ОsтаNNя Барикада

Середа, 26 листопада 2014, 15:07
Мистецьке об'єднання «Остання Барикада» («ОsтаNNя Барикада») — українська громадська організація, заснована 2006 року. Очолюється нардепом України Олесем Донієм.
ОsтаNNя Барикада

Об'єднання веде свою історію від арт-кафе «ОSTANNЯ БАРИКАДА», яке існувало в Києві у 2001–2003 роках і було закрите за політичними мотивами. Воно розташовувалося біля площі Слави у приміщенні Печерського торгового центру.

У Харкові існування однойменного кафе припадає на 2005–2007 роки (розташоване на вулиці Сумській, 73/75). Останніми роками у закладі періодично проводять закриті культурні заходи. Планується друге офіційне відкриття клубу.

Створення цих арт-кафе було першими спробами організації своєрідного літературно-мистецького середовища, з головною спрямованістю на популяризацію української сучасної міської культури.

Головна мета організації — популяризувати українську сучасну міську культуру. Задля цього об'єднання постійно проводить: фестивалі, перформанси, вечірки, окремі літературні проекти, видає альманахи та музичні збірки.

Проекти та фестивалі:

День Незалежності з Махном

Музично-літературний андерграундовий фестиваль «День Незалежності з Махном», щороку проводиться 24—25 серпня і приурочений до святкувань Дня Незалежності. З 2006 по 2009 роки проводився на батьківщині Нестора Махна у місті Гуляйполе Запорізької області. 2010 року через фінансові та політичні проблеми був проведений поблизу Києва у зменшеному варіанті.

Карпатія

Всеукраїнський фестиваль вертепів «Карпатія». Проводиться з 2007 року у січні. З 2007 року проводився у Івано-Франківську, після чого переїхав до Яремчі. У 2011-12 роках головний захід фестивалю «Зіоковий вертеп» відбувався у Києві. У 2013 році фестиваль відбувся у місті Коломия.

Барикада на Тузлі

1—2 серпня 2008 року на острові Тузла проводився Перший міжнародний літературно-художній українсько-кримськотатарсько-російсько-білоруський фестиваль «Барикада на Тузлі» за сприяння мистецького об'єднання «Остання барикада». Ідея фестивалю є у тому, щоби показати, що Крим може асоціюватися не лише з курортним сезоном чи зовнішніми політичними негативними факторами, а й із розвитком сучасної української культури. Окрім самої Тузли, частина фестивалю пройшла у Керчі та Сімферополі.

Київська Барикада

Літературно-мистецький фестиваль, щорічно проводиться у Києві з 2007 року, протягом 3 днів, Складається з літературних вечорів. музичних концертів та перформансів.

Харківська Барикада

Фестиваль сучасного мистецтва проводився у 2007–2008 роках. Куратором фестивалю є відомий український письменник Сергій Жадан. У дводенному фестивалі окрім українців, беруть участь літератори з Литви, Росії, Білорусі, Польщі. Музичний супровід забезпечують відомі харківські та київські гурти андеграундового спрямування, також у рамках фестивалю відбувається поетичний турнір — слем.

Луцька Барикада

Фестиваль було проведено у жовтні 2007 року. Ініціатива проведення фестивалю виходила від міської влади м. Луцьк. У рамках фестивалю відбуваються літературно-музичні вечірки за участю відомих українських літераторів.

Покрова

Фестиваль повстанської і патріотичної пісні «Покрова». 14 жовтня 2008 р. Київ, Михайлівська площа.

Гайдамака.UA

Фестиваль повстансько-патріотичної пісні «Гайдамака» до 20-річчя революції на граніті. Відбувся 24—26 вересня 2010 року у місті Ірпінь, Київська область. Партія регіонів у особі Вадима Колесніченка намагалась безрезультатно перешкодити проведенню фестивалю[3][4]

Арт-подорожі на БарБусіку

Нерегулярний але частий мистецький проект, який несе на меті агресивне впровадження української культури в народ. На штатному мікроавтобусі Мистецького об'єднання марки Opel Vivaro (БарБусік) в різні регіони вивозяться поети, музиканти, задля неформальних виступів у найнеочікуваніших людних місцях: на базарах, площах тощо.

Аудіо збірка «Юрко Покальчук та друзі»

На згадку про Юрка Покальчука… Про нашого Пако… Ця збірка складається з його віршів. З його віршів, які вже читає не сам Пако… Ми звернулись до друзів Юрка і «Останньої барикади», щоб це зробили вони на згадку про нього…

«Барикада на балконі»

Мистецька акція, що відбулася 11 травня 2012 року в місті Одеса. Місце проведення — найвідоміший білкон міста з написом «Слава Україні!», розташований за адресою вул. Дерибасівська, 20. В акції взяли участь брати Капранови, Артем Полежака, Келя Ликеренко, Олекса Губський, Анатолій Хромов, гурти «Телері» та «Друже Музико».

comments powered by HyperComments