Вікторія Склярова: «За допомогою розмовного радіо харків’яни можуть згуртуватися»

Юлія Гуш  |  Понеділок, 31 серпня 2015, 23:57
Незалежна розмовна станція «Радіо Харків» являє собою майданчик для вільного діалогу всіх мешканців та гостей міста, де вони мають змогу обговорити найбільш актуальні проблеми Харкова. Про «Радіо Харків» та ідею його виникнення розповіла одна з його ведучих Вікторія Склярова.
Вікторія Склярова: «За допомогою розмовного радіо харків’яни можуть згуртуватися»

Пані Вікторіє, розкажіть, будь ласка, про ваше радіо. Як виникла ідея його створення?

Власне, ініціатива народилася чотири місяці тому в мережі «Фейсбук». Один з користувачів, якого звали Дмитро, написав: «Нам в Харкові бракує доброго розмовного радіо». Він навів приклад сумнозвісного «Ради Вести». Але насправді нам бракує не «Радіо Вести», а радіо з дійсно хорошим харківським контентом. Адже в нас щомісяця відбувається так багато цікавих, дуже важливих інтелектуальних подій, про які харків’яни мають знати. Окрім того, за допомогою розмовного радіо харків’яни можуть згуртуватися, проявити свою креативність і продукувати ще більше ідей, подій та смислів. Саме для цього нам потрібне наше харківське радіо. Ми вирішили зібратися невеличкою групою. Я написала повідомлення в різні групи «Фейсбука», де поширила ідею Дмитра. Знайшлися люди які її підтримали. Я запросила їх зібратися. Ми це зробили. І щоразу ми удосконалювали цю ідею та говорили про те, яким має бути радіо. А один наш колега провів у «Фейсбуці» соціологічне опитування щодо того, які теми цікаві харків’янам.

Ви його назвали «Радіо Харків». Чому ви вирішили обрати саме таку назву?

Коли ми обирали назву радіо, моя ідея полягала в тому, щоб воно мало назву «Радіо Харків». Так само, як у пісні Сергія Жадана. А хтось запропонував назвати його «Радіо Тремпель» і більшість харківців проголосували саме за таку назву. А оскілки для мене нас сьогоднішній день важливим є те, щоб це радіо почалося (адже воно тільки в процесі зародження), то ми з колегами вирішили залишити початкову назву «Радіо Харків». Бо вона найкращим чином передає настрої харків’ян та їх тугу за дійсно справжнім харківським радіо.

Як пройшла реалізація цих ідей? Які у вас подальші плани?

Ми вирішили через гучномовець харківського Євромайдану, через нашу звукову апаратуру виходити щотижня в неділю з шостої до восьмої. Розповідати культурні новини, новини з волонтерського життя. Говорити про те, що нині потрібно різним нашим ініціативам. І після цього ми плануємо переміститися в інтернет й існувати приблизно рік як інтернет- радіо за допомого підкастів та студійних передач. А після цього ми спробуємо на конкурсній основі отримати хвилю FM-діапазону і говорити вже з харків’янами з радіоприймачів. І якщо у них є трохи часу, то вони можуть зателефонувати нам та висловити свою думку.  

Що ви можете сказати про останню тему передачі. Чому ви обрали саме її?

Поки що як праобраз того радіо, яке ми тут будуємо, у нас тут на майдані Свободи діє відкритий мікрофон. І навіть сьогодні будь-яка людина може приєднатися до нашої передачі і розповісти про свої власні підсумки літа. Адже сьогодні 30 серпня, передостанній день літа. І ми маємо все ж таки проаналізувати що воно нам принесло, що було сумного і що – доброго, що воно принесло Харкову і Україні.

 

comments powered by HyperComments