Пласт, всеукраїнська організація

Ж. Шевченко  |  Понеділок, 20 червня 2011, 18:08
Пласт, як скаутська організація входить у десятку перших, які були створені в світі. Наразі «Пласт» є однією з найактивніших українських молодіжних організацій.
Пласт, всеукраїнська  організація

Про діяльність організації "Справжній варті" розповів заступник голови "Пласту", член КПР - крайової пластової ради, відповідальний за співпрацю з державними органами влади та за фінанси Роман Орищенко.

Скажіть, будь-ласка, коли заснована організація "Пласт", хто її очолював і хто зараз очолює на всеукраїнському рівні? 

Пласт започаткований у 1911 році Олександром Тисовським, Петром Франком (син Івана Франка) та Іваном Чмолою за зразком скавтингу, поєднаного з українськими національними традиціями. 12 квітня 1912 року - День прийняття присяги першим пластовим гуртком у Львові вважається Днем заснування Пласту.  Наступного року Пласт відзначатиме 100-річчя організації. Пласт, як скаутська організація, входить у десятку перших, які були створені в світі.

"Пластуни (від слова "пласт", лежать пластом) назва в колишньому чорноморському війську козаків, що висилалися поперед вартової лінії та складали в очеретах і плавнях Кубані засідки. В пластуни відбиралися кращі стрільці і ходоки, люди витривалі, здібні пересиджувати цілі дні у воді, в очеретах серед міріадів комашні, під дощем або снігом. Є спогади, що саме Петром Франком була запропонована назва "Пласт" для української скаутської організації.

Зараз Пласт очолює Крайова пластова рада на чолі із Ігорем Фіглюсом. Це є колегіальний орган який приймає рішення щодо діяльності організації, а крайова пластова старшина – виконавчий орган, який втілює в життя рішення КПР.

Наскільки мені відомо, в Україні існує низка організацій з назвою "Пласт". Розкажіть, що Вам про них відомо, і чим Ваша організація відрізняється від інших "пластів"?

В Україні є одна організація Пласт – Національна скаутська організація України. За нашим статутом в кожній області, місті чи районі може бути створений осередок "Пласту" як юридична особа. Тому то, можливо, здається що є багато організацій Пласт.

Скільки існує осередків в Україні, чи діє організація на міжнародному рівні? Чи багато членів (сотні, тисячі?)

В Україні існує приблизно 200 осередків Пласту обласного, районного міського та селищного рівня. В усіх областях діють пластуни. В одних це є юридичні особи - округи в інших регіональні представництва на шляху до реєстрації юридичної особи.

За кордоном Пласт також діє і там є діти, які входять в організацію Пласт, вивчають українську мову, традиції.

Зокрема, Пласт як офіційно зареєстрована організація діє в таких країнах як: Австралія, Великобританія, Аргентина, Канада, США, Німеччина.

В Україні налічується приблизно 10 000 пластунів. За кордоном приблизно така ж кількість. Орієнтовно, у світі зареєстровано близько 20 000 пластунів. Це зумовлено ще й тим, що в Пласті рахуються тільки ті, хто виконав вимоги на здобуття ступеня учасник відповідно тих хто його здобуває ми не враховуємо. А це може бути така ж сама кількість як і дійсних членів організації.

Які заходи проводить "Пласт"?

Пласт проводить різноманітні заходи для юнацтва, молоді. Зокрема крайові інтелектуально-мистецькі змагання «ПлаЗма», крайовий вишкіл авіації та парашутизму  «Ешелон», иишкільний мандрівний водний сплав пластового юнацтва «Черемош», всеукраїнські табори Уладу пластового юнацтва: Крайовий вишкільний табір для юнацтва-третьопробників, виховно-вишкільний, кінно-спортивний табір «Кавалерія», міжкрайовий вишкільний табір провідників літнього таборування: «Лісова школа» та «Школа булавних», крайові табори Уладу пластунів юнаків (11 таборів) серед яких: крайовий морський табір, крайовий спортивно-вишк. табір”Калиновий оберіг”, крайовий виховно - вишкільний табір «Легіон», крайовий спортивно-вишкільний кінний табір «Герць», крайовий летунський табір “Чота Крилатих”, крайовий апробаційний туристично-вишкільний табір «Побурлакуємо світами» та багато інших крайових (всеукраїнських) та місцевих заходів.

Кого Ви вважаєте своїми союзниками в українському національному середовищі?

Своїми союзниками та партнерами ми вважаємо всіх хто сповідує пластові цінності – «Бути вірним Богові і Україні». Кожна людина, яка сприймає цей перший, головний обов’язок пластуна -  є нашим другом і союзником.

З якими організаціями проводите спільні заходи?

В нас вже є багаторічний досвід співпраці із Федерацією спортивного туризму України, Українським державним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді з якими ми проводимо кожної весни всеукраїнські змагання із спортивного (пішохідного) туризму «Стежками героїв» у Карпатах. Разом із просвітою і Союзом Українок проводимо творчі заходи в різних областях України. Є ще багато організацій із якими Пласт співпрацює на місцевому рівні та проводить спільну діяльність.

Яка мета діяльності організації?

Мета Пласту - сприяти всебічному, патріотичному вихованню та самовихованню української молоді на засадах християнської моралі; спираючись на ідейні засади Пласту, виховувати молодь на свідомих, відповідальних і повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільноти, провідників суспільства. Щоб осягнути цю мету, Пласт розвиває духовні, розумові, соціальні і фізичні прикмети своїх членів; плекає серед молоді традиції її предків і передання та розуміння її історії, культури та національних традицій.

Відповідно Пласт є виховна організація, яка виховує українську молодь для майбутнього держави. Сьогодні він юнак, а завтра вже громадський діяч, чиновник, урядовець чи можливо підприємець або митець. І кожен із вихованців Пласту має ту іскру в своєму серці служити Україні та творити для добра народу. А якщо кожен із українців на своєму робочому місці зробить бодай одну добру справу для держави в день, а не просто відсиджуватиме робочий час, то представте на скільки розвиненішою, прекраснішою була б наша земля. Тому наша організація і ставить за мету виховання таких патріотичних, активних громадян нашої держави.

Які заходи відбуватимуться в найближчий час?

На початку червня традиційно в областях відбуватимуться місцеві курінні табори юнацтва. Недавно проводився вишкіл із верхової їзди, а із 10 до 16 липня проходитиме всеукраїнський кінний мандрівний табір Кавалерія, який відбуватиметься за сприяння благодійного фонду «Богдана Гаврилишина».

Також, на початку липня буде проведено Всеукраїнський історичний новацький табір «Літопис Рідної землі» та Крайовий мистецький новацький табір «Дива навколо нас».

Чи маєте інтернет-сайт або офіс? Як Вашу організацію можуть знайти ті, кого зацікавить її діяльність?

У нашої організації є постійно діючий основний сайт, де розміщуються новини від усіх осередків – Пластовий портал: www.plast.org.ua. Крайова пластова старшина – виконавчий орган Пласту знаходиться у м. Києві за адресою: м. Київ, вул. І. Мазепи, 11а/27 (колишня Січневого повстання); поштова адреса: 01001, Київ-1, а/с 395;тел/факс (044) 280-85-55; електронна адреса: kps@plast.org.ua.

Дякую Вам за змістовну розмову.

comments powered by HyperComments