В Україні може з'явитися соціальний інспекторат

Ганна Старкова  |  Неділя, 7 серпня 2016, 13:47
Нові службовці будуть перевіряти тих, кому призначено пільги.
В Україні може з'явитися соціальний інспекторат

Про це в інтерв'ю «Справжній Варті» повідомив директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага. Він висловив сподівання, що процеси реформування законодавства у соціальній сфері йтимуть швидше, а до аргументів з місць будуть прислуховуватись. 

«Дуже хотілось би, щоб в законодавство України була внесена норма про соціальних інспекторів. В Україні сьогодні абсолютно ця робота не поставлена. Тобто, ми призначили пільги. А хто перевірить піде? Треба її платити, чи ні? Кошти державного бюджету ми ж відриваємо від чого — від медицини, від будівництва, від доріг, від освіти, від усього. Ми їх відриваємо і допомагаємо бідним. Якщо людина не має права на допомогу — це ж не допомога вже, це шахрайство, правда? Це шахрай. А раз так, потрібно цю допомогу відмінити», — наголосив чиновник.

За словами Юрія Шпараги, в європейських державах слово соціального інспектора дуже важливе: «Якщо соціальний інспектор призупинив перевірку, то вона зупиняється, бо немає підстав». Наразі закон знаходиться в розробці.

«Ми коли в Румунії були, ми це питання там пропрацьовували. Була велика група з України, Міністерство соціальної політики, деякі директори департаментів. Ми відпрацювали дуже великий обсяг документів, щоб цю справу ввести. І тут приходить мені проект закону — ні слова з того, що ми напрацювали. Тобто стара редакція. Ми її підправили назад у Мінсоцполітики для того, щоб вони її допрацювали. Так ось про це я говорю, що швидше треба», — наголосив директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА.

Нагадаємо, Юрій Шпарага також розказав, про що потрібно пам'ятати територіальним громадам, які хочуть об'єднатися.

Повне інтерв'ю з директором Департамету соціального захисту населення ХОДА Юрієм Шпарагою читайте в понеділок, 8 серпня. Вже за традицією в кафе Amadeus готелю Kharkov Palace з гостем спілкувалася редактор сайту «Справжня Варта» Ганна Старкова. В авторській рубриці шеф-редактора Медіагрупи «Дозоры» («Восточный Дозор», «Южный Курьер», «Справжня Варта» etc) Ростислава Касьяненка «Справжня Розмова» начальник Облавтодору Євген Зражевець розказав про про те, як став шляховиком, про розвал своєї служби командою Добкіна, патріотизм в бізнесі, харківський БАМ і відносини з Райніним, ДАІ, кар'єри та вбивць автодоріг, Дорожний фонд та співфінансування доріг, начальник ГУ ДФС Харківської області Микола Рибаков — про те, скільки збирає податків, одеській менталітет, дітей та дружину, детінізацію зарплат, оподаткуванням аграріїв, охоронний та IT-бізнес та сервісну службу «з людським обличчям», а директор Департаменту у справах молоді та спорту ХОДА Віталій Кириленко — про спортивні досягнення, розвиток інфраструктури, олімпійські надії та збірну.

comments powered by HyperComments