Честно, Громадянський рух

Середа, 26 листопада 2014, 15:49
«Чесно» — громадянський рух, започаткований групою активістів спільно з представниками партнерства «Новий Громадянин». Рух утворився 29 жовтня 2011 року під час акції «Фільтруємо парламент за 24 години» — за рік до чергових парламентських виборів в Україні. Публічна презентація громадянського руху «Чесно» відбулась 9 грудня 2011 року.
Честно, Громадянський рух

Головна мета руху – активізація суспільства задля очищення майбутнього парламенту від недостойних депутатів. Символ кампанії — часник — обрано як «засіб дезінфекції та боротьби з нечистою силою».

Рух «Чесно» розпочинався як коаліція 12 громадських організацій. Наразі у русі залишилися дві організації, які є учасниками і фактичними співкоординаторами — це «Центр UA» (виконавчий директор — Інна Борзило) та «Інститут Медіа Права» (директор — Тарас Шевченко).

За весь час свого існування учасники руху розробили для кандидатів громадські критерії доброчесності, зокрема:

  1. Відсутність фактів порушень прав і свобод людини;
  2. незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців;
  3. непричетність до корупційних дій;
  4. прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя;
  5. особисте голосування в парламенті;
  6. участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів;
  7. належне відвідування депутатами пленарних засідань (90%  засідань) та засідань парламентських комітетів;
  8. публічність прізвищ помічників народних депутатів;
  9. публічність майнових декларацій парламентарів;
  10. розширення каналів комунікації з виборцями та звітування депутатами про свою роботу;
  11. збільшення прозорості роботи парламентських комітетів1. відкрити повні автобіографії кандидатів;
  12. відкрити повні майнові декларації кандидатів за 2013 рік;
  13.  оприлюднити детальний фінансовий звіт партії за 2013 рік;
  14. за 5 днів до дня голосування оприлюднити деталізований проміжний фінансовий звіт про надходження коштів виборчого фонду партіїта їх використання під час підготовки та проведення позачергових парламентських виборів;
  15. оприлюднити інформацію про джерела коштів, використаних для формування виборчої застави партії, а також забезпечити оприлюднення такої інформації кандидатами від партії в одномандатних округах;
  16. забезпечити підтримку народними депутатами України, які балотуватимуться кандидатами на позачергових виборах народних депутатів України, законопроекту № 4846.

Кампанії руху:

«Фільтруй Раду!» (2011-2012 роки)

Перша кампанія активістів Руху – «Фільтруй Раду!» – стартувала у 2011 році та мала на меті активізувати суспільство задля очищення майбутнього парламенту від недостойних депутатів. Тоді до Руху увійшли понад 150 громадських організацій з усіх регіонів України, які об’єднали свої зусилля навколо ідеї доброчесності та підзвітності народних обранців.

Рух ЧЕСНО виявив понад 900 недоброчесних кандидатів у народні депутати та публічно вимагав від політичних сил не допустити їх до участі у виборах. Паралельно активісти руху в усіх регіонах України розповідали виборцям про доброчесність кандидатів у їх округах та створили окремий інструмент вимірювання доброчесності політиків - ЧЕСНОметр.

За результатами кампанії деякі кандидати не потрапили у партійні списки партії УДАРу, а об’єднана опозиція взяла на себе зобов’язання щодо дотримання критеріїв ЧЕСНО у парламенті.

Незалежний міжнародний фінансовий та змістовний аудит підтвердив  ефективність кампанії «Фільтруй Раду!». Висновки аудиторів підтвердили цільове використання донорського фінансування, отриманого ініціаторами ЧЕСНО згідно грантових угод, а саму кампанію міжнародні експерти у сфері боротьби з політичною корупцією назвали «успішною та впливовою».

«Фільтруй Владу!» (2012-2014 роки)

Після обрання парламенту VII скликання (до якого потрапив 331 порушник критеріїв ЧЕСНО) активісти продовжили контролювати діяльність новообраних народних депутатів під гаслом «Фільтруй Владу!». Першим успіхом «Фільтруй Владу!» можна вважати прогрес у питанні персонального голосування. ЧЕСНО спільно з народними депутатами домоглися того, аби більшість депутатів нового скликання не порушували Конституцію та Регламент Верховної Ради і голосували особисто.

«ЧЕСНО про УРЯД» (2013-2014 роки)

В грудні 2013 року ЧЕСНО розпочав системний аналіз міністрів Уряду Миколи Азарова, який передбачав ґрунтовні розслідування  діяльності 18 міністрів, 5 віце-прем’єрів та прем’єр-міністра за критеріями ЧЕСНО. Проте у лютому 2014 року після виходу перших трьох журналістських розслідувань проект  було призупинено у зв’язку з відставкою Уряду. Після ухвалення складу Уряду Арсенія Яценюка у лютому 2014 року Рух ЧЕСНО зробив експрес-аналіз «Уряду народної довіри».

«ЧЕСНИЙ КАНДИДАТ» (2014 рік)

Під час позачергових виборів Президента України Руху ЧЕСНО у партнерстві з IFES-Україна розпочали кампанію «Чесний кандидат», метою якої було збільшення фінансової прозорості передвиборчої кампанії та подальше запровадження фінансової прозорості в українській політиці.

Крім того експерти IFES-Україна та учасники Руху ЧЕСНО  підготували законопроект, що дасть можливість виборцям проголосувати,  розуміючи, хто фінансує майбутнього президента, народних депутатів України або учасників місцевих виборів. Крім того, виборці отримають доступ до щорічних фінансових звітів політичних партій. 

П’ять кандидатів на пост президента України – Богомолець, Гриценко, Порошенко, Тимошенко та Тягнибок - підтримали ініціативу ЧЕСНО та IFES-Україна законодавчо зобов’язати учасників передвиборчих перегонів розкрити інформацію про своє фінансування до дня голосування. Троє з них, які одночасно є народними депутатами, - Петро Порошенко, Анатолій Гриценко та Олег Тягнибок, - зареєстрували законопроект громадськості про розкриття фінансування (законопроект №4846).

Крім того, 5 з 21 зареєстрованого кандидата на пост Президента України – Богомолець, Гриценко, Порошенко, Тігіпко та Тимошенко – частково розкрили інформацію про фінансування своєї передвиборчої кампанії на вимогу Руху ЧЕСНО.

«ЧЕСНА РАДА» (2014 рік)

Під час дочасних парламентських виборів учасники Руху ЧЕСНО сфокусувалися на питанні фінансової прозорості кандидатів, політичних партій та передвиборчих кампаній, яка є важливим інструментом боротьби з корупцією в Україні.

Також учасники Руху переконані, що до наступного парламенту не мають потрапити ті нардепи, які голосували за «диктаторські закони» 16 січня та кандидати, які є фігурантами корупційних розслідувань.  Активісти звернулися до політичних партій із відповідним закликом не включати цих «небезпечних кандидатів» до партійних списків та не висувати їх в одномандатних округах.

Активісти ЧЕСНО проаналізують списки кандидатів до Верховної Ради України VIII скликання від усіх політичних сил та підготують рейтинг прозорості та відкритості партій, а також назвуть «небезпечних кандидатів», яких вдасться виявити – для того аби виборці змогли зробити усвідомлений вибір в день голосування.

comments powered by HyperComments