Анатолій Губарєв: «Я сказав, тут є непахане поле – робота з чорнобильцями»

Юлія Гуш  |  Понеділок, 30 листопада 2015, 23:21
В Харкові з 2012 року діє Чорнобильська історична майстерня. Про мету її створення та основні напрямки діяльності розповів Анатолій Губарєв, голова Харківської міської організації «Союз Чорнобиль».
Анатолій Губарєв: «Я сказав, тут є непахане поле – робота з чорнобильцями»

Як виникла ідея створення цього центру? Які в нього основні напрямки діяльності?

Ідея в першу чергу полягала у створенні або центру пам’яті, або музею. Але музею не в тому розумінні, до якого ми звикли, а в більш сучасному. Як мені тоді здавалося. Щоб тут буле якесь нагадування про Чорнобиль з одного боку, а з іншого – щоб ми могли щось розповідати молоді. І так вийшло що, в 2011 році я познайомився з представниками міжнародного освітнього центру ІВВ Дортмунд, Німеччина. Нам вдалося поспілкуватися і знайти точки контакту. Вони ще в 90-х роках минулого століття приїжджали в Білорусь заради збереження пам’яті на той момент ще живих учасників Другої світової війни та невільників гетто.

Після спілкування з представниками міжнародного освітнього центру ми задалися питанням: що ми можемо зробити тут? Як я сказав, тут є непахане поле – робота з чорнобильцями. На сьогоднішній день це тема зовсім не висвітлюється. Саме на цьому фоні був створений такий проект як Чорнобильська історична майстерня. Нам в першій половині 2012 року вдалося його реалізувати. Тепер Чорнобильська майстерня слугує центром зустрічей, центром навчання і центром збереження пам’яті про Чорнобиль і центром роботи з молоддю. Сьогодні ми бачимо нашим основним призначенням зустрічатися з молоддю і розповідати яким страшним було те, що відбулося 1986 році.

І якщо трохи ширше дивитися на цю проблему, то потрібного також  говорити як про антиядерну програму, так і про без’ядерне майбутнє, і про енергоефективні та енергозберігаючі технології, і про альтернативні види енергії. Ми вважаємо, що саме за цим майбутнє. І саме для цього була створена Чорнобильська історична майстерня.

Розкажіть, будь ласка, про напрямки вашої діяльності. Які задачі перед собою ставить ваша майстерня?

Є досить широкий спектр задач, які ми ставимо перед цією майстернею. Наприклад, першим заходом, який тут проводився, була зустріч з вдовими чорнобильців. Ми починали працювати з ними. Але ми відійшли від вже протоптаного шляху, коли всі проходили, плакали та щось згадували. Ми намагалися відволікти людей, ми намагалися їх якось розважити. 14 грудня ми в черговий раз будемо відзначати день вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧС. І ми не забуваємо про вдів. Зараз я також думаю по формат цієї зустрічі. Скоріш за все, що ми її знову проведемо за столами з чаєм. Ми будемо намагатися якось відволікти цих жінок. Цього разу у нас виникла ідея створення  квіткових букетів. З одного боку, ми намагаємося витягнути цих жінок зі свого середовища і дати їм певні навички. З іншого, я думаю, кожній буде приємно піти звідси з букетом живих квітів. Це одна сторона нашої діяльності.

Інша сторона полягає в тому, що ми постійно працюємо з департаментом освіти, працюємо з вишами і військовими училищами Харківщини. Таким чином, за останні два роки нас відвідало більш 2,5 тисяч учнів, студентів та курсантів. Якщо раніше наші зустрічі з молоддю в основному відбувалися напередодні  чергової річниці, то сьогодні проводиться системна робота протягом всього року. Є ще одна грань. Вона полягає в тому, що в Чорнобильській історичній майстерні буквально кожного кварталу ми обов’язково міняємо експозицію. От зараз у нас розміщуються роботи молодих художників, які будуть  реалізовуватися на аукціоні. Це все для допомоги дітям –інвалідам. Ці роботи будуть тут знаходитися протягом трьох тижнів і буд-який мешканець Харова або гість міста може прийди, подивитися, оцінити ці роботи. Щоб в кінцевому результаті, можливо, придбати їх на цьому аукціоні.

14 грудня ми тут розмістимо тематичні плакати найкращих плакатистів світу, які стосуються антиядерної тематики. В цьому році проходило так зване трієнале «4 блок», керівником якого виступив професор Вітренко з Національної академії дизайну та мистецтв. Він наш колега і також був учасником  ліквідації наслідків аварії. І з кращих робіт, які були там представлені, ми зробимо свою виставку.

Не могли б ви розказати і про інші аспекти вашої діяльності? Чи співпрацюєте ви з якимось юридичними чи правозахисними організаціями?

Існує ще декілька аспектів нашої роботи. Варто сказати, що в межах майстерні у нас працює юридична клініка. До неї входять студенти з юридичної академії Ярослава мудрого. Студенти раз на тиждень проводять ту прийом, допомагають чорнобильцям, чорнобильцям-інвалідам, людям старшого покоління, складають позовні заяви. Адже далеко не все люди старшого віку вільно працюють з комп’ютером чи можуть оформити ті ж документи.

Якщо говорити про юридичну складову, то ми активно співпрацюємо з асоціацією молодих правників України. Вони у нас постійно проводять семінари на теми, які цікавлять чорнобильців, а також для своїх колег – молодих юристів. Також майстерня співпрацює з Луганською правозахисною групою. Свого часу вона розміщувалася в Луганську, а сьогодні знаходиться в Києві. Але тим не менш, ми раз в місяць запрошуємо сюди цих спеціалістів. Вони достатньо вивчили чорнобильське законодавство і допомагають чорнобильцям  відстоювати свої права не тільки в національних судах, але й в Європейському суді з прав людини.

Чи поширюється ваша діяльність за межі Чорнобильської майстерні?

На базі Чорнобильської історичної майстерні спільно з нашими колегами з Німеччини нам вдалося висунутися за межі цього приміщення. Нам вдалося в трьох районах області відкрити оналйн консультаційні пункти. Сьогодні вектор роботи організації був суттєво змінений в зв’язку з тим, шо зі Сходу країни сюди прибуло дуже багато переселенців. Ми акцентували свою роботу саме в цьому напрямку. Якщо ми спочатку думали, що ми будемо допомагати тільки чорнобильцям, то життя підказало, що, на жаль, неможливо надавати допомогу вибірково.

Тому що ми стикаємося з різними випадками, коли допомагати потрібно не тільки їм. А й пенсіонерам, і самотнім матерям, і сиротам. У нас відкритий основний пункт видачі гуманітарної допомоги. Крім цього, у нас відкриті три оналайн консультаційні пункти в районах області – Вовчанську, Лозовій і Богодухові. І на базі тих чорнобильських організацій також відкриті пункти видачі гуманітарної допомоги. Ми активно працюємо з німецькою організацією «Добрі самаритяни» та низкою інших благодійних організацій. І все це проводиться на базі нашої майстрині. 

comments powered by HyperComments