Фотографії з війни

Арсеній Троян  |  Вівторок, 6 січня 2015, 11:06
2014 рік, як ТСН, — вражає. Тільки якщо означений випуск новин «вражає» хіба-що тим, що в його он-лайновому варіанті на початку запускають аж два блоки реклами, то нинішній час дійсно вражає. А ще він вбиває. Молодих, сміливих, найкращих.
Фотографії з війни

Наприкінці липня під Шахтарськом загинув мій двоюрідний брат, десантник Дмитро Посохов. Чесно кажучи, з Дмитром після випуску зі школи бачився разів з п’ять, шляхи відразу розійшлись. Останнього разу мали зустріч взимку 2013-го — здибались на автостанції, поговорили про те, про се. Дмитро щось розповідав про проблеми з роботою і я відразу зрозумів, що він планує повернутись в армію, на контракт. Він хотів просто знайти постійну роботу, але тут почалися Майдан, війна, бої, атаки і …


Зараз єдине, що залишилось мені на згадку про мого невідомого брата, — спомини в голові й фотографії з його телефону, забутого і тому вцілілого якраз перед злощасним 31 липня.


Перші фото зроблені на початку 2013 року, на них зафіксований пес, який, очевидно, забрів до військової частини. Навколо все ще спокійно, мирно і на фото — пес спить, безтурботно розкинувшись на синій ковдрі, а позаду нього видно ящики для набоїв.


Наступні світлини зроблені під час війни, а саме в травні. Дмитро позує вже в споряджені. На ньому — об’ємна розгрузка, в кишенях рожки з патронами, в руках — потертий АКа. Військова амуніція дисонує з травневою зеленню, зафіксованою на фото.


Пікчі, зняті кількома днями пізніше, фіксують армійські побутові будні. Великий зелений намет, Дмитро то з пінкою для бриття, то з товаришами, усміхається, побратим показує «козу» забинтованими пальцями.


Ще кілька фото — зброя, техніка. Кулемет Калашникова гріється на травневому сонці, вкопаний БТР зливається із зеленню. Усе старе, вичовгане.
Цей чи схожий БТР на наступних світлинах, але вже з Дмитром. Мій брат сидить на броні і робить серйозний вираз обличчя.


Червневі фото. Тут більше незнайомих облич, десантників-побратимів. Усі фоткаються зі зброєю, кудись ціляться. Світлин небагато, очевидно, часу бавитись з телефонами було обмаль. Фотографій з Дмитром кілька, одна з них фіксує його на блокпосту, з кулеметом і в затемнених окулярах.


Досить живописне фото, зняте з «броні», — колона техніки йде розвороченою гусеницями ґрунтовкою. Один із десантників, побачивши, що його знімають, широко розводить руки.
Групова світлина на «броні».


Привал. Десантники сидять біля вогнища, п’ють чай із кружок. Дмитро теж п’є, в нього щось біле, очевидно, згущенка. На іншому фото ствол БТРа завішаний одягом — сушиться.


Ще одна колона з технікою, останні два фото зафіксували Дмитра, останній раз одягненого в «цивільне». Разом з ним кілька товаришів. Радісні обличчя, хлопці їдуть у відпустку додому. Дата фото — 1 липня. Майже через місяць Дмитро загине.

comments powered by HyperComments