«Турбоатом» своєчасно переорієнтувався на внутрішній ринок

Неділя, 14 серпня 2016, 16:34
Про це повідомив під час інтерв’ю генеральний директор ПАТ Віктор Суботін.
«Турбоатом» своєчасно переорієнтувався на внутрішній ринок

«Ми, безумовно, розуміли всю ситуацію, яка буде складатися в державних взаєминах, і готувалися до заміни російського ринку. Думаю, що вчасно підготувалися. Перше, що ми зробили, це проаналізували внутрішній ринок. Він був і залишається для нас основним і ключовим. Ми проаналізували, що на Україні на теплових станціях 42 блоки турбін в 300 мегават — наші, харківські, та 43 блоки турбін в 200 мегават — російські. Ми ще п’ять років тому прийняли рішення повністю забезпечити поставку турбін в 200 мегават і модернізувати російські блоки власними технічними рішеннями, фактично створили нову турбіну в 200 мегават. На фундаменти старі, від російських блоків. Уже понад десять таких турбін працює в Україні, і фактично цей ринок ми забрали під себе. І не тільки в Україні. Турбін російських в 200 мегават по світу більше трьохсот. Цей ринок потенційно ми для себе відкрили», — розповів Віктор Суботін, назвавши серед нових замовників Індію. Він також повідомив, що на міжнародному ринку з російськими також конкурують харківські лопатки п’ятого ступеня титанового сплаву, які постійно потребують заміни.

«Все це купувалося в Росії, ми всю цю ситуацію оцінили і створили свій український продукт — титанову лопатку. Матеріал ми закуповуємо в Європі, тепер на наші атомні блоки російського виробництва встановлюємо українські лопатки. Це зміцнило атомників, енергетиків, а нам збільшило збут всередині країни. Великий економічний ефект ми маємо», — наголосив генеральний директор ПАТ. Віктор Суботін поділився, що зараз активно вирішується питання про будівництво нового блоку Хмельницької АЕС. Хоча за проектом були турбіни російського виробництва, але тепер, вірогідно, встановлюватимуть вітчизняні. «Це реальний проект, ми їм займаємося. Це завантаження не тільки «Турбоатома», а й «Електроважмаша», який вже проектує генератор, це завантаження заводів в Краматорську і Маріуполі, які дають нам заготовки на турбінний генератор. Це десятки заводів, дослідних інститутів, будівельно-монтажних організацій. Це сотні робочих місць в Україні», — розказав «Справжній Варті» спікер, зауваживши, що до фінансування проекту залучено європейські кошти, бо планується поставляти енергію до ЄС.

У березні 2016 року Президент в рамках візиту на Харківщину відвідав «Турбоатом». Виступаючи перед співробітниками заводу, Петро Порошенко розказав про роботу над збільшенням ефективного завантаження українських підприємств та пообіцяв підвищення зарплат. «Ми доповіли Президенту, що в цьому році підняли зарплату на 12%. Петро Олексійович сказав, що цього не достатньо — у вас є можливість підняти до 20. Ми відрапортували 1 липня, що підняли ще на 8%. В цьому році зарплата зросла на 20%», — розповів Віктор Суботін «Справжній Варті».

Зазначимо, що великі підприємства і компанії Харківщини, зокрема «Турбоатом», за 7 місяців 2016 року сплатили до бюджетів усіх рівнів понад 10 млрд. грн. податків і зборів.

«В цілому, енергомашинобудування в Україні живе і розвивається, і не втратило свої ринкові можливості на світовому ринку. Наші заводи конкурентоспроможні, вони пройшли модернізацію. По «Турбоатому» можу сказати, що за дев'ять років нашої роботи більш ніж на 70 мільйонів доларів ми провели модернізацію. Нові верстати і обладнання виробництва німецького, чеського, американського. Це обладнання новітнє дозволяє нам залишатися на ринку конкурентоспроможними», — підкреслив генеральний директор.

Повне інтерв'ю з генеральним директором ПАТ «Турбоатом» Віктором Суботіним читайте в понеділок, 15 серпня. В авторській рубриці шеф-редактора Медіагрупи «Дозоры» («Восточный Дозор», «Южный Курьер», «Справжня Варта» etc) Ростислава Касьяненка «Справжня Розмова» начальник Облавтодору Євген Зражевець розказав про про те, як став шляховиком, про розвал своєї служби командою Добкіна, патріотизм в бізнесі, харківський БАМ і відносини з Райніним, ДАІ, кар'єри та вбивць автодоріг, Дорожний фонд та співфінансування доріг, начальник ГУ ДФС Харківської області Микола Рибаков — про те, скільки збирає податків, одеській менталітет, дітей та дружину, детінізацію зарплат, оподаткуванням аграріїв, охоронний та IT-бізнес та сервісну службу «з людським обличчям», директор Департаменту у справах молоді та спорту ХОДА Віталій Кириленко — про спортивні досягнення, розвиток інфраструктури, олімпійські надії та збірну, а директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага — про шлях до посади, листування з громадянами в «Фейсбуці», субсидії, виплати переселенцям, жорсткість у рішеннях та європейський досвід.

comments powered by HyperComments