Про важливість дискусійних площадок та їх роль в житті міста

Юлія Гуш  |  Середа, 30 вересня 2015, 23:56
В Харкові з серпня реалізується проект «Діалоги про місто», який являє собою собою цикл відкритих дискусій просто неба, започаткованих «Демальянсом». В них зазвичай беруть участь як політичні та громадські діячі, так і представники харківської громади, які обговорюють найбільш актуальні питання в житті міста. Про сам проект та важливість публічних дискусій «Справжні варті» розповіла Надія Савинська».
Про важливість дискусійних площадок та їх роль в житті міста

Як з’явилася ідея започаткувати цикл відкритих дискусій просто неба?

Ми зрозуміли, що політики не йдуть до людей. У нас виникла така ситуація, коли немає дискусійного майданчика, де громадськість та політики могли би поговорити. Бо по факту політики приймають рішення, але громада має їх ініціювати. Тому ми вирішили зробити відкритий майданчик. Почали з Києва та кількох інших  міст – Харкова, Миколаєва, Чернігова, Дніпропетровська. Виникла ця ідея тому, що потрібно говорити з людьми, потрібно говорити з громадою. Для того, щоб бути з нею одним цілим та чогось досягти.

Що ви можете сказати про цей проект в інших містах України?

«Діалоги про місто» в інших містах реалізуються успішно. В Києві це взагалі аншлаг. Вони у них також проходять в парку Шевченка. Там піднімають злободенні теми для життя міста. Для кожного міста вони свої, але в основному стосуються транспорту, ЖКХ, УСББ. У всіх майже однакові проблеми. Як, наприклад, побори в школах.

Як на вашу думку, які теми були найбільш цікавими для харків’ян? Куди приходило більше людей?

Коли обговорювали тему транспорту, був аншлаг. Багато хто спеціально прийшов послухати про СББ. І, напевне, питання децентралізації також зібрало багато людей. Ну, в принципі, у нас всього було п’ять тем. Харків насправді величезне місто. І комфортність пересування ним для людей важлива. Було багато велосипедистів. Тому що, як мені здається, ця група якраз найбільше страждає від відсутності для них зручних місць пересування.

Що ви можете сказати про важливість дискусійних площадок в такому місті, як Харків? Що вони дають?

По факту, це рушійна сила. Все починається з ідеї, дискусії. Бо якщо є якась ідея, перед її втіленням має пройти якась дискусія. Ось вона відбувається. Дискусійні площадки потрібні. Наприклад, «Міські реформи» разом з іншими громадськими організаціями втілили нещодавно прекрасний проект під назвою «Пішохідна вулиця». Люди зробили цілий фестиваль, де було чимало заходів. Це також реалізація. Наприклад, «Вільний університет» також є успішним. Тому що люди приходять, люди слухають, люди збагачуються .

Як ви думаєте, чи сильно не вистачає Харкову дискусійних площадок?

Стовідсотково не вистачає. Їх насправді дуже мало. І вони до того ж є або занадто експертними, або занадто закритими. Тому що таких вуличних проектів дуже мало. А прийти в приміщення людині порою дуже важко. Можливо, така ситуація склалася тому, що Харків такий заможний та інтелігентний. Інтелігенти між собою спілкуються, а йти в маси це, як то кажуть, не по-нашому. Десь так приблизно . А людям потрібно десь знаходити цю площадку. Дискусія має бути ближчою до народу. Зрозумілішою. А то люди збираються, говорять про щось розумне, а народ не розуміє. 

comments powered by HyperComments