Чому важлива не тільки Перемога, а й Примирення?

Вівторок, 8 травня 2018, 18:18
Перше питання, яке повинен ставити собі кожен, хто цікавиться цією темою: а чого ми хочемо отримати насправді?
Чому важлива не тільки Перемога, а й Примирення?

Доминацию якоїсь однієї точки зору;
або
ситуацію, коли напруга з усіх боків спадає і складається атмосфера, в якій можливе об'єднання навколо спільних цілей і поглядів.

Якщо вибирається домінування однієї точки зору, то країна отримує умовний «захист інтересів» тільки однієї категорії людей, яка в контексті теми Другої світової війни вважає себе послідовниками переможців, а всі інші – не більше, ніж послідовники переможених.

Причому в категорію «переможених» струнким кроком відправляються не тільки прихильники фашизму, а й усі, хто не підтримував радянську владу. Формується правило: якщо Ти за Перемогу, значить Ти за радянську владу, за Сталіна, значить Ти нащадок переможця. АЛЕ якщо Ти проти радянської влади, проти Сталіна, то Ти не можеш бути переможцем.

Але що робити з тими людьми, які любили свою Батьківщину, але в той же час стали жертвами влади рад? Що робити з людьми, які боролися за свою Батьківщину разом з радянським народом, але в якийсь момент раптом стали зрадниками? Що робити з людьми, які хотіли щастя для себе і своїх сімей, але в їх розумінні це щастя відрізнялося від «курсу щастя», який був закладений системою?

І якщо для абсолютної більшості з тих, про кого йшлося в озвучених питаннях вже глибоко все одно на наші відповіді, тобто родичі цих людей, для сімей яких радянський союз, з усією атрибутикою, назавжди буде асоціюватися з концтаборами і втратою близьких.

Досить відкинути емоції, для того, щоб зрозуміти, що ці люди дійсно мають своєю історією, на яку мають повне право. Таке ж право, як і ті, чиє минуле позитивно асоціюється з СРСР.

Тому, на мій погляд, потрібно розуміти, що питання примирення може і повинно сприйматися не як спроба знищити чиюсь історію, а спроба стерти гострі кути і створити майданчик для знаходження чогось спільного.

В іншому випадку, якщо це примирення не буде досягнуто, я можу гарантувати, що тема Другої світової, Великої вітчизняної, радянського союзу і його ролі в житті людей, ще довго буде використовуватися для створення протистояння між різними категоріями наших громадян. А відтак слідом за зовнішніми конфліктами продовжать розвиватися конфлікти внутрішні, які ще більше віддалять Україну від того майбутнього, яке ми хочемо.

Саме примирення може створити базу, фундамент для об'єднання і спільної роботи на благо України

PS: дана публікація і тема примирення НЕ зачіпає посібників фашизму. Я засуджую фашизм, нацизм і їх прояви в будь-який з форм.

comments powered by HyperComments