Схеми мобільного шахрайства: як не стати жертвою аферистів

Четвер, 6 серпня 2015, 17:00
Мобільне шахрайство, на даний момент, досить поширене і, за даними правоохоронних органів, більшість «кінців» йдуть у «ДНР». Телефонні махінації - джерело поповнення бюджету «народної республіки» і засіб заробітку місцевих «ділків».
телефонне шахрайство

Як з'ясувалося, телефонні картки для шахрайства зловмисники купують в одному і тому ж місці Донецька. Місцева «варта порядку» не діє в подібних випадках.

Про це свідчить хоч би те, що телефонні номери працюють тривалий час, і за допомогою їх скоюються нові і нові злочини. За деякими даними правоохоронців, частина шахрайських грошей йде до бюджету «республіки».

Останнім часом вітчизняній варті порядку почали приходити часті скарги від людей, які отримували смс-повідомлення з інформацією про те, що вони, нібито, виграли автомобіль. Текст «щасливих» повідомлень був наступним: «Vitaemo! Na Vash nomer vipav priz vid §KIEV - CENTR§ avto «Hyundai Accent» info za nom. 38 (066) 898-03-99; www.kiev - centr.com.ua».

Номер, який вказаний в повідомленні, - не відповідав. Отже адресати переходили за посиланням на сайт «Kiev-Centr», на якому вказані правила акції.

З першого погляду веб-сторінка здається справжньою, АЛЕ якщо клікати по гіперпосиланнях - вони не відповідають. Отже, сторінка є фейковою. На сайті також наданий телефон гарячої лінії псевдокомпанії «Київ центр». Наші журналісти декілька днів намагалися безрезультативно додзвонитися за цим  номером.

Журналіст «Харків Live» два дні намагалася додзвонитися за цим номером - все марно, абонент поза зоною.

Що ще дивує: на веб-ресурсі «щедрої компанії» є фотографії сімей, які, нібито, стали переможцями подібної акції восени 2014 року. Щасливі люди на фото тримають таблички з написом «Київ-центр» на тлі нових авто. Але неозброєним оком видно, що це фотошоп: напис «Київ-центр» підставлений.

За правилами акції, переможець повинен скористатися терміналом і сплатити 1% державного податку від суми виграшу ( вартості автомобіля Hyundai Accent). Середня ціна такого авто в Україні - 300 тисяч гривень, тобто людям треба було перерахувати на рахунок шахраїв близько трьох тисяч гривен. Після переказу коштів - зловмисників пропадали.

Працівники органів вийшли на слід шахраїв. Ними виявилися молодчики з Донецька. Варта порядку не має можливості затримати злочинців на окупованій території, а ті цим користуються і здійснюють подібні злодіяння.

На даний момент, існує більше 20-ти схем мобільного шахрайства, якими користуються «ДНР-вівці». Такі як:

SMS- вікторина

Пришли якомога більше SMS на номер такий-то і виграй телевізор (машину, поїздку і так далі)! Знайомо, чи не так? А дрібними буквами приписано, що кожне коротке повідомлення коштує один, два, а то і більше доларів США, і виграє при цьому кожне тисячне. Ось і виходить, образно, що у кращому разі виграєш 100$, витративши при цьому на електронні повідомлення 1000$. Дуже поширений «лохотрон», який все ще знаходить свою аудиторію.

SMS- піддавки

Приходить SMS наступного змісту : «Системне повідомлення. Акція! Перекажіть гроші на номер такий-то і отримаєте рівно удвічі більше!»Безумовно, усі любителі легкої наживи розпочинають пробу з малого - відправляють, скажімо, 100 рублів. Отримують у відповідь 200 рублів. Відправляють 200 рублів - отримують 400 рублів. Ух ти, працює! І тут може понести. Відправляють, скажімо, 2000 рублів - все, що було на рахунку, - а у відповідь - нічого. Тільки що з вами зіграли в піддавки за допомогою систем мобільного переказу.

