Костянтин Черемський: «Пам‘ятник УПА є одним із стратегічних об‘єктів, за які треба воювати, за які треба боротися»

Юлія Гуш  |  Неділя, 21 грудня 2014, 16:07
9 грудня в Молодіжному парку невідомі підірвали пам‘ятний знак воякам УПА. На даний момент харківські активісти роблять все, щоб цей пам‘ятник відновити. Про це розповів член оргкомітету зі встановлення пам'ятника УПА Костянтин Черемський.
Костянтин Черемський: «Пам‘ятник УПА є одним із стратегічних об‘єктів, за які треба воювати, за які треба боротися»

Нещодавно пам‘ятний знак воякам УПА був підірваний невідомими особами. Чи ви знаєте деталі цієї справи?

Мене, чесно кажучи, не цікавлять деталі цієї справи. Ми були морально готові до цього. Бо ми знаємо, що зараз іде війна. І іде вона не тільки в зоні АТО, а й у нас, в Харкові. І пам‘ятник УПА є одним із стратегічних об‘єктів, за які треба воювати, за які треба боротися. І нас абсолютно не цікавить, хто це зробив. Можливо, це ті самі перевдягнуті міліціонери. Можливо, це «партизани», як вони про себе заявляють. Можливо, це ще якійсь сепаратисти. Ми подали заяву і нехай міліція цим займається.

А той злочин було продовжено наступного дня, коли безцінні залишки колишнього пам‘ятника були вивезені у невідомому напрямку комунальними службами. Це є пряме порушення законодавства. Бо всі рештки пам‘ятника повинні охоронятися. Бо пам’ятник УПА внесений до реєстру пам‘яток культури. Те, що від нас вимагалося – ми зробили. Ми написали дві заяви в міліцію: одну про знесення пам‘ятника, а другу про те, що було незаконно вивезено його рештки. Також ми написали заяву до Балути, щоб він скоординував свої дії по відновленню пам‘ятника з нами.

Пане Костянтине, як ви думаєте, чи будуть покарані винуватці?

Ну ви знаєте, зараз такий час, що дуже важко притягнути до відповідальності людей за скоєне ними зло. Хочу сказати, що ми зараз ведемо справу по знищенню дошки Шевельову. Ми її поставили в минулому році. І вже більше року ми намагаємося розпочати кримінальну справу по факту знищення дошки. Буквально тільки місяць назад нам вдалося розпочати цю справу. Тільки місяць назад ми змогли законно довести владі, що знищення цієї дошки було злочином. І фактично тільки зараз справа почала зрушуватися з місця. Хоча результати цього будуть сумнівними. Очевидно, що тут задіяна міська влада, задіяний Кернес, Добкін. В нас в цьому немає сумнівів. Взагалі, чи будуть покарані винуватці? Я думаю, що, у всякому разі, не найближчим часом.

Що ви можете сказати про відновлення пам’ятника?

Ми не говоримо, що його буде відновлено. Ми його відновлюємо. Наступного дня, після того як був зруйнований пам’ятник, ми зібралися нашим організаційним комітетом з відновлення пам’ятного знаку. Закупили цеглу, закупили цемент, закупили інші приладдя і відновили фундамент цього пам‘ятника. Якщо зараз пройтися по цьому парку, то на пам‘ятник можна хоча б подивитися. Ми його зробили більш масивним. Тому підірвати чи знищити його буде набагато важче.

І у нас в планах крок за кроком робити певні справи по упорядкуванню, по-перше, цієї території, а по-друге, по відновленню первісного вигляду пам‘ятника. Він мусить відповідати тій документації, яка є в реєстрі державних пам‘яток культури. Ідея цього пам‘ятнику належить харківському художнику Валерію Бондарю. На цьому ньому був ще вибитий силует двох повстанців. Ми хочемо його відновити в такому ж самому вигляді, в якому він був до цього. У нас є люди-митці, які будуть це робити, в нас є бажання, в нас є невеличкий ресурс. Але кошти на всі ці речі потрібно ще збирати. Але головне те, що у нас є спільники, люди, які нам допомагають, люди, які здатні зробити цю справу.

Як ви думаєте, чи може подібний інцидент повторитися в майбутньому?

Ми готові до того, що подібні акти вандалізму можуть повторитися найближчим часом. Ми до цього готові морально. Але ми також готові відновлювати цей пам‘ятник скільки, стільки це буде потрібно. Ми знаємо, що це певний символ, символ Харкова. Власне, боротьба за цей пам‘ятник є лінією нашої оборони, лінією фронту. Ми вважаємо, це той стратегічний блок, який потрібно відстоювати. Як відстоюють позиції в донецькому аеропорту, так само цей стратегічний об‘єкт потрібно обороняти в Харкові. Обороняти для того, щоб захисти нашу гідність, нашу честь. Цей пам‘ятник є величезним знаковим символом в новітній історії Харкова і в новітній історії України. Ми повинні це зберегти і відновити.

comments powered by HyperComments