Війна партійних членів: харківська "Солідарність" починає і перемагає

Ростислав Касьяненко  |  Понеділок, 6 листопада 2017, 16:02
На виборах в ОТГ в масштабах країни БПП впорався з домашнім завданням. Проте завжди є й відмінники.
Війна партійних членів: харківська "Солідарність" починає і перемагає

29 жовтня Харківщина стала справжнім оплотом успіху президентської політсили: 100%-на перемога на виборах голів Об'єднаних територіальних громад і переконлива більшість у селищних та сільських радах. Іконою в цьому сенсі стала Наталинська ОТГ, де з 22-х мандатів — 21 у «Солідарності».


Чи можна очки, отримані на Харківщині, конвертувати в результат на президентських виборах? Безумовно.

Для цього логічно спочатку подивитися: а що з БПП в інших областях? Як приклад візьмемо Тернопільську область (про прорив «Солідарності» в якій постійно говорилося разом з Харківщиною) і Львівську. Щоб порівняти, так би мовити, наскільки «Схід і Захід разом».

У першому випадку через тиждень після виборів з 92 округів результати є лише по 13 сільським (у БПП - 6 мандатів), інші — ще рахують. Що, напевно, свідчить про те, що «не все так добре» на Тернопільщині.

Що ж до львівської «Солідарності», заява якої про те, що БПП отримав спочатку 7, а потім всіх 8 голів ОТГ із 8-ми вже стала майже інтернет-мемом — тут також є, над чим замислитися.

А саме: над грамотним партійним будівництвом в районах області. Бо всі 7 харківських голів ОТГ були, дійсно, висунуті на районних партійних зборах. А щодо львівських, керівник місцевої обласної організації говорить, що "ніхто з голів, що йшли на ці вибори не був членом БПП, і навіть зараз не вступає". 

"Ми їх просто підтримуємо!" — наголосив він на прес-конференції. Юрій Гринів каже, що така стратегія – це прообраз так званих "відкритих списків".


"У нас до виборів була дискусія політична: висувати кандидатів від партії чи [підтримувати їх] як самовисуванців. Зараз є дуже популярною тема "відкритих списків", то ж наша стратегія – це їх прообраз. Ми вирішили що кандидати мають вибиратись незаангажовано, самі перемогти за рахунок авторитету та власної господарськості... Всі говорять про відкриті списки, а ми їх робимо", — наголосив пан Гринів на прес-конференції по результатам виборів.

Однак, як кажуть, голова обласного штабу, насправді, мусив так виправдовуватися за голову ЛОДА Олега Синютку. Саме той дозволив кандидатам на голови ОТГ "під його особисту відповідальність" йти на вибори самовисуванцями.

"Я їм вже так пообіцяв, нічого тут не зробиш", — відрізав керманич Львівщини на одній з нарад напередодні закінчення термінів для реєстрації кандидатів. Тобто "війну" за членів партії на Львівщині програв саме він. 

За кількістю депутатських крісел в радах новостворених галицьких громад на цих виборах БПП отримала дуже скромний результат: всього 10 мандатів на 8 ОТГ. Причому в першому випадку, з Рудківською міською громадою, жодний з кандидатів (в тому числі, голова списку) не був членом партії. Тобто інструментів впливу на "чудову сімку", яка прошла в міську раду, ні у районної, ні у обласної парторганізацій фактично немає. З Великомостівською міською ОТГ у львівської "Солідарності" ситуація не краще: в списку з 27 кандидатів, який очолила молода вчителька, було аж 7 членів БПП. Втім, скільки саме з них пройшли в раду, поки що достеменно невідомо. Але, якщо користатися офіційними даними з сайту БПП "Солідарність", так виходить, що не більше трьох.

На вибори в сільських та селищних радах новостворених ОТГ львівська "Солідарність" взагалі кандидатів не висувала.

На Харківщині ситуація виглядає принципово інакше. Насамперед, всі вибрані голови семи територіальних громад — представники політичної сили Петра Порошенка. Крім того, "Солідарність", за результатами останніх виборів в громадах області, "без тотальной напруги" подолала позначку в 50%. Як вже зазначалось раніше, місцями вона складала більше 80-ти і навіть 90%. 

