«Не пийте, діти, Вкраїна просить…»

Ніна Немировська  |  Четвер, 8 січня 2015, 21:51
«Я вчора спочатку випив горілки, потім купували пиво, а потім … нічого не пам’ятаю! Клас, як провів час!» Типова вранішня розмова в метро.
«Не пийте, діти, Вкраїна просить…»

А хочете, я вас трохи здивую? Сміятися будете! Колись моя прабабуся розповідала про те, що в селі під час весілля пили горілку «наперстками», вистачало двох кварт, щоб гості з усього села гуляли протягом тижня.

А сьогодні якби моя бабуся встали – ужахнулися б!

Складається враження, що хтось поставив завдання розширювати береги моря горілчаних виробів і пива, змушувати українців випивати його до дна. А в тому морі топить свою долю, талант цвіт нації: селяни і художники, лікарі і поети, інженери і військові…

За підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я, повне винищення генофонду народу настає уже при обсязі виробництва алкоголю 8 літрів на душу населення в рік. Починається стрімке згасання етносу і зростання випадків народження неповноцінних дітей. Ми пам’ятаємо кампанію боротьби з алкоголем за часів  М. Горбачова, на той час цей показник досяг 10 літрів. У нашій незалежній Україні ми побили всілякі рекорди – лише за офіційною статистикою, не враховуючи тіньового алкогольного ринку, показник – понад 13 літрів! 4,5 % працездатного населення у нашій країні – залежні від алкоголю. Щороку понад 10 тисяч населення активного віку помирає від гострих алкогольних отруєнь, алкогольного цирозу, алкогольного психозу, а ще майже 10 тисяч співгромадян помирає від серцево-судинних та онкологічних захворювань, викликаних надмірним споживанням алкоголю. В результаті цього в Україні вмирає понад 40 тисяч осіб, тяжкі хвороби та нещасні випадки – наслідки зловживання.

«… шинкарка носить, носить і носить, ллє горілочку, ще й вино…»

Особливо вражають показники смертності в ДТП, пов’язані з уживанням алкоголю. П’яний водій за кермом – це стає звичним явищем, як і те, що він потенційний вбивця. Для пересічного громадянина, пішохода існує постійна небезпека несподівано розпрощатися з життям або принаймні бути травмованим.

Отже, горе розливається по країні морем… Обігові кошти у сфері алкогольного бізнесу в сучасній Україні надзвичайно великі і в низці випадків мають сумнівне походження. Ці гроші знищують народ, утримують його в надзвичайній бідності, покірливості і політичній апатії.

З історії відомо, що пияцтво – універсальний засіб тримати народ у покорі. Козаки під час визвольної війни під керівництвом Богдана Хмельницького нищили корчми, шинки - адже цілі села, траплялось, були винні корчмарям та шинкарям.

До речі, можна часто почути міф, начебто козаки на Запорізькій Січі були п’яницями. Щоб його розвінчати, довелось удатися до сухої арифметики. Козаки були віруючими людьми; крім того, вони постійно перебували у походах та вели військові дії. Якщо відкинути 220 постових днів і врахувати суворі козацькі закони, згідно з якими за пияцтво під час бою чи походу козака вбивали, топили або прив’язували до стовпа на привселюдну ганьбу і побиття, то сила міфу неабияк меншає. Між іншим, подібний досвід міг би стати у пригоді не лише сучасним військовим!

Проте проблема алкоголізму, наркоманії, токсикоманії не обмежується у нашій країні лише чоловічою статтю. Широкого розмаху набувають подібні явища серед жінок, підлітків, дітей. Ми часто чуємо, що смертність в Україні перевищує народжуваність, особливо на селі. Так, у селі, у колисці народу ці явища набувають стрімкого поширення.

Суспільство має негайно відреагувати на ці цифри: 40% дітей (від 14 до 18 років) уже скуштували алкогольні напої, незважаючи на те, що особам до 18 років продавати подібне зілля заборонено!

Найжахливіше, що в Україні фіксується 25-30% випадків дитячих патологій новонароджених, при цьому причиною виступає саме алкоголь - споживання його як матір’ю, так і батьком. Але про це чомусь мало говориться.

Якщо порівнювати українські показники зі станом справ у країнах Європи і США, то наша ситуація має свої відмінності. У нашій країні поширеніші психічні розлади, викликані споживанням алкоголю. Найприкріше те, що зловживання алкоголем поширене серед чоловіків середнього віку, які працюють, мають сім’ї, дітей або збираються їх мати.

Вражають цифри: 30% чоловіків репродуктивного віку від 25 до 50 років залежні від алкоголю, але зовсім малий відсоток їх звертається по допомогу до лікарів. Відомо, що навіть повторне вживання психотропних речовин, в тому числі й алкоголю, призводить до тривалих, іноді незворотних змін центральної нервової системи. За статистикою, в Україні алкоголіком стає 1 з 10 українців, які вживають алкоголь. Міф про безпечність споживання пива розвіюють цифри: за 10 років кількість осіб, залежних від пива, зросла в 10-12 разів. Уже не до сміху!

…Згадую страсну п’ятницю минулого року. Повертаюся з храму додому. Загальний настрій харків’ян – якась зосередженість: вони притихли наодинці зі своїми думками. Раптом у вагоні метро з'являються двоє молодесеньких, гарно одягнених дівчат… Нові пасажирки одразу стали голосно вигукувати та сміятися на весь вагон, а потім танцювати, на додачу намагалися співати щось несосвітенне. Час від часу голосно обмінювалися враженнями: мовляв, шкода, що раніше не знали, як діє те, що вони вжили… Можна б забути про це, але ж вони наші діти, вони поруч, як поруч і ті, хто штовхнув їх до спокуси.

Усе це зло спрямованенасамперед проти родини, сім’ї, дітей – проти майбутнього. Крім того, воно має властивість озиватися роздратуванням, злістю, поганим настроєм у колективах. Страждає все оточення…

Згадуються слова з пісні кобзаря Василя Литвина: «Не пийте, діти, Вкраїна просить, не пийте, діти, я в вас одна».

comments powered by HyperComments