Крим – це Україна!

Аліна Курлович  |  Четвер, 6 листопада 2014, 20:38
5 листопада у Харкові відбулася зустріч М. Джемілєва з вимушеними переселенцями з Криму, зокрема з представниками кримсько-татарського населення. На зустрічі всі охочі могли поставити питання, які їх хвилюють та висловити свою позицію щодо сьогодення України. Найактуальнішими питаннями були: чи можливе повернення Криму до складу України, якщо можливе, то що для цього потрібно зробити, як зберегти майно на території Криму, залишаючи українське громадянство, що робити з припискою, до кого можна звернутися, яке ставлення у Стамбулі до України, і чи можна чекати від нього допомоги???
Крим – це Україна!

  Мустафа Джемілєв говорить, що перспектив розвитку для Криму у складі Російської Федерації не має. Адже, світова спільнота не визнає, й не визнає його російською територією. А це означає, що санкції, що застосовані до РФ (які будуть й надалі посилюватися!), вплинуть також і на півострів.

-              Люди у Криму просто зникають…І це страшно.

Зникають ті, хто не лише проти окупації, а й дозволив собі, наприклад, у соціальній мережі висловитися на дану тему. У невеличкому місті Джанкой близько двохсот представників федеральної служби, які маскуються під пересічне населення. А тим часом люди вже бояться вийти з дому, та й демонструвати власну позицію небагато вже наважиться. Таким чином російська влада хоче залякати населення й скажімо, навчити  його новим законам та правилам гуманізму Росії-матінки. І це ще не всі проблеми пів-острову! Адже, ще є ті люди, які вважають, що відірвати шматок землі від іншої держави – це нормальне явище і не вбачають у цьому ніякої проблеми. А найжахливіше, що ці люди – більшість!

-              Я думаю, що Крим все одно буде у складі України… - говорить Мустафа Джемілєв.

Але, коли це буде – важко  сказати.  У будь якому разі ми проти того, щоб це було воєнним способом. Також ми повинні підтримувати відносини  з півостровом, та не залишати їх у скрутному становищі.

Щодо питання митної служби, яка не всіх пропускає на територію України, то не слід її осуджувати, адже, важко визначити,  мету в’їзду в країну  -  це першочергова причина висадки багатьох людей.

-              І так, я погоджуюсь, що на митниці хаос, бо не має чіткого врегулювання для прикордонників!..

  Українська влада намагається юридично врегулювати також питання паспортизації кримського населення, яке примушують отримувати російське громадянство; щодо їх статусу в українській державі.  На жаль, людям доводиться ставати громадянами Росії навіть недобровільно. Адже, інакше  влаштуватися на роботу стає надскладним завданням та випробуванням для людей. Також  актуальною проблемою є  продаж майна. Майно у Криму, маючи українське громадянство, продати неможливо!..Як варіант можна укладати домовленості оренди, але це ненадійно, і тому на такий крок мало хто наважиться. Єдиний спосіб - це чекати,  поки ситуація проясниться і можна буде нівелювати ризик  втрати.

Звичайно, що не всі питання мають відповідь сьогодні. Звичайно, не з усіма відповідями можна погоджуватися, або дозволити собі погодитися. Та, у якій би скрутній ситуації зараз не перебувала Україна та її окуповані території – дух нації не спиниш!.. На сьогоднішній зустрічі багато разів прозвучало, що Крим – це Україна. А мені лише хочеться додати:

-              Сподіваюся, що Крим повернеться без війни.

comments powered by HyperComments