У кожного народу є свій Бандера

Субота, 18 грудня 2010, 15:15
Президент України Віктор Ющенко, як відомо, надав Степану Бандері звання Героя України. Як і слід було очікувати, реакція на таке рішення була вкрай гострою як в Україні, так й за її межами. «Радіо-Прага» вирішило поговорити про погляд на Бандеру в Чехії з журналістом празької газети LIDOVÉ NOVINY Любошем Палатой.
У кожного народу є свій Бандера

Через кілька днів після підписання указу В.Ющенка Л. Палата опублікував статтю під назвою «У кожного народу є свій Бандера. У чехів – Бенеш». У відповідь на публікацію редакція отримала гнівний лист від президента Чеської Республіки Вацлава Клауса, який протестував проти того, щоб ставити шанованого в Чехії Едварда Бенеша в один ряд зі Степаном Бандерою, Юзефом Пілсудським та Міклошем Горті.

Стаття Вацлава Клауса має назву «Неможна мовчати». Варто нагадати, що зараз навколо особи Едварда Бенеша точаться суперечки як у Чехії, так й за її межами (насамперед, у Німеччині). Організації судетських німців та низка політиків у Німеччині вимагають скасування декретів Бенеша.

– Пане Палата, як ви зреагували на статтю В.Клауса, в якій він висловився проти того, щоб Бандеру, Бенеша і Пілсудського ставити в один ряд?

– Я не порівнював Бенеша і Бандеру, я лише написав, що в Центральній Європі теж триває велика дискусія про національних героїв. Декого ми сприймаємо як героїв, але в інших країнах їх вважають злочинцями. Один з таких прикладів – Бенеш. Або Пілсудський у Польщі.

– Чи могли б ви узагальнити на даний момент погляд на Бандеру в Чехії? Та реакцію на призначення його національним героєм? Очевидно, що у всіх різні погляди, але все ж таки суспільна думка більше схиляється у який бік?

– Я гадаю, що можна говорити про три основні групи. Перша група, 15 відсотків –найбільша, це люди, які більшу частину життя прожили в часи комуністичної пропаганди, люди, що дивляться на Бандеру як на фашиста та колаборанта з нацистами. Власний погляд, думаю, вони вже не змінять. Друга група, 10 відсотків – це молоді чеські історики, які дивляться на Бандеру не лише як на людину, яка боролася за самостійну Україну на боці Гітлера та нацистів, але також розглядають Бандеру як такого, що боровся проти сталінізму та комуністичної диктатури. Вони загалом розглядають українських націоналістів як найбільшу групу, яка після Другої світової війни зі зброєю воювала проти радянської диктатури. І найбільша частина, 75 процентів – вона нічого цього не знає. Для більшості чехів Бандера не є великим історичним діячем. Більшість чехів просто не цікавиться історією України та Східної Європи загалом.

– З політичної точки зору як ви оцінюєте такий крок Ющенка? Дехто вважає, що він хотів, вже йдучи, в останню хвилину як би породнитися із міфами, поставити власне ім’я біля імені історичного персонажу…

– Я думаю, це історичний крок, що для багатьох українців цей момент відкриє дискусію про те, де основа сучасної України, з чого починається український націоналізм. Чи Україна є європейською чи східноєвропейською країною. Дискусію не лише в Україні, але й у всій Східній Європі про історію двадцятого століття.

comments powered by HyperComments