Тарас Сітенко: «Я вмію ухвалювати жорсткі рішення»

Понеділок, 5 жовтня 2015, 20:40
Харків може стати успішним, а головне - комфортним для життя мегаполісом. Для цього є усі необхідні передумови - освітній і економічний потенціал, а головне – енергія небайдужих харків'ян і їх бажання робити своє місто краще. Саме на підтримку активних городян розраховує Тарас Сітенко - кандидат на пост глави Харкова від «Самопомочі».
Тарас Сітенко: «Я вмію ухвалювати жорсткі рішення»

Для самого Тараса Сітенка, характеристика «небайдужий» підходить якнайкраще. Успішний бізнес 42-річний харків'янин поєднує з роботою лікаря - фактично, багаторічним волонтерством. До речі, в Харкові Тарас Сітенко відомий, передусім, як талановитий лікар, який працює в Інституті ортопедії. Також він – активний учасник Майдану 2004 року і Революції гідності 2014 року. «Громадянин повинен впливати на владу, а згуртованість людей здатна змінити країну на краще», - упевнений Тарас Сітенко.

Він упевнений: в Харкові команда «Самопомочі» здатна досягти таких же вражаючих результатів, яких добилися їх соратники на чолі з Андрієм Садовим у Львові. «Головне,- підкреслює Сітенко, - у нас є бачення майбутнього нашого міста і розуміння, як воно повинно мінятися».

Ви йдете на вибори мера Харкова. При цьому, в ЗМІ нав'язується стереотип про без альтернативність Геннадія Кернеса. На що ви розраховуєте?

Харків - місто освічених людей, інженерів, айтішників, наукової інтелігенції, студентів. Місто людей з активною громадською позицією. Місто волонтерів, якщо хочете. І Кернес зовсім не кандидат для таких людей.

Чинний мер позиціонує себе як міцний господарник. Хоча в якості «досягнень» він може пред'явити парк Горького і декілька основних магістралей, які відремонтували при підготовці до Євро- 2012. У той же час практично усі харківські двори в жахливому запустінні, комунальна інфраструктура деградує.

І в принципі, при чинній владі немає бачення цілісного розвитку міста. Куди ми повинні рухатися, які напрями розвивати? Як зробити наше рідне місто комфортним для городян - це сьогодні найважливіший критерій успішності роботи міської влади. Адже міський голова -це не лише господарник, який відповідає за ЖКГ і каналізацію. Це людина, яка разом зі своєю командою формує стратегію довгострокового розвитку міста, - хоч би на 5-10 років.

Я і команда «Самопомочі» маємо бачення, як зробити наше рідне місто успішним мегаполісом, що конкурує з Віднем, Берліном, Мюнхеном, Франкфуртом-на-Майні.

А безальтернативність буде тільки у тому випадку, якщо наші виборці проігнорують ці вибори, повіривши, що альтернативи немає. Але ми робимо все, щоб мобілізувати харків'ян - щоб вони прийшли і проголосували.

Яким чином Харків можна вивести на рівень європейських і світових міст, щоб він став по-справжньому успішним?

Якщо говорити глобально, то треба від латання дір у прямому і переносному сенсі перейти до стратегічного планування і реалізації бачення розвитку міста. Ми, як у відомому прислів'ї, не настільки багаті, щоб купувати дешеві речі. Це означає, що ми, якщо хочемо вижити як мегаполіс, повинні будемо зробити якісний стрибок, який, можливо, допоможе нам випередити навіть провідні міста світу.

Зрештою, я упевнений, Харків повинен стати містом рівної доступності. Тобто, кожен житель Харкова повинен отримувати в кожному районі міста однаково якісні дошкільну і шкільну, вищу і післядипломну освіту, медичну допомогу будь-якої міри складності, повноцінне культурне життя, громадянські свободи і достатній рівень особистої безпеки. Простіше кажучи, якість життя в центрі і на околицях має бути однаково високим.

Цього треба досягти і зробити так, щоб Харків став містом, звідки не хочеться від'їжджати окрім як для подорожей.

На вашу думку, які основні зміни в життєдіяльності Харкова потрібні в першу чергу?

Перше - це стратегічне бачення. Друге, треба покінчити із закритістю влади, тіньовим розподілом бюджету і встановити суворий громадський контроль за цими процесами: ухваленням рішень і витрачанням коштів. Необхідно впровадити електронний «уряд», а також притягнути експертні кола, вчених і громадськість до розробки стратегії міста.

Боротьба зі штучними монополіями і контроль над природними.

«Самопоміч» пропонує повне перезавантаження влади. Чи немає в цьому загрози для стабільності роботи міського господарства?

Існує відома притча про банку з солоними огірками: якщо у банку з розсолом покласти свіжий огірок, то через якийсь час він теж стане солоним. Солона вода - це наше корумповане чиновницьке середовище і правила гри в ній. Передусім, треба міняти ці правила.

Уже зараз механізмів і важелів, які є у міста, досить для того, щоб цю солону воду у себе ми могли поміняти.

Перше, що я зроблю після перемоги на виборах – оголошу конкурс на керівників усіх комунальних підприємств міста.

Хочу також нагадати, що «Самопоміч» вимагає стовідсоткового оновлення судів - прибрати усі сто відсотків чинних суддів і замінити їх новими людьми. Чи викличе це колапс судової системи? Навіть якщо і викличе, то це буде колапс прогнилої і збоченої судової системи. Так і в міському господарстві - зміна керівників комунальних підприємств тільки відмінить корумповані правила гри, але ніяк не позначиться на роботі цих підприємств і установ. Рядові працівники і співробітники тільки привітають такі зміни.

Ви в політиці - не новачок. Що змусило Вас – успішного бізнесмена і лікаря, зайнятися політичною діяльністю?

Розуміння того, що країна повинна змінитися і в політику повинні прийти представники «середнього класу». У будь-якій успішній країні світу середній клас - це рушійна сила розвитку, основа економіки. І саме середній клас визначає порядок денний країни. В Україні ж в політиці або представники олігархії, або популісти, тому інтереси середнього класу не враховуються.

Що дає вам упевненість в тому, що Ви можете перемогти?

У мене і нашої команди є бачення, яким має бути Харків майбутнього, і знаю, що наші переконання розділяє більшість харків'ян.

Повну версію інтерв'ю читайте тут.

 

comments powered by HyperComments