Школа бойового гопака, Харківський осередок

Жанна Титаренко  |  Середа, 1 червня 2011, 23:34
Школа бойового гопака є частинкою Харківської обласної громадської організації козацтва та офіцерів запасу «Наша Воля». Вихованців школи запрошують до участі в зйомках історичних фільмів, фіксують показ їх мистецтва для телепрограм. Але крім цього, вихованці отримують духовний вишкіл.
Школа бойового гопака, Харківський осередок

 

Детальніше про фізичний та духовний вишкіл «Справжній варті» розповів засновник школи Олег Борисюк.

Коли була заснована школа бойового гопака і хто її очолює?

– Харківська школа бойового гопака заснована 3 вересня 2010 року. Це були лише перші збори. Я очолюю школу і є єдиним вчителем, тобто тренером. Зараз до нас їдуть навчатися ще два тренери і з осені вихованці вже матимуть трьох наставників. Плануємо організувати школу бойового гопака в кожному районі міста.

У цьому напрямі, мабуть, важко співпрацювати з іншими організаціями?

– Ми запрошуємо всіх. Але не всі кого звуть приходять. Багато таких, що свій патріотизм виявляють лише на словах, ще ходять прапором помахати. А коли тренуватись треба, вони від цього відмовляються.

То скільки коштує навчання?

– Ми є частиною міжнародної федерації бойового гопака, тому в нас існують добровільні внески на підтримку організації, вони аргументовано підраховані, оскільки є оренда залу. Оплата навчання становить 150 гривень на місяць. Заняття проходять три рази на тиждень – понеділок, середа, п’ятниця з 18.00 до 20.00.

Основним завданням школи бойового гопака є фізичний вишкіл, так?

–У нас існує чотири напрямки – оздоровчий, фольклорно-мистецький, спортивний і бойовий. Основою гопака є духовна складова, і вже потім здійснюється фізичний вишкіл. Кожне тренування починається з молитви або спеціальної медитації. Кожна людина приходить зі своєю вірою і молиться своїм богам. Якщо людина не віруюча, вона налаштовується медитаційно. Ми допомагаємо у цій справі і пояснюємо для чого це треба робити.

Кожне тренування починається з пісні і закінчується піснею. Це має велике значення, оскільки пісня є генетичним зв’язком з нашими предками. По-друге, ми співаємо пісню в колі. Під час цього процесу замикається енергетика. Крім того, звукові вібрації мають оздоровчий ефект. Оздоровчі вправи дозволяють позбутися низки фізичних вад. Ці вправи дійшли до нас від прадідів козацького роду.

Кожен обирає свій напрям. Хтось іде для оздоровлення. Інші – мріють виступати на сцені, тому обирають показовий напрям фольклорно-мистецького гопака. Це також сприяє пропаганді гопака серед загалу. Багато виступаємо на телебаченні. Нас запрошують до участі у зйомках історичних документальних фільмів. Хто прагне стати спортсменом – обирає дещо складніші вправи і більші навантаження. А ті, що хочуть присвятити своє життя служінню народу безпосередньо обирають бойовий напрям. Крім бойового гопака вони проходять вогневу підготовку, освоюють основні навики володіння зброєю тощо.

Дякую Вам за розмову.

comments powered by HyperComments