Андрій Парамонов

18:42
Як відомо, найбільша кількість переселенців прийшла до межиріччя Лопані і Харкова у 1654 році, тоді ж кількість населення міста складала близько 2000 людей. А у 1656 році поселенці поставили паркан довжиною 1130 метрів у вигляді неправильного чотирикутника.
15:07
Сьогодні вулиця Сумська навпроти Саду ім. Т. Шевченка виглядає цілком собі презентабельно, проте на початку XIX ст. ці землі належали приватним власникам і використовувалися для хліборобства, бо за Мироносицькою площею закінчувалася міська межа. Да і нумерація починалась зверху від будинку повітового училища.
17:35
За козацьких часів вона була Базарною, офіційну ж назву отримала спочатку як Проїзна, а в 1840-і роки стала зватися Торгова. Такою і залишалася до самого перейменування в січні 1919 року в площу Рози Люксембург.
18:15
Хто з харків’ян та гостей міста не стояв на валах колишньої Харківської фортеці? І хоч вона була побудована із дерева, але жодного разу не була взята наступом, хоча неодноразово татари та бунтівні козаки підходили до її стін. І як пишуть автори минулого, її гармати змушували їх відійти.
  • 1
  • 2