Роман Зварич: Голосування за відставку Луценка – найпікантніший спосіб довести існування коаліції

П'ятниця, 19 грудня 2008, 16:34
Сьогодні, 19 грудня, «нашоукраїнець» Роман Зварич зареєстрував у Верховній Раді постанову про звільнення Юрія Луценка з поста міністра внутрішніх справ в уряді Тимошенко.
Роман Зварич: Голосування за відставку Луценка – найпікантніший спосіб довести існування коаліції

Наводимо інтерв’ю, що дав кореспонденту «Главреда», який спілкувався з Романом Михайловичем в кулуарах Верховної ради за годину до його походу на Банкову.

 

Романе Михайловичу, ви вже прийняли остаточне рішення про вихід з партії, про що заявили кілька днів тому?

Нічого нового з цього приводу не скажу – лише те, що говорив раніше. Я вважаю, що не може людина в моєму статусі отак просто заявити, що виходить чи не виходить з партії, або має якісь претензії. Насамперед, треба поговорити з Президентом України.

Я принципово не можу погодитися з певними проблемними позиціями Президента щодо «Нашої України» - в першу чергу це стосувалося заборони на входження до коаліції.

Я визначив крайній термін, до якого буду чекати. Після чого, якщо не відбудеться зустріч, я зрозумію для себе, що Президент не захотів створення цієї коаліції. Цей крайній термін визначив як сьогоднішній день. Два дні тому до мене передзвонив голова секретаріату Президента і зробив мені зауваження, чому я спілкуюся з Президентом через представників засобів масової інформації, на що я відповів, що іншого способу у мене поки що немає. І тоді він мені повідомив, що зустріч відбудеться в п’ятницю, тобто сьогодні.

Якщо я не почую такого, що могло би дати мені підстави зберегти свою принциповість і залишитися в цій партії, очевидно, що я для себе зроблю висновок. Але мені видається, що не було б порядно з мого боку, якби ось так, без розмови з Президентом, просто вийшов з «Нашої України»...

Це буде зустріч тет-а-тет чи буде присутнім ще хтось?

Якщо не буде тет-а-тет, то я не бачу сенсу зустрічатися...

Що може змінити ваш намір вийти з партії «Наша Україна»?

Я думаю, що якщо я зрозумію, що у Президента є принципове розуміння деяких моїх тривог і застережень. Я міг би відкласти це рішення на деякий час. Для цього я власне і просився зустрінутися з Президентом.

Кажуть, що на наступному етапі з’їзду «Нашої України» з партії буде виключено ряд товаришів, а саме групу «любих друзів», які лобіювали створення коаліції НУНС-БЮТ-БЛ...

Я сам був одним із перших «любих друзів» – нас було семеро, якщо ви пам’ятаєте. Так що я себе вважаю «любим другом»... (сміється).

Кажуть також, що може статися так, що на цьому з’їзді «Єдиний центр» і Віктор Балога увійдуть в «Нашу Україну», яку очолює Віктор Ющенко...

Тоді мене в «Нашій Україні» немає! Точно немає. Це однозначно! Я навіть уже без зустрічі з Президентом можу це сказати – я там не буду!

Одне з моїх принципових застережень, які я збираюся озвучити Президентові, є те. що він тримає на посаді людину, яка фактично доклала всіх зусиль, на мою думку, щоб знищити його рейтинг. Це голова секретаріату. Самі подивіться об’єктивно – це не суб’єктивна позиція. За той час, що Віктор Іванович знаходиться на цьому місці, на цій посаді, рейтинг Президента катастрофічно, фактично з місяця в місяць, а останнім часом з дня на день падав.

А сам Президент знає про те, що він падав?

Є підстави сумніватися, чи знає, мушу це визнати. Я не знаю, чи знає. Я з Президентом два роки не спілкувався в режимі тет-а-тет.

А як партія реагує на все це, на падіння рейтингу?

З великою тривогою - зрозуміло що так. Ви не знайдете багато членів в НСНУ, які не вважають, що причина катастрофічного спаду рейтингу Президента саме в діяльності глави секретаріату Президента. Тобто я кажу, що це майже консолідована позиція всієї партії.

Я принципово не можу погодитися з проблемними позиціями щодо «Нашої України» – в першу чергу це стосувалося заборони на входження до коаліції.

Ви зареєстрували постанову про відставку Юрія Луценка з поста міністра. Чому і для чого?

Я вважаю, що це мав би бути тест, чи коаліція насправді існує й чи вона може діяти виключно за рахунок голосів її асоційованих членів – читай Комуністичної партії України.

Ви ж розумієте, що навряд чи Юлія Володимирівна здасть такого союзника як Луценко?

Я це розумію.

А для чого ж тоді все затівати?

Я ще раз кажу – або коаліція існує, або не існує. Це, як на мене, найбільш вдалий спосіб довести, що вона існує. Якщо більшість є, то постанова не набере 226 голосів. Якщо постанова не набере голосів, бо комуністи не голосують, то ми зрозуміємо, що вони є асоційованими членами коаліції, хоча формально їх там немає. Тобто, це витягує все на чисті води, тут ніхто вже не зможе приховатися. Якщо комуністи дійсно вірні своїм принципам, вони мали би проголосувати за постанову про звільнення Луценка. Якщо вони, як дехто в кулуарах говорить, «куплені», тоді вони голосувати не будуть. Мені видається, що це найпікантніший спосіб довести існування коаліції – більше нічого!

Ну, очевидно ж, що коаліції у заявленому форматі немає, оскільки частина «Нашої України» не голосує...

