Розслідуванням справи «чорних лісорубів» на Харківщині займається ДБР

Понеділок, 19 серпня 2019, 13:46
Йдеться про зловживання службовим становищем, вчинене службовими особами з корисливих мотивів чи в інтересах інших осіб, що призвело до тяжких наслідків.
Розслідуванням справи «чорних лісорубів» на Харківщині займається ДБР

Кримінальне провадження за фактом масового вирубування лісу на території ДП «Жовтневий лісгосп» відкрито за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Про це повідомила заступниця директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко.

«Йдеться про зловживання службовим становищем, вчинене службовими особами з корисливих мотивів чи в інтересах інших осіб, що призвело до тяжких наслідків, - повідомила Ольга Варченко. - Санкція цієї статті передбачає таке покарання: позбавлення волі строком від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Наразі ми проводимо низку слідчих дій у цьому кримінальному провадженні, аби притягнути винних до відповідальності».

За інформацією ДБР, слідчі встановили, що з вересня 2018-го по червень 2019 року службові особи лісових господарств Харківської області незаконно вирубали лісу на суму 23,8 мільйона гривень. Таку суму встановила судово-економічна експертиза, проведена за клопотанням Бюро. При цьому знищувалися найбільш цінні породи деревини – дуб, клен, ясен та інші.

Нагадаємо, що 17 липня під керівництвом президента пройшла нарада з питань боротьби з незаконною природно-ресурсною діяльністю. До заходу долучилася голова ХОДА Юлія Світлична. В той день Зеленський з робочою поїздкою відвідував Харківську область.

Також повідомлялося, що під час робочої наради керівник ДП «Жовтневе лісове господарство» Руслан Чагаровський повідомив, що директор Гутянського лісгоспу Віктора Сиси контролює «чорних лісорубів».

26 липня в Харківській області співробітники СБУ спіймали «чорних лісорубів». Вони заблокували масштабні розкрадання деревини з державних лісництв регіону. Тоді було встановлено, що зловмисники здійснювали незаконну заготівлю деревини дуба на території державних лісових угідь та вивозили її для подальшої реалізації.

Того ж дня Золочівський районний суд відмовив у накладенні арешту на транспортні засоби і спиляну деревину, які було затримано в Золочівському, Чугуєвському і Красноградському районах області.

А нещодавно на Харківщині були зафіксовані нові випадки незаконної вирубки дерев у таких районах, як Нововодолазький, Харківський та Богодухівський. Співробітники поліції встановлюють суму завданих збитків. З‘ясовується походження дерев та усіх обставин подій.

comments powered by HyperComments