Соціалістична партія України: «Фігаро тут, Фігаро там…»

Ліна Кажан  |  Четвер, 10 лютого 2011, 16:32
Про те, як завдяки «невеличкій» зміні політичних поглядів деякі діячі здобувають гарні посади
Соціалістична партія України: «Фігаро тут, Фігаро там…»

24 серпня 1991 р. Верховна Рада України припинила діяльність Комуністичної партії України. А вже 30 серпня було ухвалено наказ про її повну заборону. Однак комуністів усе одно тягнуло до влади. Деякі з них вирішили відродити КПУ. Інші створили нову партію.
26 жовтня 1991 р. з`явилась Соціалістична партія України (СПУ). Її лідером було обрано Олександра Мороза, який був одним з керівників КПУ в Верховній Раді УРСР. Час від часу до лав партії приєднувались колишні комуністи. Поступово СПУ перетворилась з лівої на лівоцентристську партію. У 1997 р. напередодні чергових виборів СПУ об`єдналась з Селянською партією. Гасел для народу було багато. Проте доволі скоро соціалісти про селян забули, як і про Селянську партію.
28 листопада 2000 р. лідер СПУ оприлюднив «плівки Мельниченка» на сесії Верховної Ради України. Леоніда Кучму і його найближче оточення було звинувачено в причетності до зникнення журналіста Георгія Ґонґадзе. Олександр Мороз став ініціатором «касетного скандалу». У грудні того ж року СПУ приймала активну участь у акції «Україна без Кучми».
У жовтні 2003 р. СПУ приєдналась до Соцінтерну.
У вересні 2005 р. під час Помаранчевої революції соціалісти на майдані та на словах підтримали Віктора Ющенка. Перемогою для СПУ стали міністерські портфелі. Вже у 2006 р. було створено коаліцію між СПУ, КПУ та Партією регіонів. Так завдяки «невеличкій» зміні політичних поглядів партії Олександр Мороз здобув посаду спікера ВРУ.
24 липня 2010 р. голову партії було переобрано. Проголосували за Василя Цушка, на той час чинного міністра економіки в уряді Миколи Азарова.

Василь Петрович Цушко народився 1 лютого 1963 р. у родині колгоспників на Одещині. У 1982 р. закінчив Ізмаїльський технікум. У 1988 р. одержав економічну освіту в Одеському сільськогосподарському інституті. У лютому того ж року став заступником директора радгоспу, а влітку наступного – директором іншого радгоспу. У 1994 р. Василь Цушко був обраний депутатом ВРУ. У 1998 р. він вже приєднався до Селянської партії. У 2002 р. увійшов до лав СПУ. У 2005 – 2006 рр. – губернатор Одеської області. 1 грудня 2006 р. Цушко на декілька місяців зайняв посаду міністра МВС України. 25 травня 2007 р. проти Василя Цушка було порушено кримінальну справу за перевищення службових повноважень. Через п`ять днів Цушко потрапив до лікарні. Діагноз хвороби змінювався від інфаркту міокарда до отруєння. 10 березня 2010 р. справу було закрито «за відсутністю складу злочину». У 2008 р. політик вийшов із СПУ. У 2010 р. він був міністром економіки. 14 грудня 2010 р. Василя Цушка обрали головою Антимонопольного комітету України. Одружений. Має двох дітей.

Олександр Семенович Дубінський народився 24 січня 1955 р. у м. Бобруйськ у Білорусії. У 1980 р. закінчив Харківський політехнічний інститут. Одержав спеціальність «інженер-механік». Працював за фахом на заводах у Харкові та Маріуполі, був секретарем комсомолу. У 1980 – 1984 рр. став секретарем Московського райкому комсомолу в Харкові. Тоді ж був депутатом Московської районної ради в Харкові. За часи незалежності України обіймав посади заступника, а потім і директора декількох підприємств. У 2005 р. вступив до лав СПУ. У 2006 р. Олександра Дубінського було обрано членом Політради СПУ. У жовтні 2010 р. він став першим секретарем Харківського обласного комітету СПУ. Одружений. Має двох дітей.

