На митницях сотнями звільняють керівників, але корупція все одно є

Понеділок, 27 червня 2016, 13:24
За останні 9 місяців Державна фіскальна служба за зловживання відсторонила від виконання обов'язків понад 250 керівників митниць.
На митницях сотнями звільняють керівників, але корупція все одно є

Про це розповів глава відомства Роман Насіров в інтерв'ю DT.UA, уточнивши, що до того на сьогоднішній день максимально прибрали корупційні схеми. Очільник вважає викорінення корупції «поточною роботою» відомства, але реалії такі, що випадки хабарництва трапляються.

«На жаль, продовжуємо фіксувати зловживання і корупційні факти, але дуже швидко намагаємося їх зупинити... Це сумна статистика, але з початку цього року підрозділами внутрішньої безпеки ДФС близько 60 справ вже направлено в суди», – повідомив Роман Насіров, нагадавши, що ДГФС проводить масові скорочення: з 56 тисяч залишиться 42 тисячі.

Основною причиною корупції глава ДФС вважає низьку оплату праці в службі: «У нас нерівномірно пройшло підвищення заробітних плат в країні. У новій поліції зарплати по 7-8 тисяч гривень, в Міністерстві фінансів середня заробітна плата 9,5 тисячі, а в ДФС — нижче чотирьох тисяч». Насіров повідомив, що поки йдуть скорочення (вони передбачають сплату відпустки, вихідні допомоги, компенсації та інше), істотно підвищити зарплати працівникам не вдасться, але розраховує на індексування окладів у другому півріччі.

«В кінцевому підсумку все залежить від людини. У корупції на митниці головну роль завжди відіграє людський фактор», – сказав він.

Нагадаємо, керівника Харківської митниці ДФС Валерія Остапчука було звільнено за численими підозрами. Чотири перевірки, які проводило ГУ внутрішнього аудиту ДФС України, встановили факти ненадходжень до бюджету платежів на загальну суму понад 450 млн. грн. Але у квітні Остапчук повернувся з Києва з рішенням Верховного Суду України, який відновив його на посаді.

Також Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно начальника управління ДФС та начальника відділу Міндоходів у Харківській області за одержання 115 тис. грн. хабара.

Обласну ДФС, до складу якої входить митниця, у травні очолив Микола Рибаков, який з 12 лютого 2016 р. був виконуючим обов'язки керівника. Він здійснив кілька кадрових ротацій, зокрема, поновив на посаді Артема Єфремова.

comments powered by HyperComments