Як розвивається інклюзивна освіта на Харківщині: цифри

Середа, 8 серпня 2018, 14:41
Кількість дітей, які навчатимуться в інклюзивних класах, за рік зросла більше ніж у 1,5 раза.
Як розвивається інклюзивна освіта на Харківщині: цифри

Про це повідомив  заступник директора Департаменту науки та освіти ХОДА Володимир Ігнатьєв.

Мова йде про 531 дитину з особливими освітніми потребам у 383 класах 207 шкіл (проти 298 учнів  у 211 інклюзивних класах 142 навчальних закладів регіону).

За його словами, зросте також кількість дітей в інклюзивних групах дошкільних навчальних закладів. У 2018/2019 навчальному році будуть створені 37 інклюзивних груп для 68 дітей дошкільного віку (у минулому навчальному році діяло 27 інклюзивних груп для 44 дітей у 19 ДНЗ).

Ми вже писали, що у значною частиною створення інклюзивного середовища є побудова ресурсних кімнат та меідатек. В 2017 році були створені три ресурсні кімнати в Харкові та Чугуєві, а в 2018-му – відрито ще дві ресурсні кімнати та дві медіатеки (у Богодухівському та Харківському районах).

Як повідомляла "Справжня Варта" раніше, Харківщина вже має низку здобутків в плані запровадження інклюзії в сфері освіти.

Також минулого року в  Харкові відбувся перший всеукраїнський форум «Вчимося жити разом». В його межах були обговорені перспективи, які надасть інклюзивна освіта для дітей особливими з освітніми потребами.  

Пізніше Марина Порошенко розповіла, які результати мав національний форум, присвячений проблемам інклюзії, який відбувався в Харкові. «По-перше, форум дійсно був дуже корисним: це була перша суспільна площадка, на якій ми почули думки і освітян, і батьків дітей з особливими освітніми потребами. Нещодавно я повернулася з Запоріжжя, я думаю, що це і був результат, у тому числі, харківського заходу: ми вирішили об`єднати наші зусилля з громадськими організаціями, батьківськими об`єднаннями – зробити таку мережу, яка злагоджено працює по всіх регіонах України, яка не тільки критикує роботу влади, але і допомагає, дає зворотній зв'язок саме щодо проблем, які є у кожній області», - підкреслила Порошенко.

comments powered by HyperComments