мають чітко визначити, хто сьогодні є популярним у місті та в області, хто приносить більше користі, хто їм потрібен як лідер. Вони повинні це визначити, а центральний апарат Партії регіонів має зважити на вибір харків'ян. Я думаю, що такий вибір буде зроблено.


 

comments powered by HyperComments