Департамент соцзахисту сподівається на допомогу волонтерів. «І буде, як у Німеччині»

Ганна Старкова  |  Неділя, 7 серпня 2016, 15:41
За словами очільника підрозділу ХОДА Юрія Шпараги, з часом держава напрацює механізми пропорційної підтримки.
Департамент соцзахисту сподівається на допомогу волонтерів. «І буде, як у Німеччині»

«Німеччина — це особливий випадок, там усе на століття продумано. Дуже цим опікуються громадські організації. А держава потім підтримує ці ініціативи. Членам громадської організації, яка здійснює догляд на інвалідами, скажімо, держава надає страховку. Тобто вони вже прив’язані до держави і отримують допомогу, медичну страховку безкоштовну», — навів приклад європейського досвіду Юрій Шпарага. Водночас, під час інтерв'ю він зауважив, що усі вдалі прийоми потрібно адаптувати під українські реалії.

«У нас з'явився волонтерський рух, коли трапилася біда. Коли сталася війна, волонтери, добровільні батальйони — це було для нас щось нове. Ми всі були горді з того, що у нас такий народ. Пішов на передову і тримав оборону. Так і тут. Все це у нас буде. Ми такі. Просто потрібен певний час. Зараз багато організацій, які переймаються цими питаннями. Що таке громадська організація? Це людина, яка має переконання, вона душею хоче допомогти, а матеріально не завжди має ці кошти. Є такі громадяни, які мають, вони допомагають, але в більшості випадків навіть не заявляють, хто вони такі. Вони грошово допомогли і бажають, щоб не знали, хто це зробив. Тобто люди сьогодні духовно готові, але їх треба підтримати матеріально. І у нас одразу стане, як у Німеччині. Над цим треба працювати. Ми працюємо. Сьогодні це дуже явно, багато організацій, з якими ми спілкуємося», — резюмував чиновник, уточнивши, що завжди відкритий для взаємодій з громадянськими організаціями, зокрема, через мережу «Фейсбук».

Нагадаємо, Юрій Шпарага також розказав, про що потрібно пам'ятати територіальним громадам, які хочуть об'єднатися, та перспективи введення соціального інспекторату.

Повне інтерв'ю з директором Департамету соціального захисту населення Юрієм Шпарагою читайте в понеділок, 8 серпня. Вже за традицією в кафе Amadeus готелю Kharkov Palace з гостем спілкувалася редактор сайту «Справжня Варта» Ганна Старкова. В авторській рубриці шеф-редактора Медіагрупи «Дозоры» («Восточный Дозор», «Южный Курьер», «Справжня Варта» etc) Ростислава Касьяненка «Справжня Розмова» начальник Облавтодору Євген Зражевець розказав про про те, як став шляховиком, про розвал своєї служби командою Добкіна, патріотизм в бізнесі, харківський БАМ і відносини з Райніним, ДАІ, кар'єри та вбивць автодоріг, Дорожний фонд та співфінансування доріг, начальник ГУ ДФС Харківської області Микола Рибаков — про те, скільки збирає податків, одеській менталітет, дітей та дружину, детінізацію зарплат, оподаткуванням аграріїв, охоронний та IT-бізнес та сервісну службу «з людським обличчям», а директор Департаменту у справах молоді та спорту ХОДА Віталій Кириленко — про спортивні досягнення, розвиток інфраструктури, олімпійські надії та збірну .

comments powered by HyperComments