Я сиджу в сесійному і постійно питаю людей, які ніби були дуже чільними гравцями в процесі укладання коаліційної угоди, яка ж насправді позиція коаліції. Я постійно це питаю і таким чином їх підколюю. От для прикладу, виступає вчора бютівка Наталя Королевська з трибуни з однією позицією, а Олег Ляшко із того ж БЮТ оголошує іншу позицію. Тому я питаю, яка ж позиція коаліції? Ніхто не може сказати.

Ви підтримуєте створення слідчої комісії для розслідування діяльності Нацбанку?

Так! Я вважаю, що це треба було зробити. Більше того, мені видається, що цього замало і запізно! На жаль...

Наскільки реальною є звільнення Стельмаха з посади голови Нацбанку і чи є якась компромісна кандидатура, яку може затвердити Верховна Рада?

З приводу звільнення Стельмаха, то, я думаю, зал близький до цього. Але, звичайно, потрібне відповідне подання Президента. Я не знаю, чи Президент до цього готовий. Не переконаний... Але судячи по тому, що відбувається в країні... Я не кажу, що обов’язково вірю в те, що говорила вчора прем’єр, але ж є об’єктивні факти – провал гривні ж тотальний! Якщо так далі буде продовжуватися, я маю великі сумніви, чи наша економіка це витримає. Я не бачу причин, і абсолютно погоджуюся в цьому з Президентом, що гривня передевальвована щонайменше на 70%.

А які механізми впливу на Нацбанк, адже по Конституції ніхто не має парва втручатися в його діяльність?

Так, Нацбанк є незалежним органом, це правда. Але для цього є також рада Нацбанку, яка виновить певні рекомендації. Вчора ми прочитали в пресі, що правління Нацбанку не збирається навіть прислуховуватися до цих рекомендацій, про що, до речі говорив і голова ради Петро Порошенко в одному з ефірів...

Він також говорив, що рада Нацбанку не має навіть повної інформації щодо дій правління, зокрема щодо механізммів і принципів рефінансування банків...

Я якраз про це й говорю! Мова йде про рефінансування з використанням кредитів МВФ окремих українських банків, і рада Нацбанку просить, щоб були оприлюднені принципи, за якими ці гроші виділяються. Тобто не стан того чи іншого банку! Мова йде про загальні принципи, за якими приймаються рішення! А правління банку відповідає, що це комерційна таємниця! Ну, ви ж самі розумієте, що це дебілізм!

Якщо на пост голови Нацбанку буде висунуто кандидатуру Петра Порошенка, ви голосуватимете?

Я особисто підтримаю його кандидатуру – навіть двома руками.

А фракція «Наша Україна»?

Думаю, більшість підтримає цю пропозицію.

Представники Партії регіонів і Віктор Янукович зокрема розповідають сьогодні, до якого стану довів країну і економіку уряд Тимошенко, і виділили уряду сто днів, впродовж яких спостерігатимуть, як цей уряд виводитиме країну з кризи. Таке враження, що і вони цілеспрямовано чекають березня, коли все обвалиться остаточно, і люди самі винесуть Тимошенко з Кабміну...

Мені важко сказати, що вони хочуть робити і чого чекають насправді. Я думаю, що швидше за все, якщо не буде якоїсь вказівки з Кремля, то нічого не будуть робити.

Прем’єр-міністр України мала б зрозуміти, що основний механізм для того, щоб вплинути на цю ситуацію – це бюджет. Бюджет, який був презентований, вірніше, внесений у Верховну Раду – не пам’ятаю, чи був він презентований у сесійному залі, не годиться на сьогоднішній день, він вимагає коректив. Якими будуть ці корективи, я не знаю. Уряд чомусь сконцентрував велику увагу на макроекономічних показниках, але мені видається, що це трішечки, скажімо так, віртуальний підхід. Мені здається, що треба виробляти конкретні бюджетні механізми, - і не тільки бюджетні, якщо вже на те пішло, але в першу чергу бюджетні - для того, щоб в першу чергу починати долати фіскальну кризу. Звичайно, якщо застосовується популістський підхід, це нам нічого не дасть – тут я абсолютно погоджуюся з позицією міністра фінансів.

Як може бути ухвалений бюджет чи якісь корективи до нього, хоча б очевидні для всіх, при оцій ситуації у Верховній Раді, коли у коаліції де-факто немає 226 голосів, і голосування відбувається виключно завдяки комуністам, а Партія регіонів не голосує принципово?

Я не знаю. Є Бюджетний кодекс, де записовано, що перше читання проекту бюджету – за Верховною Радою. Тобто ми могли б внести певні корективи в урядовий проект бюджету, і з метою проштовхування цього процесу прийняти його в першому читанні, повернути до уряду, і щоб уряд використав цей момент для внесення коректив. Я чому так кажу? Бюджетний кодекс визначає цілком виключну процедуру розгляду проекту бюджету. Тобто коли за Верховною Радою перше читання проекту бюджету, а уряд готує проект до другого читання, то з іншими законопроектами все з точністю до навпаки. Я би пішов таким шляхом: щоб дати можливість і взагалі підштовхнути уряд внести певні корективи в цей бюджет, провети перше читання, замість того, щоб чекати, щоб уряд відкликав і вніс уже відкоригований бюджет! Ми один етап бюджетного процесу таким чином економимо...

Наскільки відомо, Банкова має велике і давнє бажання не бачити Тимошенко в кріслі прем’єра...

А це для когось секрет зараз?

Як це можна зробити тепер, коли є коаліція?

226 голосів в сесійному залі...

А їх набереться?

Думаю, що ні. На цьому етапі ні.

А коли ситуація зміниться?

Ну, тут важко мені говорити, коли. Знаєте, в нас по кілька разів на день принципово міняється ситуація, тому тут прогнозувати щось просто неможливо. На даному етапі я не бачу такої можливості.

comments powered by HyperComments