У чому полягає важливість політичної та економічної частини Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС?

Олександра Суфіянова  |  Субота, 30 січня 2016, 17:11
21 березня 2016 виповниться вже два роки, як у Брюсселі під час другої сесії саміту ЄС було укладено політичну частину Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Тоді на підписання було подано дві папки документів: одну надали для української, другу – для європейської сторони. Першими в папці для ЄС залишили свій автограф президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу та голова Євроради Герман Ван Ромпей. Процес підписання серед країн розпочала Бельгія, а завершила Великобританія. У папці документів для української сторони першим поставив свій підпис голова Кабміну Арсеній Яценюк. Які ж головні елементи політичної частини угоди про асоціацію тоді було затверджено обома сторонами, та наскільки важливо їх виконання задля європейського майбутнього України, ми дізналися в експертів.
У чому полягає важливість політичної та економічної частини Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС?

 21 березня 2014 року були затверджені наступні частини Угоди: Преамбула, Стаття 1,  Розділи І «Загальні принципи», ІІ «Політичний діалог та реформи, політична асоціація, співробітництво та конвергенція у сфері зовнішньої та безпекової політики» і VII «Інституційні, загальні та прикінцеві положення».

Найбільш важливою та значущою серед частин Угоди є Преамбула, адже в ній, кажуть експерти, закріплені головні принципи та мета Угоди. Як пояснив юрист адвокатської компанії «Лихачов та партнери» Роман Лихачов, «у частині «Преамбула, загальні цілі та принципи» йдеться про визнання з боку Європейського Союзу  європейського вибору та устремлінь України як європейської країни, також в цій частині було визначено основну мету документа, це створення асоціації, поступове зближення між Україною та ЄС, поглиблення економічних та торговельних відносин, зокрема шляхом створення зони вільної торгівлі». Крім того, каже Роман Лихачов, у вказаній Угоді закріплюється забезпечення прав людини та основоположних свобод, дотримання принципів суверенітету і територіальної цілісності, непорушності кордонів і незалежності.

Не менш вагомою в документі, впевнений юрист Роман Лихачов, є частина «Політичний діалог і реформи, політична асоціація, співробітництво та конвергенція у сфері закордонних справ та політики безпеки», бо саме вона  містить положення, які мають вплинути на розвиток і зміцнення політичного діалогу у різних сферах, наприклад, у сфері оборони. «У такий нелегкий час, коли Україна знаходиться в стані бойових дій та неоголошеної війни, дуже важливо скористатись положеннями Угоди, реалізація яких має сприяти розвитку і зміцненню політичного діалогу у різних сферах, зокрема у сфері безпеки і оборони, зміцнення миру та міжнародного правосуддя, попередження конфліктів, нерозповсюдження, роззброєння та контролю за озброєнням, боротьби з тероризмом. Реалізація політичної частини угоди стане важливим чинником збереження незалежності і територіальної цілісності України, оскільки ця частина, зокрема, передбачає тісну взаємодію з метою збереження безпеки і стабільності в регіоні», - розповів юрист Лихачов.

Частина «Інституційні, загальні та прикінцеві положення» теж має чимале значення в Угоді, переконаний юрист Роман Лихачов. Оскільки саме нею передбачено впровадження нових форм, видів та рівнів співпраці між ЄС та Україною. Мова йде про діяльність Ради та Комітету з питань асоціації, Парламентського комітету з питань асоціації.

У тому, що задля зближення з Євросоюзом Україні вкрай важливим було підписання політичної частини Угоди про Асоціацію, впевнені не лише юристи, а представники четвертої гілки влади. Журналістка одного центрального телеканалу Діана Штепа розповідає: «Це один із важливих кроків, який зробила нова влада України. Угода про співробітництво призведе до тіснішої співпраці. Вже зараз в Україні працюють відповідні програми, за якими наша держава запрошує чиновників з держав-членів ЄС для консультацій з політичних питань, пов’язаних з Угодою про Асоціацію, і Програма всебічної інституціональної розбудови, яка направлена на підвищення якості державного управління. Ця допомога повинна забезпечити, щоб впровадження Угоди про Асоціацію проходило ефективно і в той же час вона призведе до підвищення загального рівня державного управління».

А от думки економістів щодо важливості політичної частини Угоди про Асоціацію відрізняються від поглядів юристів та журналістів. Так, економіст, керівник маркетингового агентства «TOP Site Center» Поліна Абакумова пояснює, цей документ наразі важливо вже розглядати в повному обсязі, а ні окремими частинами (політичними чи економічними), адже саме повний текст було ратифіковано Україною та ЄС, а також 1 січня 2016 року набула чинності і економічна частина. «У будь-якому випадку, на мою думку, Угода - це низка можливостей для України та напрямків стратегічного розвитку. Дотримання аспектів розвитку, вказаних в Угоді, дасть Україні можливість швидше провести реформи, зокрема в напрямку протидії корупції, верховенства права, розвитку малого підприємництва, надання соціальних послуг тощо. Завдяки проведеним реформам Україна стане більш надійним, інвестиційно привабливим партнером для ЄС, що веде до процесу зближення у різних галузях. Тому дотримання норм Угоди є більше цікаво для України як можливість поліпшення умов життя, ведення бізнесу, культурного обміну та збагачення країни в цілому».

Погляди економістів поділяють і деякі політологи. Зокрема, вінницький політолог В’ячеслав Ільченко каже: "Політична частини угоди - це просто декларація. Реальне зближення з ЄС повинно початися вже зараз, оскільки з 1 січня 2016 року набула чинності економічна частина документа". Тепер, певен політолог, справа лишень за українськими урядовцями, вони мають не прогавити цей час та як слід узятися за реальні реформи. Якщо цього не відбудеться, то і економічна, і політична частини Угоди так і залишаться у "вигляді гарних слів на папері".

Економічна частина Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС була підписана 27 червня 2014 року під час засідання Ради Євросоюзу Президентом Петром Порошенком та керівниками ЄС і главами країн та урядів 28 держав. Саме тоді були затверджені розділи III «Юстиція, свобода та безпека», IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею», V «Економічне та галузеве співробітництво» та VI «Фінансове співробітництво та положення щодо боротьби із шахрайством», які разом з рештою тексту Угоди становлять єдиний документ.

Синхронна ратифікація Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС Верховною Радою України та Європейським Парламентом відбулася 16 вересня 2014 року, а  вже 1 січня 2016 року (як згадувалося вище) запрацювала економічна частина цього документа.

Отже, у кожного експерта своє бачення важливості політичної або економічної частини угоди, але всі вони одностайні в одному  - Угода про Асоціацію є найбільш важливим міжнародним та правовим документом. Значення цього документа, і політичної частини, і економічної, неоціненне, оскільки вперше за всю свою історію Україна, незважаючи на політичну кризу та бойові дії на сході держави, по-справжньому підтвердила те, що вона має рішення приєднатися до європейського товариства та бути європейською країною.

comments powered by HyperComments