SMS- знайомство

Приходить SMS від нібито дівчини з пропозицією познайомитися. Цільова аудиторія - виключно чоловіки. Починається привітне сюсюкання, спрага швидше упізнати один одного ближче. Навіть фотографію вам присилає. Загалом, скільки повідомлень на незнайомий номер ми відправляємо, а потім дивимося - знову кудись витекла пристойна сума з рахунку. Хтось віртуозно відіграв роль такої дівчини, яка "бажає познайомитися".

«Поклади на рахунок 200 руб. Маша»

Наймасовіший і важко доказовий варіант шахрайства, з яким стикався ну майже кожен власник мобільного телефону. SMS з проханням: «У мене закінчилися гроші, поповни мій рахунок. Маша». Деякі абоненти, особливо люди пенсійного віку, поповнюють рахунок шахраїв, думаючи, що пише хтось зі знайомих або близьких людей. Далі за допомогою систем «Мобільний переказ» гроші йдуть на інші телефонні номери шахраїв, щоб не можна було зачепитися за перший відображений номер в телефонах численних жертв.

Віддайте гроші!

Приходить SMS, що оповіщає про вступ коштів на ваш рахунок. Через декілька секунд дзвінок. Голос повідомляє, що тільки що помилково переказав гроші не на той номер, і просить повернути за допомогою послуги «Мобільний переказ». Фактично вимагають повернути гроші з вашого призначеного для користувача рахунку - який насправді не мінявся. Далеко не кожен абонент стане відразу ж уточнювати свій баланс, а чи дійсно рахунок поповнився?

Хочемо вас обдурити. Підтвердіть

У багатьох операторів існує багаторазова тарифікація послуг для абонентів. Замовляючи послугу, відправляємо SMS- повідомлення на короткий номер. У відповідь отримуємо прохання що-небудь додаткове підтвердити (вік, бажання скористатися сервісом, інше). І відповідь на такий запит тарифікується вже за якимись космічними цифрами. Знову обман.

Рік безкоштовних розмов!

Дзвонять нібито з радіостанції по спільній акції з вашим оператором. Пришліть коди двох новеньких карт оплати і отримайте рік безкоштовних розмов! Зрозуміло, оператор зв'язку ніяких акцій так само не проводить, і ваші гроші поповнили рахунки шахраїв. Можуть пропонуватися і різні супервигідні довічні тарифи.

GSM- Клонування

Ваша SIM- карта, побувавши в руках у іншої людини, може бути за допомогою спеціального девайса скопійована в пам'ять комп'ютера, а звідти - в нову SIM- карту. Піратське устаткування для цих цілей сьогодні можна знайти у вільному продажі в мережі. Причому користувач дубліката вашій SIM- карти - а разом з нею і вашого номера - може діяти тихо і акуратно, з тим щоб ви далеко не відразу виявили необгрунтований систематичний витік грошей з вашого особового рахунку. Як захиститися? Як і при використанні кредитної картки, ніколи не випускайте свою SIM- карту із виду і, тим більше, не віддавайте в руки незнайомцям.

Говорить служба підтримки- 1

Дзвінок на телефон, представляються абонентською службою. Вхідний телефонний номер або мобільний, або не визначається. Шановний клієнт, говорить черговий інженер Іван Васильєв. Нашою службою проводиться переведення телефонів на іншу частоту зв'язку (проводяться якісь там технічні роботи та ін.). Номер телефону, баланс, усе інше не зміниться, не хвилюйтеся! Наберіть на клавіатурі телефону *145. Увага! *145* - цей початок комбінації цифр, по якій починається переказ грошей з особового рахунку одного абонента на особовий рахунок іншого. Ви добровільно переводите гроші у рамках послуги «Мобільний переказ». Безповоротно. Ні оператор, ні міліція вам не допоможуть повернути наївно втрачене.

Говорить служба підтримки- 2

Здрастуйте, служба техпідтримки, черговий інженер Василь Іванов. У нас тут виникли технічні проблеми, ваш номер випадково заблокований і неправильно передається інформація визначника номера. Подзвоніть, будь ласка, на номер (починають диктувати). Номер телефону платного сервісу. Тобто за дзвінок на цей телефон з Вашого особового рахунку знімається сума N, яка обмежена фантазією «організаторів служби». Слід знати, що технічні служби операторів сотового зв'язку не роблять таких дзвінків у принципі.

