На Харківщині «чорні лісоруби» знищили ліс майже на сто мільйонів гривень – СБУ

П'ятниця, 15 листопада 2019, 11:17
Посадовцям державного лісгоспу на Харківщині оголошено підозру у розкраданні лісу на майже сто мільйонів гривень.
На Харківщині «чорні лісоруби» знищили ліс майже на сто мільйонів гривень – СБУ

Зловмисники налагодили механізм реалізації оптових партій дерев цінних порід, зокрема дубу, повідомив начальник прес-центру СБУ в Харківській області Владислав Абдула. До складу групи входили керівники лісгоспу та їх підлеглі.

За даними слідства, вони вносили до звітної документації недостовірні відомості про її кількість та санітарний стан. Задокументовано факти незаконної вирубки зловмисниками понад 18 тисяч дерев, що завдало державі збитки на майже 100 мільйонів гривень.

Під час одинадцяти обшуків за місцями проживання учасників групи правоохоронці виявили речові та документальні докази протиправної діяльності.

Наразі сімом посадовцям державного лісгоспу повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (розтрата майна, вчинена в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України. Серед них, зокрема, колишній керівник держпідприємства.
Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до оборудок.

Нагадаємо, коли Президент під час робочої наради у Харкові запитав, хто контролює «чорних лісорубів» в області, керівник ДП «Жовтневе лісове господарство» Руслан Чагаровський назвав ім’я директора Гутянського лісгоспу Віктора Сиси. Президент пообіцяв особисто приїхати в Гутянський лісгосп і все перевірити. При цьому зазначив, що звернувся до правоохоронних органів, щоб побачити реальну ситуацію.

Пізніше директора «Гутянського лісгоспу» було затримано «на гарячому» при спробі дати хабаря старшому детективу НАБУ у розмірі 100 тисяч доларів за вирішення питання про закриття кримінального провадження. До речі, запропонувавши детективу НАБУ хабар у сто тисяч доларів, Сиса віддав по факту суму у сто десять тисяч доларів.

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід директору одного з державних підприємств, розташованих на території Харківської області, у вигляд тримання під вартою строком на 2 місяці з альтернативою внесення 4,994 млн грн застави. Вже 4 листопада керівник Гутянського лісгоспу заплатив призначений судом залог та вийшов із слідчого ізолятора.

comments powered by HyperComments