На Харківщині розпочав роботу центр соціальної реабілітації дітей та людей з інвалідністю

Неділя, 9 вересня 2018, 16:29
Даний заклад, який поки що працює в тестовому режимів Чугуєві, відвідала голова ХОДА в межах своєї робочої поїздки.
На Харківщині розпочав роботу центр соціальної реабілітації дітей та людей з інвалідністю

Центр соціальної реабілітації дітей з інвалідністю та людей з інвалідністю «Шанс» у Чугуєві почав с створюватися минулого року. Пройшов капітальний ремонт в будівлі, де мав би працювати даний заклад. Роботи були продовжені в поточному році. На проведення ремонту були направлені кошти з обласного бюджету. Центр виграв конкурс міні-проектів “Разом у майбутнє”, завдяки чому була створена зона вуличної реабілітації для дітей з порушенням розвитку. 

Проект також отримав допомогу від міжнародних партнерів, а саме Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ та Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ. За їх кошти придбали реабілітаційне обладнання, оргтехніку та меблі. Завдяки GIZ фахівці центру пройшли необхідне навчання, а зараз проходить зовнішнє оздоблення та утеплення будівлі. 

За словами Юлії Світличної, в Харківській області знану увагу приділяють аспекту реабілітації та адаптації людей з інвалідністю, а також розвитку інклюзивної освіти та створенню подібних центрів. До завершення ремонту центр працює в тестовому режимі. Нині на обліку знаходяться 35 дітей у віці з 2 до 12 років.   

Як зазначає керівник центру Олександр Мисенко, у місті на обліку перебуває 130 дітей з інвалідністю різними з нозологіями. Це ДЦП, синдром Дауна, різні порушення розвитку. До відкриття центру їм разом з батьками доводилось їздити до Харкова.  

Серед таких батьків – Юлія Міхальова. Вона привела до центру 7-річну доньку Катерину. За її словами, їздити до міста було важко, адже дитина є дуже активною. Тому вона задоволена відкриттям центру поруч з їх домом.  

“Ми його відвідуємо, оскільки в Катрусиному випадку нам необхідний спеціальний педагог, який знає, що та як робити, – розповіла вона, – тут є й логопед, і корекційний педагог, тож будемо сюди ходити із задоволенням. Сподіваємося, що наступного року підемо до школи, що почнемо розмовляти". 

Нагадаємо, що в Чугуївській центральній районній лікарні був завершений ремонт протитуберкульозного кабінету та підготовлене приміщення для монтажу рентгенографічної флюороскопічної системи. З результатами таких робіт ознайомилася Юлія Світлична під час своєї робочої поїздки до Чугуївського району.  

Також Юлія Світлична обговорила з головою Офісу Ради Європи в Україні Мортеном Енбергом реалізацію спільних проектів та можливі напрямки розширення співпраці Харківщини з РЄ. Зокрема, вона висунула Енбергу пропозицію розглянути можливість долучення Ради Європи до реалізації низки проектів на Харківщині. За словами голови ХОДА, експерти РЄ можуть допомогти підготувати учнів “Школи лідерства”. Це проект, який реалізується на території Харківської області за підтримки ХОДА. 

Крім того, 8 вересня в Чугуївському району відбувся масштабний фестиваль «Весілля в Малинівці», який об’єднав 75 тисяч мешканців та гостей Харківщини. Він зібрав гостей та учасників не тільки з  різних куточків України, але й з-за кордону. За словами голови ХОДА Юлії Світличної, фестиваль “Весілля в Малинівці плюс” є гарним відновленням традицій, а також модернізацією проведення подібних заходів.  

comments powered by HyperComments