Говорить служба підтримки- 3

Здрастуйте, служба техпідтримки, черговий інженер Іван Васильєв. Ви змінили тарифний план, не оповістивши нашу компанію сотового зв'язку (не внесли своєчасно оплату, користувалися послугами роумінгу і т.д). Вам необхідно сплатити таку-то суму штрафу, відправивши номер карти оплати на вказаний телефон.

Говорить служба підтримки- 4

Техпідтримка, Василь Іванов (дзвінок або смс). Ваш телефон заблокований, необхідно подзвонити по такому-то номеру. На тому кінці дроту - автовідповідач, який коротко пояснить, що треба зробити, щоб не втратити старий номер або підтвердити, що ви і далі користуватиметеся послугами цієї мережі. Там, звичайно ж, попросять набрати певну комбінацію цифр для розблокування. Подібна спам-розсилка зазвичай здійснюється масово, з розрахунку на довірливих користувачів.

Родич у біді

Дзвінок від знайомого (товариша по службі) вашого родича або близької людини. Мовляв, сталася біда (ДТП, вибух, стало погано на вулиці, аварія, інше ЧП). Дзвінок з чужого номера, тому що у телефоні вашої дружини (чоловіка, дитини, бабусі, тітки, дядька і так далі) сів акумулятор. Грошей на рахунку мало, а щоб вирішити проблеми, потрібно ще багато куди дзвонити. Вимагають терміново поповнити баланс незнайомого вам номера. Швидко! Краще - купити картку поповнення рахунку і продиктувати секретний код. Чиста гра на довірі з множиною варіацій на тему занепокоєння людей за своїх близьких. Особливо дієві нічні дзвінки, та ще якщо голос представляється співробітником ДІБДР або іншої правоохоронної або силової служби. Є і страшніші випадки, коли люди стикаються з шантажем і випрошуванням відкатів протягом теми «ваша дитина попалася на купівлі наркотиків».

SMS- прохання

Приходить SMS приблизно наступного змісту : «У мене проблеми, подзвони по номеру такому-то, якщо номер не відповість, поклади на нього столько-то рублів і знову подзвони». Іноді просто приходить повідомлення «Я знаходжуся в лікарні, поклади гроші на номер - потім передзвоню». Не варто відразу кидатися поповнювати рахунок незнайомого номера - швидше за все, це випадок зухвалого шахрайства.

Лжеприз

Дзвонить той, що нібито веде відому музичну радіостанцію і поздоровляє з виграшем цінного призу. Щоб отримати приз, треба впродовж хвилини подзвонити на такий-то номер радіостанції, де вас ще раз поздоровляють з перемогою. Можливо, що на вас вже накотило почуття радості, і ви стали довірливіше.  Потрібно лише протягом півгодини купити карту поповнення рахунку і повідомити «Ді-джею» її дані - остання умова, щоб забрати приз, наприклад, для оплати ПДВ. На самій радіостанції, як потім виявляється, ніякий приз вас не очікує.

Дуже дорогий короткий номер

За допомогою коротких номерів (набір з чотирьох цифр) можна додзвонитися в службу порятунку, на популярні радіостанції, отримати юридичну підтримку, зв'язатися із страховою компанією, викликати таксі і багато що інше. Такі послуги надають сторонні провайдери за офіційним договором з вашим оператором сотового зв'язку на взаємовигідних умовах. За зроблені послуги кожному клієнтові оператора сотового зв'язку провайдер послуг напевно відраховує якийсь відсоток з прибутку. Ви дзвоните за спеціально вказаним номером з відповідного приводу. Інформацію вам надаватиме людина. Детально вас розпитає, візьме хвилину –іншу на пошук відповідей на ваші конкретні питання. Ну а потім ви дізнаєтеся, що за розмову з ввічливою дівчиною з рахунку списали кругленьку суму, скажемо 30$ за 10 хвилин розмови! Обман? Та ні, все чесно. При цьому активно використовуються різні хитрі прийоми з приховання інформації про вартість подібних послуг. Так, щоб не можна було притягнути до відповідальності за статтею обман користувача.

