Тризуб імені Степана Бандери, громадська організація

П'ятниця, 21 січня 2011, 14:30
"Тризуб" ім. Степана Бандери є дуже специфічною організацією. Її члени діють здебільшого неявно, і тому дізнатися справжнє ім'я та прізвище їх керівників практично неможливо. Це силова парамілітарна структура, тому адреса їх офісу і часу зібрань до останнього було таємною інформацією. Але відкритими є програмові засади і мета організації, про що й розповів "Справжній варті" один з їхніх керівників в місті Харкові, що має псевдо Говорун.
Тризуб імені Степана Бандери, громадська організація

Коли була заснована всеукраїнська організація  “Тризуб”  ім. Степана Бандери? Коли утворився безпосередньо харківський осередок?

- 14 жовтня 1993 року вважається днем заснування організації як такої. Спочатку її осередки були в окремих регіонах. На початку 1994 року, найбільша концентрація “Тризубу” була в західних областях, і була окрема Харківська сотня. Харківщина з самого початку була в перших лавах розбудови нашої організації. У 1994 році відбулась перша акція організації, якраз мала місце у Харкові – це спалення червоної комуністичної ганчірки під час багатотисячного мітингу комуністів. Це і зараз продовжуємо практикувати при нагоді.

Організація на всеукраїнському рівні не була зареєстрована жодного разу. Спочатку знаходилися різні приводи, щодо неправильного оформлення, потім губилися документи, але з самого початку вони відверто казали: “Змініть назву”. На все влада могла заплющити очі, крім того, що у назві є прізвище Бандери. Для тодішніх і теперішніх чинних владоможців це було і є неприпустимим. І вони знаходили підстави повертати документи назад, або знов їх губити. Але кожного року ми вперто подаємо документи на реєстрацію організації на всеукраїнському рівні. Але на регіональному рівні на західних теренах України організація зареєстрована. Зрозуміло, що, зокрема, в Харкові, на нас вішали й продовжують вішати ярлики фашистів, кровожерливих “бєндєровцев” тощо. Але дивна така річ, що в Харкові є така організація як “Патріот України”, який є відвертою націонал-соціалістичною організацією, і ніяких проблем з реєстрацією у них не було.

Хто очолює всеукраїнську організацію і, відповідно, харківський осередок?

  - В нас організація парамілітарна, на всеукраїнському рівні центральний провід очолює полковник Дмитро Ярош, він уже вдруге займає цю посаду. Певний час організацію очолював полковник Євген Філь. Зараз продовжує нести цей тягар Дмитро Ярош. У Харкові ця організація була побудована не за адміністративним принципом, а за принципом один від одного, тобто за чисельністю: рій, чота, кіш, з відповідною чисельністю. У дев’яностих роках через тиск та репресії, чисельність організації впала, і було вирішено побудувати організацію на місцевому рівні відповідно до адміністративних одиниць, тобто областей. Харківським обласним загоном керує над поручник Пилип. Говорун формально є його заступником, а фактично, безпосередньо виконувачем обов’язків в нашому регіоні. Пилип є також командиром східної оперативної округи. Він не завжди може безпосередньо керувати місцевим осередком.

Кого ви вважаєте союзниками в національному та, власне, націоналістичному середовищі?

 - Ми сповідуємо українську націоналістичну ідеологію, речниками якої крім Степана Бандери також були Євген Коновалець, Роман Шухевич, Ярослав Стецько та багато інших видатних провідників української нації. У постсовєтській Україні нас вів за собою Василь Іванишин, який на жаль, вже залишив цей світ. Ми є орденська організація з відповідним штибом мислення та дії. У свій час ми починали як силова структура партії Конгрес Українських Націоналістів. Через ворожі дії партію було розкладено, і пізніше ми відділися від КУНу. Союзниками вважаємо тих людей,які згодні з ідеологією і можуть допомагати в реальних справах.
Нещодавно було оприлюднене наше радикальне звернення стосовно наслідків виборів президента України, після чого “Тризуб” опинився в політичній ізоляції. Зараз контакти з іншими українськими націоналістичними утвореннями фактично відсутні. Зрештою, на жаль, ОУН(б) зробилася таким поміркованим клубом по інтересах, займаються якимись імпрезами, презентаціями книжок, тобто втратили повністю свою революційну і націозахисну функцію. Тобто реальних союзників зараз немає. Союзниками є всі ті, хто бажає включитися до розбудови України, незалежно від того, хто до якої структури належав раніше і належить зараз. В нас організація не партійна, тим більше незареєстрована. Ми також підтримуємо всі дії влади, які йдуть на користь українського населення, національного державотворення і окремих осіб, і організацій, і оцінюємо їх за конкретними діями та за їхніми наслідками.

