Автомайдан, Громадянський рух

Неділя, 30 листопада 2014, 12:25
«Автомайдан» — мобільний підрозділ Євромайдану, який складався з групи самостійних колон автомобілістів. Створений 30 листопада 2013 року. Його учасники виконували екстериторіальні завдання мирного спротиву владі, такі як: патрулювання вулиць, блокування адміністративних будівель і помешкань членів режиму, супроводження та евакуація активістів тощо.
Автомайдан, Громадянський рух

Перші ознаки цивільного автопротесту з'явилися у першу добу після розгону Євромайдану у ніч на 30 листопада. Тоді у Києві стихійно виникали групи автомобілістів, які протяжно сигналили у центрі міста на знак протесту проти жорстокого розгону мирної акції на Майдані. Опівдні 30 листопада група із п'яти автомобілів приєдналася до блокування вулиці Хрещатик на перетині з Інститутською. Спроби патруля ДАІ примусити залишити перехрестя присікалося активістами, що спустилися з мітингу на Михайлівській площі.

Найбільший резонанс в суспільстві викликали такі акції як: блокування автомобільного руху, автопробіг до резиденції Президента України Віктора Януковича у Межигір'ї, вистежування та знешкодження кримінального елементу, що співпрацював з владою (полювання на тітушок), евакуація поранених активістів Євромайдану з місць протистоянь та з лікарень.

Ефективність акцій Автомайдану примусила режим Януковича вдатися до жорстких і в той же час – безглуздих дій. Зокрема, провладна більшість Верховної Ради 16 січня 2014 року прийняла закон, яким заборонялося пересування по автошляхах машин кількістю понад 5 одиниць. У відповідь на задньому бампері та склі автомобілей масово почали з'являтися наліпки: «Не їдь за мною, я - п'ятий!».

Відомі акції:

  1. Поїздка до Межигір'я;
  2. пікетування будинків, маєтків та інших об'єктів можновладців, провладних політиків, діячів та олігархів у Києві та у регіонах (Андрія Клюєва, Віктора Пшонки, Віктора Медведчука, Миколи Азарова, Віталія Захарченка, Дмитра Табачника, Бориса Клімчука, депутатів від Партії регіонів та інших посадовців Волині, родини Олега Сала, Ріната Ахметова, одного з офіцерів спецпідрозділу «Беркут» Євгена Антонова тощо).
  3. на регулярній основі проводилось патрулювання Києва. Вночі мінімум 10 машин патрулювали місто.

Осередки Автомайдану протягом грудня 2013 виникли у низці міст України, зокрема: Києві, Донецьку, Луцьку, Львові, Одесі, Ужгороді, Харкові, Херсоні, Хмельницькому Черкаси тощо.

Учасники харківського Автомайдану регулярно брали участь в подіях місцевого Євромайдану. Після завершення Революції гідності вони продовжують займатися громадською діяльностю. Зокрема, його активістами було виявлено і висвітлено акт підкупу виборців з боку депутата Харківської міськради, члена Партії регіонів Володимира Скоробагагча. На сьогоднішній день вони також активно допомагають українським військовим.

 

comments powered by HyperComments