Безжальний обман обманщика

На електронну скриньку прийшов лист з пропозицією викачати програму, яка може підібрати секретний код до стодоларової карти оплати. Для цього треба в полі програми забити код карти вартістю, скажімо, 10$. Реальні десять доларів спливають до шахрая, а натомість ви отримуєте абсолютно даремний набір цифр.

Брехливий корпоративний тариф

Отримуєте електронне повідомлення від нібито співробітника великої компанії, що відповідає за підключення до корпоративного тарифного плану. Мовляв, за бажання, за певну мзду порядку 50$ можна підключити і вас на вигідних умовах. На виході обіцяна відправка поштою SIM- карти з довічним безлімітним місцевим зв'язком, активованим міжнародним роумінгом і постійно підтримуваним балансом на рахунку у розмірі, скажімо, 300$. Причому, в якості оператора зв'язку можна вибрати будь-якого оператора «Великої трійки», оскільки йдеться про підключення до великої транснаціональної офшорної корпорації. Пропозиція дійсно протягом тижня, оскільки йде прийом нових співробітників, і потрібно усі оформлення зробити «під шумок».

Брехливий корпоративний тариф- 2

Приватна пропозиція за аналогічним тарифним планом. Без підписання якого-небудь контракту. На приватній зустрічі з агентом, передаючи паперові гроші, ви отримуєте на руки реальну SIM- картку. Вона дійсно активована, і на рахунку знаходиться обумовлена сума. Але щастя покупця триває недовго, оскільки продавець, отримавши гроші, йде прямо в центр обслуговування абонентів в офісі оператора і, будучи єдиним законним власником номера, просто отримує безкоштовний дублікат SIM- карти, яку він нібито втратив. Та, що залишилася на руках у покупця, стає недійсною.

Брехливий контент-провайдер

На сайті як правило невеликого контент-провайдера вказується ряд цікавих послуг, які можна замовити для постійного використання, - доступ до колекцій фільмів, знижки на wap- трафік, послуги встановлення місцезнаходження того, хто дзвонить і тому подібне. Але окрім відправки SMS- заявки на короткий номер пропонується набрати ще спеціальний код для її активації. А код виявляється номером, закріпленим за провайдером платних телефонних ліній в країнах Америки, Африки, Азії, Європи і так далі. У результаті, користувач отримує рахунок за дорогий міжнародний виклик. Без права спростування списаних коштів.

Договір не укладав  - все одно плати!

У січні і лютому 2010 року з'явилася нова інформація про повыдомлення з вимогою сплатити рахунок за мобільний зв'язок. Хоча договори на вказані номери люди не укладали. Виявилось, шахраї використали паспортні дані непричетних до договору людей, згодом пред'являючи їм ті або інші грошові вимоги. За даними компанії МТС, за 2009 рік зафіксовано близько 20 тисяч звернень за фактом фіктивних договорів з цим оператором в Росії.

Відписатися від спаму дорогого коштує

Приходить SMS, що ви підписані на послугу отримання прогнозу погоди, 7 днів безкоштовно, або на іншу несподівану спам-розсилку. Щоб відключитися, треба набрати STOP на такий-то чотиризначний номер. На офіційному сайті оператора про цей номер, звичайно ж, ні слова. І грошей на рахунку помітно зменшиться.

Списання космічної суми за те, що зняв трубку - фантастика?

Дзвінок з незнайомого номера. Варто тільки натиснути клавішу «відповісти», як з рахунку починають списуватися гроші. У результаті виявиться пристойна сума. Так само працює і SMS з проханням передзвонити на невідомий телефон. Швидше за все, шахраї підключаються до мережі в іншому регіоні, а на номері активована послуга «дзвінок за рахунок співрозмовника». І списання йде за створеним шахраями спеціально для цих цілей каналом.

На що ще, заради наживи, готові шахраї з «ДНР»? - Доки невідомо.

 

 

 

 

 

 

comments powered by HyperComments