Програма СПУ доволі велика. Проте українському народові, скоріш за все, особливо варто замислитися над тими положеннями, які стосуються його прав та свобод. Ось декілька прикладів.
▪ Встановити нижню межу заробітної плати, виходячи з розміру соціального стандарту споживання, як мінімальну почасову ставку з двома видами збільшення коефіцієнтів: галузевим і кваліфікаційним.
▪ Зробити конкретною відповідальність роботодавців за затримку виплати заробітної плати, за прийняття на роботу з порушенням вимог трудового законодавства, без офіційного оформлення трудових відносин, без виплати соціального податку, за видачу зарплати в конверті.
▪ Забезпечити участь профспілок в управлінні фондами соціального страхування та у вирішенні тих питань на підприємстві, від яких залежить доля трудового колективу. Захистити профспілкових активістів від «немилості» роботодавців і чиновників.
▪ Запровадити податок на нерухомість, якщо у володінні однієї людини є більше двох квартир, та диференційований податок на багатство для власників котеджів та інших споруд дачного асортименту.
▪ Запровадити виплату «сімейної заробітної плати» одному із батьків, зайнятих вихованням трьох і більше дітей, у розмірі не менше мінімального споживчого бюджету працездатної людини.
▪ Створити систему професійного навчання, підвищення кваліфікації для жінок, які мають перерви у трудовій діяльності (у тому числі при поверненні до трудової діяльності із відпусток по вагітності, пологах та догляду за дитиною).
▪ Гарантувати державне фінансування лікування бездітності.
▪ Видавати молодим людям безвідсотковий кредит на навчання, отримання платної вищої професійної освіти із зобов'язанням надалі відпрацювати за спеціальністю.
▪ Домогтися підвищення якості освіти, вдосконалити механізми оцінювання знань, зокрема, зовнішнього оцінювання. На законодавчому рівні виробити механізми ефективної боротьби із «псевдо освітою», позбавляти ліцензій навчальні заклади, які не надають якісної освіти.
▪ Створити умови для ефективного управління багатоквартирними будинками на основі організації співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), які захищають права та інтереси громадян. Вважати таку форму управління найбільш перспективною на ближчі десятиліття. Створити реальну конкуренцію між компаніями, що управляють багатоквартирними будинками, з метою підвищення якості робіт та послуг, зниження їх собівартості.
▪ Виробити довготривалу програму художньо-естетичного, культурного виховання молоді з урахуванням національних традицій, на класичних зразках українського, російського і світового мистецтва.
▪ Затвердити перелік історичних пам’яток для обов’язкового відвідування учнями шкіл.
▪ Захистити мовні і культурні права усіх громадян України, незалежно від їхнього походження, гарантуючи їх права розмовляти, виховувати дітей, здобувати освіту і спілкуватися з органами державної влади рідною мовою.
▪ Підтримувати і розвивати статус української мови, як державної. Неухильно дотримуватися положень Європейської хартії регіональних мов і мов національних меншин.
▪ Створювати можливості для вивчення російської та інших мов у всіх школах та інших навчальних закладах.
▪ Вдосконалення і розвиток систем кредитування, підтримка системи кредитних спілок, утворених тими, хто зайнятий у малому і середньому бізнесі.
▪ Знизити загальне податкове навантаження для малого і середнього бізнесу. Створення максимально сприятливих фінансових механізмів для нього. Модернізувати систему податкового адміністрування, зокрема, нарахування штрафів лише за рішенням судів.
▪ Поліпшити соціальні гарантії індивідуальних підприємців, запровадити їм соціальні виплати у випадку хвороби, втрати працездатності.
▪ Використати можливості для включення держави в програми ООН з метою вирішення світової продовольчої проблеми, повернути Україні статус світової житниці, залучивши на вигідних умовах іноземні інвестиції для розвитку великотоварного сільськогосподарського виробництва на індустріальній основі. Забезпечити вирощування і виробництво екологічно чистої продукції, в т. ч. на експорт, що зміцнить наші конкурентні позиції на світовому продовольчому ринку, перевантаженому генетично модифікованою, шкідливою для здоров’я, продукцією.
▪ Законодавчо визнати незаконними будь-які оборудки із землею сільськогосподарського призначення, що відбулися раніше вступу в дію відповідних законів, зважаючи на рівень цін в Європі. Один гектар землі сільськогосподарського призначення в Україні не може мати меншу ціну, ніж 50 тисяч гривень (за нинішнім курсом).
▪ Започаткувати обов’язкове тестування учнів, починаючи з 14-літнього віку на наркоспоживання…
▪ Прийняти необхідні закони, які б стимулювали повернення українських заробітчан до відбудови економіки в державі...
▪ Створити загальнонаціональний реєстр кадрів державних управлінців. Забезпечити системну роботу з резервом кадрів. Визначити перелік посад, заміна яких не повинна відбуватися зі зміною влади політичних сил.
▪ Утвердити позаблоковий статус України та створити більш ефективну європейську систему колективної безпеки через якісно новий рівень співробітництва країн НАТО, України, Росії та Білорусі.
▪ Зважаючи на позаблоковий статус України, її унікальний крок – приєднання у 1994 р. до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, активну участь у миротворчих операціях, розробити Концепцію «Україна – дім миру», відповідно до якого Україна стала б центром врегулювання військових, політичних, етнічних та інших міжнародних та регіональних конфліктів.

comments powered by HyperComments