Які заходи та акції Ви проводили та проводите?

 - Діяльність у нас специфічна, оскільки зараз іде відверта війна проти української нації, і ми відкрито про це говоримо. Це перш за все інформаційна війна, тим не менш, навіть фізична розправа з нашою організацією та іншими справжніми патріотами України вже нікого не здивує. Будь-яка спроба в цій країні бути українцем, є небезпечною для здоров’я і життя. Тому наша діяльність є відповідною тій ситуації, яка сьогодні склалася в Україні.

Ми виконуємо, власне, три базові функції. Це вишкільно-виховна, пропагандивна і націозахисна (тобто захист честі і гідності українців на території України усіма дозволеними методами і засобами). Методи і засоби є різними, здебільшого пропагандивними, хоча, безумовно, не можна обійтись без бувають націозахисних. Організація взагалі, свого часу, була задумана як силова структура для захисту заходів КУН з потенційною нейтралізацією ворожих дій, в тому числі силових.
Але зараз той же КУН та інші національні утворення бачать лише парламентські шляхи приходу до влади та розв’язання українських національних проблем. Та грати з цією владою в політику, теж саме, що грати на останні гроші із шулером, знаючи, що програєш. Тобто, ми живемо за правилами, які нам накинула влада, яку ми вважаємо внутрішнім окупаційним режимом. Цей режим, нав’язує нам ті правила, які вигідні йому, а боротися з ним за його ж правилами немає сенсу. А тим більше, влада часто-густо плює на свої же закони, на свої свинські Конституції, часто порушуючи їх, що ми зараз і бачимо. Тому покладатися на вибори, наприклад, є серйозною оманою для українців. Це так звані “вибори” без вибору. Це черговий раз показує, що виборами в цій країні, суто партійною діяльністю не можна нічого досягнути.

Красивих слів ми чуємо багато. Навіть якщо ті, хто є сьогодні в структурах влади є правдивими націоналістами, вони не зможуть нічого зробити в цій системі, тому що, стали коліщатками цієї системи, вони не можуть змусити її крутитися в інший бік.
Тобто ти повинен стати або елементом цієї системи, або ця система тебе відкине. Бачимо це на прикладі того ж  КУНу, який у свій час було втягнуто в чужий для нашої ідеології ліберальний блок.  

Які політичні та програмові засади у “Тризубу” ім. Степана Бандери?

 - Ідеологія українського націоналізму не робить культу з того чи іншого суспільного та політичного устрою. Все, що йде на користь українській нації, пересічному українцеві, ми підтримуємо. Взагалі, український націоналізм як політична течія змагається за народовладдя в українській національній державі. Національна держава – це коли всю повноту влади має об’єднаний національною ідеєю український народ. Зразок подібного устрою ми можемо бачити на прикладі Балтійських країн.
 «Тризуб» бачить своє завдання в тому, щоби підтримувати національно-патріотичні дії різних політичних, громадських і релігійних об'єднань, людей влади та окремих осіб, сприяти згуртуванню всіх національно-державницьких сил навколо конкретних справ для реалізації української національної ідеї, водночас скрізь, всюди й у всьому протиставлятися ворогам Української Нації, її державності, незалежності, соборності.

«Тризуб» виступає не з позиції згубної отаманщини, а сповідує кредо: «Один Бог, одна Україна, одна ОУН, єдиний провід національно-визвольної боротьби».

«Тризуб» - це об'єднання навколо Любові до України, патріотизму, а не ненависті до когось. Ми не шукаємо і не творимо собі ворогів - нашими ворогами є тільки вороги нашої нації. Тому наша боротьба, як учив славної пам'яті Провідник Степан Бандера, це передусім боротьба ЗА («За Україну, за її волю, за честь і славу, за народ» - за УССД).

У боротьбу ПРОТИ ми вступаємо лише з тими, що виступають проти нашої Свободи, проти права українців бути господарями своєї долі на своїй землі, мати власну державу.

«Тризуб» - спортивно-патріотична організація, бо саме ідейно-патріотичний і фізично-спортивний вишкіл членства є основою нашої діяльності.

Ми назвали її «Тризуб», бо метою наших устремлінь є УССД. А Володимирів Тризуб - знак княжої України-Руси, символ державності Української Нації, герб України. «Тризуб» приймає ім'я славної пам'яті Провідника ОУН Степана Бандери - Людини, яка стала символом української національно-визвольної революції і довголітньої героїчної боротьби українського народу за свою свободу, незалежність, державність. Кожен член «Тризуба» прагне наслідувати Великого Лицаря нації і з гордістю, як найвищу відзнаку, носить ім'я «Бандерівець».

Прапор та хоругва

 



 

comments powered by HyperComments