А саме: у Зачепилівської об'єднаної територіальної громади з 26 депутатів ради — 15 з БПП (57.7%). Крім "Солідарності", 4 мандати отримала партія "Відродження", ще 3 — у самовисуванців, два забрав «УКРОП», по одному — у "Батьківщини" і "Самопомічі".

У ради Золочівської ОТГ з 34 депутатів половина — з БПП (50.0%), у самовисуванців 16 мандатів і ще один у "Батьківщини".

В раді Коломацької ОТГ з 26 депутатів 14 мають мандати БПП (53.85), у самовисуванців їх 7, у "Батьківщини" — 4, і один — у "Самопомічі".

Малиновська ОТГ отримала 22-х з 26 депутатів від БПП (84.6%), 2 мандати дісталися Аграрній партії України, по одному — у самовисуванців і "Батьківщини".

В раду Малоданилівської ОТГ пройшло 18 депутатів від БПП (69.2%) з 26-ти, партія "Наш край" отримала 5 мандатів, ще 2 у самовисуванців і один - у "Об'єднання" Самопоміч".

У Наталинської ОТГ, окрім 21 з 22 депутатів ради від БПП (95.5%), ще 1 мандат — у «Батьківщини».

Наразі в Оскольській ОТГ з 22 депутатів від БПП — 13 (59.1%), ще по 3 мандати — у партії "Відродження" та самовисуванців, два — у "Батьківщини" і один виборов собі "УКРОП".

За перемогою стоять конкретні прізвища. Марія Андреас, заступник голови Харківської міської організації і авторка тегу #ЯПідтримуюДержавнуВладу, пояснила, в чому саме складається секрет успіху президентської сили на цих виборах.

"Майдан зробив те, чого не можна було переломити демократичним шляхом — очистив від проросійської гнилі владу і дав можливість показати реальну роботу тим, у кого "болить" за долю країни. І тим не меньш, у 2014 році Чугуївський район став єдиним в країні (!), де більшість отримав Оппоблок. Завданням нової влади стало показати, що не тільки гречкою можно здобути перемогу на виборах. Що люди відчуватимуть результати роботи влади в регіоні — планомірного виконання обов'язків, бюджетів і обіцянок", — пише вона на своєй сторінці в Facebook.  

За словами Андреас, з цим відмінно корелює призначення в Харківську область губернатором жінки.

"Ні для кого не секрет, що кількість жінок у місцевому самоврядуванні тим більше, чим ближче цей рівень до виборців. Там, де оцінюється результат, а не процес. Де важливо не те, як ти можеш розповісти, а де бачать, чого варті твої слова і обіцянки, де оцінюють результат роботи" — вважає вона.


"Голова області — це опора держави на місцях. Це — обличчя Президента. Так само, як і його партія. Будучи деполітизованою завдяки новому закону про державну службу, Світлична своїми справами показує те, яких результатів може досягти Президент, маючи підтримку на місцях. Це — найкраща реклама президентського бренду", — робить висновок заступник  голови харківської "Солідарності", яка разом с Віктором Коваленко, заступником голови обласної парторганізації, внесла чимало в скарбничку перемоги БПП на Харківщині. 


«Головне для ОТГ – це досвід, який складається з організаційних питань створення ОТГ та фінансування з різних джерел, – впевнений Віктор Коваленко. – Маються на увазі і міжнародні інституції, і місцевий бюджет, і Державний фонд регіонального розвитку. Ми, як політична сила, допомагаємо, консультуємо, надаємо сприяння щодо того, щоб громада якомога скоріше була спроможною не тільки в фінансовому плані, а й з точки зору організаційних питань».

Заступник голови обласної організації БПП вважає, що саме децентралізація є тим інструментом, що дозволяє ОТГ розвиватися. Зокрема, вона дає можливість громадам ініціювати та готувати власні проекти. Очільник «Солідарності» також підкреслює, що саме завдяки децентралізації на Харківщині працює Європейській інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, йде підготовка проектів по дешевим кредитам, навіть супроводженню в реалізації продукції.

Окрім Коваленко, безумовно, ковалем перемоги БПП на Харківщині є також досвідчений керманич обласного виборчого штабу партії та голова секретаріату Віталій Маляренко. То ж, що до конкретних "секретів майстерності", варто б було послухати і його.

comments powered by HyperComments